Τρέχουν στην Αιγιάλεια για να αποφύγουν τις φωτιές: «Ο,τι προβλέπεται από τον νόμο»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Αιγιάλειας Δημήτρης Φιλιππάτος εξηγεί ποιες εργασίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θεωρεί πως τα επικίνδυνα σημεία βρίσκονται σε καλό δρόμο

Αιγιάλεια Η φωτιά του 2023 προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα στην περιοχή που ακόμα αντιμετωπίζονται

Βρισκόμαστε εδώ και λίγες μέρες εντός της αντιπυρικής περιόδου και στην Αχαΐα η περιοχή που είναι στο «κόκκινο», λόγω του προσφάτου παρελθόντος, είναι η Αιγιαλεία. Στο Διακοπτό, ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές, καθώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται προβλήματα από τα σοβαρά πλήγματα σε κατοικίες και υποδομές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η περιοχή έχει ανεβάσει «στροφές» στο κομμάτι της προετοιμασίας για αντιπυρική προστασία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος έχει την ευθύνη και έχει δώσει τις κατευθύνσεις προς όλες τις πλευρές.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος της Δευτέρας» μίλησε με τον κ. Φιλιππάτο και τον ρώτησε σε ποιο βαθμό βρίσκεται η ετοιμότητα του Δήμου Αιγιαλείας ενόψει του «καυτού» καλοκαιριού που αναμένεται, όπως εκτιμούν τουλάχιστον οι αρμόδιοι μετά τον «ξηρό» χειμώνα.

Ο Δημήτρης Φιλιππάτος είπε: «Ο,τι λέει ο νόμος έχει γίνει από την πλευρά μας ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Γνωρίζουμε ότι είμαστε στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας, καθώς μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο γεωγραφικά δήμο και με 67% ορεινότητα με ό,τι σημαίνει αυτό.

Εχουμε προχωρήσει σε αντιπυρικές ζώνες, έχουμε συντηρήσει τους κρουνούς, το αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο και έχουμε προχωρήσει δύο φορές σε συναντήσεις με τους πρόεδρους τοπικών κοινοτήτων, τους οποίους έχουμε ενημερώσει για το αντιπυρικό σχέδιο, ενώ έχουμε συνεργασία και με εργολάβους που συνδράμουν στην προσπάθειά μας.

Ο,τι σχέδιο προβλέπεται από τον νόμο, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική έχει υλοποιηθεί και μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την προετοιμασία μας. Ομως, επειδή με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, είμαστε συγκρατημένοι και από την πλευρά του ο δήμος θα κάνει το καλύτερο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Μάλιστα, ο κ. Φιλιππάτος υποστήριξε ότι οι ιδιώτες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του δήμου για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

«Σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, βλέπουμε ότι οι ιδιώτες έχουν ανταποκριθεί και έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους από ξερόχορτα» υπογράμμισε ο Δ. Φιλιππάτος και πρόσθεσε πως έχουν γίνει δράσεις ενημέρωσης.
Παρά την αισιοδοξία του κ. Φιλιππάτου και τη διαβεβαίωση πως έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες εργασίες, η ανησυχία στις τάξεις των κατοίκων παραμένει.

Οι 47 κοινότητες όπου προβλέπεται ολική εκκένωση

Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε το ειδικό σχέδιο που εκπόνησε ο Δήμος Αιγιάλειας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, κατηγοριοποιεί τις κοινότητες του Δήμου ανάλογα με το αν κρίνεται πως σε έκτακτη ανάγκη πρέπει να γίνει ολική ή μερική απομάκρυνση πολιτών.

Στην κατηγορία της ολικής απομάκρυνσης συγκαταλέγονται οι εξής 47 κοινότητες:

Δαφνών, Κούμαρη, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρης, Χατζή, Αιγών, Αμπελοκήπων, Βελάς, Εξοχής, Μοναστηρίου, Οάσεως, Περιθωρίου, Σελιάνας, Σινεβρού, Χρυσανθίου, Αγίας Βαρβάρας, Βαλιμής, Βουτσίμου, Ζαρούχλης, Μεσορρουγίου, Περιστέρας, Ποροβίτσης (Ανω), Ανω Διακοπτού, Καθολικού, Κερυνείας, Μαμουσιάς, Τραπέζης, Ζήριας, Αρραβωνίτσης, Δαμακινίου, Καμάρων, Σαλμενίκου, Αλσους, Βερίνου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δουκαναιίκων, Δημητροπούλου, Κρήνης, Λάκκας, Λόγγου, Μάγειρα, Μυρόβρυσης, Νεραντζιών, Τούμπας.

Ενώ στην κατηγορία της μερικής απομάκρυνσης είναι οι 26 κοινότητες: Αιγίου, Βαλιμιτίκων, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Σελινούντος, Τέμενης, Αιγείρας, Ακράτας, Αμπέλου, Καλαμιά, Κραθίου, Πλατάνου, Πλατάνου, Ποροβίτσης (Παραλία), Συλιβαινιώτικων, Διακοπτού, Ελαιώνος, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Ριζομύλου, Ροδιάς, Νέου Ερινεού, Ροδοδάφνης, Αγίου Κωνσταντίνου, Σελιανιτίκων.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων είναι ενήμεροι για τα σημεία που πρέπει να καταφεύγουν οι πολίτες σε περίπτωση που δοθεί εντολή εκκένωσης, ενώ επιπλέον ως χώροι υποδοχής των πολιτών έχουν οριστεί το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, το Δημοτικό Γήπεδο Αιγείρας, η πλατεία Συλίβαινας, οι προαύλειοι χώροι επί της οδού Φιλιπποπούλου, το Δημοτικό Γήπεδο Καμαρών, το Δημοτικό Γήπεδο Αβύθου.