#UnpopularOpinion: Ξέχνα την αναβολή στο ξυπνητήρι κάθε πρωί

Η αναβολή στο πρωινό ξυπνητήρι είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας.

ξυπνητήρι Φωτογραφία από KoolShooters (pexels.com)

Δε θα σου πω ψέματα, τις τελευταίες εβδομάδες παλεύω να φτιάξω το πρόγραμμα ύπνου μου και μέχρι στιγμής, ξέρεις τι έχω καταφέρει; Να κοιμάμαι αργά (πιο αργά από το προβλεπόμενο) και κάθε πρωί το ξυπνητήρι να χτυπά από τις 6:30, για να σηκωθώ εγώ τελικά στις 9 παρά.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό; Όχι, θα σου πω, για τον απλούστατο λόγο ότι σηκώνομαι οριακά με μηδενική ενέργεια να κάνω το οτιδήποτε και μέχρι να ξεκινήσει το σώμα μου να ακολουθεί κανονικούς ρυθμούς, έχω περάσει ήδη αρκετές ώρες στο γραφείο.

Η αναβολή στο πρωινό ξυπνητήρι είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας. Ακόμα και να μη θες να το αποδεχτείς, αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια κι επειδή στόχος είναι να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε αυτά τα μικρά, για να μπορούμε να ασχοληθούμε με τα πιο σημαντικά, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας.

Γιατί κάνει κακό η αναβολή

Όταν χτυπά το ξυπνητήρι μας κάθε πρωί, το σώμα είναι έτοιμο να ξυπνήσει και να σηκωθεί, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο ύπνου. Με το να πατάμε αναβολή, αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να μπει ξανά σε έναν καινούριο κύκλο ύπνου, που –υπό κανονικές συνθήκες– διαρκεί περίπου 75 με 90 λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί. Άρα όταν το ξυπνητήρι ξαναχτυπά μετά από 9 λεπτά, διακόπτει αυτόν τον καινούριο κύκλο ύπνου, στον οποίο εσύ έχεις ήδη μπει.

Έχεις παρατηρήσει πως αυτός ο ύπνος ανάμεσα στα δύο ξυπνητήρια είναι τόσο βαθύς που σχεδόν όταν ξυπνάς, δε θυμάσαι καν τι ημερομηνία έχουμε; Αυτός είναι ο λόγος, γιατί το μυαλό σου έχει μπει στην REM φασούλα του και εσύ το ταρακουνάς να ξυπνήσει για τα καλά και να συρθεί μέχρι τη δουλειά. Και προφανώς, θα χρειαστείς περίπου άλλες τέσσερις ώρες, για να «πάρεις τα πάνω σου».

Θα ξυπνήσεις χωρίς ενέργεια, με μία αίσθηση πλήρους εξάντλησης και εάν μου πεις πως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου, θα σε κοιτάξω κάπως έτσι:

via GIPHY

Τι μπορείς να κάνεις, για να ξυπνάς ευκολότερα με το πρώτο ξυπνητήρι

1. Βελτίωσε την «υγιεινή» του ύπνου σου: Τη ρουτίνα σου, τις ώρες σου, το περιβάλλον στο οποίο κοιμάσαι. Πριν κοιμηθείς, περιόρισε στο μηδέν τον χρόνο που περνάς σε οθόνες, απόλαυσε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και φρόντισε οι συνθήκες του κρεβατιού και του δωματίου που θα κοιμηθείς, να είναι οι ιδανικές για την πλήρη ξεκούρασή σου.

2. «Κλείσε» 7 με 9 ώρες ύπνου: Δε θα αποδείξεις κάτι σε κάποιον με το να ζεις και να κινείσαι μέσα στην ημέρα σου με 3 ώρες ύπνου, κανείς δε θα σου πει «μπράβο» και κυριολεκτικά, κάνεις κακό στο σώμα και το πνεύμα σου.

3. Προγραμμάτισε ρεαλιστικά ξυπνητήρια: Να χτυπήσει δηλαδή, το ρολόι, όταν πραγματικά θα πρέπει να σηκωθείς και όχι 30 και 40 λεπτά πιο πριν, απλά για να έχεις χρόνο να απολαύσεις λίγο περισσότερο ύπνο. Είπαμε, αυτή τη συνήθεια προσπαθούμε να κόψουμε.

4. Σήκω αμέσως μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι: Ξέρω, για αρχή θα είναι υπερβολικά δύσκολο, θα χρειαστεί πραγματική θέληση, κουράγιο και δύναμη, αλλά μπορείς να τα καταφέρεις και από εκεί θα ξεκινήσεις να χτίζεις το σταθερό πρόγραμμα ύπνου και τη συνεπή ρουτίνα που θα ακολουθείς, για πραγματικά ξεκούραστο ύπνο που θα σου προσφέρει αυτά που πρέπει.

 

Με πληροφορίες από cnet.com και tiktok.com/@melrobbins