«Βιομηχανία» εικονικών τιμολογίων είχε… τσεπώσει 13 εκατ. ευρώ

Μεγάλη επιχείρηση της Δυτικής Ελλάδας είχε… τσεπώσει 13 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου με πλαστά στοιχεία.

Βιομηχανία

Σε βιομηχανία… εικονικών συναλλαγών ώστε να μπορεί να επωφελείται μεγάλα ποσά επιχορηγήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, είχε μετατραπεί μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Δυτική Ελλάδα, όπως διαπίστωσαν μετά από ελέγχους στελέχη της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν εικονικές συναλλαγές μεγάλης αξίας, μέσω των οποίων η ελεγχόμενη επιχείρηση εισέπραξε καταχρηστικά επιχορήγηση συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Από το μέγεθος της επιδότησης, είναι προφανές ότι η βιομηχανία υπάγεται στις μεγάλες επενδύσεις του Αναπτυξιακού νόμου, που λαμβάνει έγκριση σε επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης και όχι περιφέρειας. Πρόκειται για κλασική περίπτωση απάτης με τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια περίπτωση απάτης, αποκάλυψε προ ημερών η «Πελοπόννησος», μετά από προληπτικό έλεγχο της Α΄ΔΟΥ Πατρών.

Πρόκειται για την ίδια μεθοδολογία, όπου ατομική επιχείρηση από την Αχαΐα με αντικείμενο κατασκευαστικές τεχνικές εργασίες, κατά τις χρήσεις 2017-2018, φέρεται να εξέδωσε 100 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 8,5 εκ. ευρώ για μεγάλη τουριστική μονάδα σε νησί του Ιονίου, η οποία υλοποιεί επένδυση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Με τα εικονικά τιμολόγια για εργασίες οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έγιναν ή ήταν πολύ μικρότερης αξίας, η εταιρεία που υλοποιεί την επένδυση θα κάνει υπερτιμολογήσεις, για να λάβει μεγαλύτερη επιχορήγηση από το κράτος.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο, ελέγχθηκαν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την επικράτεια, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις καταχρηστικής λήψης επιχορηγήσεων συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, ώστε να επιστραφούν στο Δημόσιο τα παρανόμως ληφθέντα ποσά επιχορηγήσεων.