Βουλή: Πεδίο αντιπαράθεσης το Μεσανατολικό για Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Η αναφορά του πρωθυπουργού στον Ανδρέα Παπανδρέου και η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Πόλεμος» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής πυροδότησε η αναφορά του δεύτερου για τη σχέση που είχε καλλιεργήσει το ΠΑΣΟΚ με τον αραβικό κόσμο.
Απορρίπτοντας τις επικρίσεις για την στάση της χώρας στο Μεσανατολικό ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας και πρόσθεσε ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Συμπλήρωσε τέλος πως η χώρα μας διαχώρισε απόλυτα την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο αρχών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε και δημιούργησε μια σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο με μεγάλες πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ. Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο αρχών, αξιών πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Αυτή η παράταξη ήταν αυτή που δεν εμπόδισε και δημιούργησε, εργάστηκε για να υπάρχει αυτή η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μια συμμαχία που θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», είχε αναφέρει στην πρωτολογία του ο Ν. Ανδρουλάκης, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.
Τα παραπάνω δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του πρωθυπουργού που στη δευτερολογία «εξερράγη» για την «εποχή Παπανδρέου – Αραφάτ» τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα δεν ασκούσε ισορροπημένη πολιτική, ενώ ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
Να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο είπε ο Κ. Μητσοτάκης
«Αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ, δεκαετία ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας; Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Σ. Φάμελλος: Στρατηγικό λάθος ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών
Από τη μεριά του, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε έντονη κριτική για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και μεταξύ άλλων για τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ότι «είναι απόλυτα καταδικαστέες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς κατά αμάχων» και πως δεν μπορεί να υπάρχει «νομιμοποίηση σε επιχειρήσεις που δημιουργούν ακόμα περισσότερους νεκρούς σε παλαιστίνιους αμάχους. Δεν μπορεί το αναγνωρισμένο δικαίωμα στην αυτοάμυνα να παραβιάζει και μάλιστα βάναυσα, το ανθρωπιστικό δίκαιο».
Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση των ομήρων. Για επανεκκίνηση των συνομιλιών για τερματισμό της κατοχής και επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε ότι «είναι στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και ντροπή για τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας…» αφήνοντας αιχμές για τη στάση που επέλεξε να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και την αποχή από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News