Ξηροί καρποί: Δες ποιους πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά

Μπορεί όλοι οι ξηροί καρποί να είναι ωφέλιμοι για την υγεία, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που είναι θαυματουργοί!

ξηροί καρποί Pexels: Marta Branco

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικοί και ωφέλιμοι. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι πραγματικά θαυματουργοί, τους οποίους καλό είναι να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο υγιεινές, φυσικές και ανεπεξέργαστες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς και καλά λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα).

Επιπλέον, είναι πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Θεωρούνται ιδανική τροφή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα ή δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους σε πολλές και ωραίες, υγιεινές συνταγές. Ενδεικτικά, το αλεύρι ξηρών καρπών μπορεί να γίνει ακόμα και ψωμί, ενώ το βούτυρo ή το γάλα των ξηρών καρπών αντικαθιστά κάλλιστα τα συμβατικά.

Το κάθε είδος ξηρού καρπού έχει το δικό του διατροφικό προφίλ. Όλοι είναι θρεπτικοί και ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που είναι ιδιαιτέρως καλοί για καθημερινή κατανάλωση, ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Για να λάβουμε όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία πρέπει να καταναλώνονται ωμοί και φυσικά ανάλατοι. Καλό είναι, επίσης, να τους μουλιάζουμε σε νερό πριν τους καταναλώσουμε, έτσι ώστε να απομακρύνουμε όσο γίνεται το περιεχόμενο φυτικό οξύ, που αναστέλλει την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών τους (διάβασε εδώ περισσότερα σχετικά με το μούλιασμα των ξηρών καρπών).

Ορισμένοι από αυτούς περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες κάποιων στοιχείων που πρέπει να καταναλώνονται αυστηρά με μέτρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα φιστίκια Βραζιλίας (Brazilian nuts) τα οποία είναι τόσο πλούσια σε σελήνιο, που μόλις 2-3 καρποί την ημέρα αρκούν για να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, και καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε παραπάνω από αυτό.

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να εντάξουμε τους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή, ακόμα και αν αυτή είναι άστατη λόγω π.χ. φόρτου εργασίας. Μπορούμε να τους έχουμε πάντα μαζί μας σε ένα μικρό δοχείο στην τσάντα μας και να τους καταναλώνουμε σαν σνακ μέσα στη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να τρώμε άλλα σνακ λιγότερο υγιεινά. Μπορούμε επίσης να τους χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, αλμυρές και γλυκές, να τους προσθέτουμε σε smoothies, πάνω από το γιαούρτι ή σε σαλάτες.

Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για την υγεία, υπάρχουν και κάποιοι που είναι ιδιαίτερα θαυματουργοί. Σημαντικό είναι η ποιότητα των ξηρών καρπών που τρώμε να είναι καλή και να είναι φρέσκοι. Συνήθως φροντίζω να τους προμηθεύομαι από τη λαϊκή με ή χωρίς το κέλυφος ή από κάποιο καλό κατάστημα με ειδίκευση σε ξηρούς καρπούς.

Αυτοί είναι οι ξηροί καρποί που πρέπει να τρώμε καθημερινά

Αμύγδαλα

ξηροί καρποί

Μια χούφτα αμύγδαλα τη μέρα θα σου αλλάξουν τη ζωή! Είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σε βιταμίνες Ε, Β2, Β3, μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, σε φυτική πρωτεΐνη καθώς και φυτικές ίνες.

Να τονίσουμε ότι η βιταμίνη Ε, στην οποία είναι ιδιαίτερα πλούσιος ο συγκεριμένος ξηρός καρπός, είναι ένα δυνατό ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες μέσα στο σώμα μας, ή πιο απλά προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη Ε, ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει επίσης τον εγκέφαλο και ωφελεί τις γνωστικές του λειτουργίες.

Τα αμύγδαλα περιέχουν βασικώς καλά λιπαρά οξέα, δηλαδή μονοακόρεστα (ελαϊκό οξύ, κατά 65%) και πολυκαόρεστα (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, κατά 25%), τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέλος, το μαγνήσιο που περιέχουν συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και του σακχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα έχει προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης και πιθανό όφελος στην πρόληψη των ημικρανιών.

Καρύδια

ξηροί καρποί

Pexels: Karolina Grabowska

Τα καρύδια είναι η ιδανική τροφή για την υγεία του εγκεφάλου – δεν το ξεχνώ ποτέ, γιατί το σχήμα τους θυμίζει εγκέφαλο! Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή ωμέγα-3 (αλφα-λινολενικό οξύ), για την ακρίβεια είναι η καλύτερη πηγή σε ωμέγα-3 συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Τα περιεχόμενα ω-3 λιπαρά οξέα, μαζί με τις πολυφαινόλες, συμβάλλουν στην βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, ενώ, σε συνδυασμό και με την σεροτονίνη που βρίσκεται σε αυτά, επηρεάζουν θετικά τη διάθεση και την ψυχολογία μας.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά κυρίως λόγω της βιταμίνης Ε, της μελατονίνης, αλλά και πολυφαινολών που περιέχουν. Τα παραπάνω συστατικά έχουν αντικαρκινική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. 40-50 γρ. καρυδόψιχα την ημέρα αρκούν για να προστατέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης θρομβώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων.

Φιστίκια Αιγίνης

ξηροί καρποί

Pexels: Paul Wence

Τα αγαπημένα μας φιστίκια είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιταμίνης Β6, η οποία έχει ενεργό ρόλο σε πολλά μεταβολικά μονοπάτια – ενδεικτικά συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στην ευγλυκαιμία (ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα), στην αντιμετώπιση της ναυτίας (π.χ. λόγω εγκυμοσύνης ή και ακτινοθεραπείας) αλλά και στη βελτίωση της ψυχολογίας.

Πρόκειται για ξηρό καρπό πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα, τα οποία παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα φιστικία Αιγίνης μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος, σύμφωνα με το ow, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της σχετικώς υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους ξηρούς καρπούς με τις λιγότερες θερμίδες, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για δίαιτες και ρύθμιση βάρους.