Υπό το φως της έκθεσης Ντράγκι

Ο Νότης Μαριάς είναι καθηγητής Θεσμών ΕΕ Πανεπιστημίου Κρήτης – πρ. ευρωβουλευτής.

Ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η σύνθεση της νέας Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση της προέδρου, για πενταετή θητεία από 1/1/2025, με την σημαντική πλειοψηφία των 401 ευρωβουλευτών υπέρ της έναντι 284 κατά. Πολιτικά την υποστήριξαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Από την επιστολή της προς τους επιλεγέντες νέους Επιτρόπους έγινε γνωστό και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να δράσουν.

Στη συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του η φον ντερ Λάιεν έκανε σπονδές στην Εκθεση Ντράγκι ως κατευθυντήρια γραμμή για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Ετσι 14 από τους 27 επιτρόπους προέρχονται από το ΕΛΚ, 7 από τους Σοσιαλιστές, 5 από τους Φιλελεύθερους και 1 από το Κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο οποίο προεδρεύει η Μελόνι. Οπότε τίθεται το ερώτημα τι είδους ανεξαρτησία θα έχουν, αφού έχουν άμεση κομματική εμπλοκή.

Πώς θα τηρήσουν άραγε την υποχρέωσή τους που απορρέει από τη Συνθήκη ΕΕ ότι «δεν επιζητούν, ούτε δέχονται υποδείξεις από κυβερνήσεις, όργανα ή οργανισμούς», την ώρα που προτάθηκαν από τις κυβερνήσεις τους και τη φον ντερ Λάιεν με πρώτιστο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα;

Σε σχέση με την εφαρμογή της Εκθεσης Ντράγκι, που αναζητά 800 δισ. ευρώ ετησίως, τα γαλλο-ισπανικά οικονομικά συμφέροντα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ετσι, τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής με έντονο κρατικό παρεμβατισμό και μαζικές ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις δωρεάν κονδυλίων αλλά και φτηνών δανείων στους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους ανέλαβε να εφαρμόσει ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Stéphane Séjourné στενός συνεργάτης του Μακρόν.

Από την άλλη, το χαρτοφυλάκιο για την πράσινη μετάβαση και για τη δημιουργία πανευρωπαϊκών μονοπωλίων μέσω συγχωνεύσεων των διαφόρων «εθνικών πρωταθλητών» ανέλαβε η πρώην τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και στενή συνεργάτης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, Teresa Ribera με εντολή από την φον ντερ Λάιεν να αλλάξει η πολιτική ανταγωνισμού εντός της ΕΕ προκειμένου μέσα από τη χαλάρωση της εφαρμογής των σχετικών κανόνων περί «προστασίας του ανταγωνισμού και απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων» να διευκολυνθούν έτι περαιτέρω οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για τη δημιουργία ευρωπαϊκών υπερμονοπωλίων που θα ανταγωνιστούν σε μέγεθος και κεφάλαια τα αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια.

Ετσι, στη σχετική της επιστολή προς τη Ribera η φον ντερ Λάιεν αφού πρώτα αναφέρεται στην Εκθεση Ντράγκι στη συνέχεια επισημαίνει επί λέξει ότι απαιτείται «μια νέα προσέγγιση στην πολιτική ανταγωνισμού, μια προσέγγιση που υποστηρίζει περισσότερο τις εταιρείες προκειμένου να ανέβουν κλίμακα στις παγκόσμιες αγορές»