Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντιστέκονται ακόμα οι υγειονομικοί

Το ζήτημα όμως που προκύπτει κατά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφορά το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό που θα τίθεται σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Υποχρεωτικό

Ξεκίνησε από χθες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας, για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές με ΑΜΕΑ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι την Πέμπτη 19 Αυγούστου, θα μπορούν οι εργαζόμενοι που έχουν τα δικαιολογητικά εξαίρεσης, να καταθέσουν τις ενστάσεις τους που θα εξεταστούν από αρμόδιες επιτροπές.

Η αναστολή εργασίας είναι άνευ μισθοδοσίας, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν και έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οπότε και θα επιβάλλονται και πρόστιμα για εκείνους που δεν θα τηρούν το νόμο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινάει από σήμερα η αναστολή για ανεμβολίαστους

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε χθες ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% όλων των εργαζομένων σε μονάδες (δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές) είναι εμβολιασμένοι. Αυτό αφήνει ένα 25% των εργαζόμενων ανεμβολίαστο. Στόχος του υπουργείου είναι και αυτό το ποσοστό να μειωθεί.

Στην Πάτρα, ο αριθμός των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε αυτές τις δομές, είναι μικρός και προς το παρόν δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το ζήτημα όμως που προκύπτει, αφορά το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό που θα τίθεται σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου.
Το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών ΠΦΥ, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, θα πρέπει να έχει λάβει των πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.
Από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολιασμού. Οι τελευταίοι θα κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με τη λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Μάλιστα, η 6η ΥΠΕ ζήτησε από τις αρχές Αυγούστου από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να προβούν άμεσα στη συγκρότηση αυτών των επιτροπών, κάτι που ήδη έχουν πράξει, προκαλώντας όμως τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Πρώτο το Σωματείο Εργαζομένων «Ιπποκράτης» του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» κάνει λόγο για μια απόφαση «που πάρθηκε στο πόδι ενάντια στους εργαζόμενους και το σύστημα υγείας». Το σωματείο επιχειρεί να προβάλλει εμπόδια στη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών και με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι, «πριν καν εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ή ερμηνευτική του Νόμου για την υποχρεωτικότητα, έτρεξε ο διοικητής της 6ης ΥΠε και όχι μόνον, με απόφαση του να ζητήσει από τους διοικητές των Νοσοκομείων, να συγκροτήσουν τις προαναφερόμενες τριμελείς επιτροπές, εξέτασης των προβλημάτων υγείας, χωρίς να προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, χωρίς να το προσδιορίζει επισήμως με σχετικό έγγραφό του το υπουργείο Υγείας, από το πουθενά με μια μυστικοπάθεια άνευ προηγουμένου».
Το σωματείο, φέρεται να χαράσει πορεία σύγκρουσης για το θέμα, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άνοιξε ένα μέτωπο, που σαφώς δεν θα κλείσει έτσι εύκολα, ενώ την ίδια στιγμή, ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών στο διαδίκτυο, ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς.
«Επιβάλλεται και πρέπει, να σταματήσουν τώρα την εφαρμογή αυτού του νόμου, της αντιδημοκρατικής διάταξης που εμείς ζητάμε την κατάργηση της» λέει ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Πετρόπουλος.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινάει από σήμερα η αναστολή για ανεμβολίαστους

Από 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασίας τους και καλούνται οι διοικήσεις των μονάδων να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας.