Υπόθεση Πισπιρίγκου: Ευθεία παραβίαση κάθε νομιμότητας, λένε δύο έγκριτοι δικηγόροι της Πάτρας

Δύο δικηγόροι Πατρών, ο Θεόδωρος Χρονόπουλος και ο Παναγιώτης Κοραντζόπουλος, μιλούν για την ανεξέλεγκτη ασυδοσία και αναρχία στην πολύκροτη υπόθεση Πισπιρίγκου

Πισπιρίγκου

Ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με ειδήσεις, πληροφορίες, διαρροές, εικασίες, προβλέψεις, εκτιμήσεις (ειδικών και… ανειδίκευτων) συνεχίζεται ανελέητα.

Και οι πιο αδαείς καταλαβαίνουν πως εδώ και καιρό, σχεδόν απ’ την αρχή της υπόθεσης, η προανακριτική διαδικασία διεξάγεται περισσότερο μέσω τηλεόρασης και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης! Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει ανακηρυχθεί ήδη ένοχη για τριπλή δολοφονία. Στοιχεία της δικογραφίας βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Καμία μυστικότητα, καμία νομιμότητα. Ολα στη φόρα.

Η «ΠτΚ» ζήτησε από δύο διακεκριμένους δικηγόρους-ποινικολόγους της Πάτρας, τον Θεόδωρο Χρονόπουλο και τον Παναγιώτη Κοραντζόπουλο, να τοποθετηθούν νομικά επί του θέματος.

Και οι δύο, ο καθένας με τον τρόπο του, ήταν καταπέλτες! Θεωρούν πως καθημερινά τελείται ευθεία και βάναυση παραβίαση κάθε νομιμότητας και διαδικασίας. Και εκτιμούν πως θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει η Εισαγγελία!

Τους έθεσα το συγκεκριμένο ερώτημα:

Θεωρείτε ότι στην υπόθεση Πισπιρίγκου καταπατείται φανερά και βάναυσα το τεκμήριο αθωότητας και παραβιάζεται ευθέως η ανακριτική διαδικασία, με όλα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ; Ή μήπως λόγω της σπάνιας ιδιαιτερότητας της υπόθεσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, είναι εύλογο να υπάρχει αυτή η δημοσιότητα;

Πιστεύετε ότι έπρεπε να έχει παρέμβει η Εισαγγελία για να βάλει φραγμό στις διαρκείς διαρροές στοιχείων της ανακριτικής διαδικασίας;

Χρονόπουλος: «Εστω και τώρα να επέμβει ο Εισαγγελέας Εφετών…»

Ο Θεόδωρος Χρονόπουλος, δικηγόρος Πατρών, θεωρεί πως γίνεται, όλο αυτό το διάστημα, ωμή παραβίαση των βασικών αρχών του ποινικού-δικονομικού συστήματος.

«Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η υπόθεση Πισπιρίγκου έχει διαταράξει σοβαρά τη δικαιϊκή ειρήνη των πολιτών και θέτει υπό αμφισβήτηση την ισχύ των κανόνων δικαίου. Η θέση μου ως Νομικού θα γίνει άμεσα κατανοητή με την παράθεση βασικών Αρχών του Νομικού μας Πολιτισμού. Κατ αρχήν απαιτείται η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ενοχής ενός προσώπου για να ληφθούν στερητικά της ελευθερίας του μέτρα, όπως η σύλληψη και προσωρινή κράτησή του. Στη συνέχεια, στο στάδιο της Ανάκρισης εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι βασικές Αρχές που απορρέουν από το τεκμήριο αθωότητας (κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και τον σεβασμό της Αξίας του Ανθρώπου (που επίσης κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και Διεθνείς Συνθήκες):

H αυτεπάγγελτη έρευνα όχι μόνο της ενοχής αλλά και της αθωότητας του κατηγορουμένου. Η μυστικότητα της ανάκρισης. Η μεταχείριση του κατηγορουμένου από τα κρατικά όργανα ως αθώου. Η απαγόρευση προσβολής της προσωπικότητάς του από τα ΜΜΕ. Η απαγόρευση αυτοενοχοποίησης.

Στην υπόθεση της κ. Πισπιρίγκου έχουν παραβιαστεί κατάφωρα οι περισσότερες από τις Αρχές αυτές: Πρώτον, το τεκμήριο αθωότητας της που ισχύει μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη της. Δεύτερον, προσβάλλεται η προσωπικότητά της από την προβολή (προσβολή) καθημερινά από τα MME. Τρίτον, παραβιάζεται η μυστικότητα της ανάκρισης».

Οσο για τις τηλεδίκες, ο κ. Χρονόπουλος ήταν απόλυτος: «Είναι ηθικά απαράδεκτο και νομικά ανεπίτρεπτο να λαμβάνουν χώρα ”διαρροές” στα ΜΜΕ (δελτία ειδήσεων – ”τηλεδίκες”) του περιεχομένου εγγράφων καταθέσεων μαρτύρων, πραγματογνωμοσυνών, κτλ. από διαδίκους, δικηγόρους, πραγματογνώμονες κ.ά. Επίσης είναι νομικά ανεπίτρεπτη η έκδοση δελτίων Τύπου της Αστυνομίας με στοιχεία της και η παρουσίαση στα ΜΜΕ».
Και στο φινάλε, ο κ. Χρονόπουλος έκανε την πρότασή του: «Ολες οι παραπάνω παραβιάσεις βασικών Αρχών του ποινικοδικονομικού μας συστήματος, στοιχειοθετούν και ποινικά αδικήματα. Πιστεύω πως ο Εισαγγελέας Εφετών που εποπτεύει της ανάκρισης έπρεπε να είχε εξαρχής διατάξει προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων. Επιβάλλεται αυτή η παρέμβαση για να περισωθεί και να προστατευθεί, έστω και τώρα, ο Νομικός μας Πολιτισμός και να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το καθήκον της».

Κοραντζόπουλος: «Ο νομικός κόσμος της Πάτρας όφειλε να αντιδράσει στη «λαθροχειρία» που απαξίωσε το τοπικό αστυνομικό και δικαστικό προσωπικό»!

Ο Παναγιώτης Κοραντζόπουλος, δικηγόρος Πατρών, εκτιμά πως η υπόθεση Πισπιρίγκου έχει προκαλέσει διέγερση των κοινωνικών αισθητήρων του μέσου Ελληνα, αλλά από κει και πέρα, η κατάσταση έχει ξεφύγει: «Η δικαστική διάσταση της προβληματικά παρατεταμένης επικαιρότητας της υποθέσεως μού δημιουργεί συνθήκες «αναγκαστικής αδιαφορίας» αφού δεν την χειρίζομαι επί της επικοινωνιακής διαστάσεώς της, οπότε θέτω στην κρίση των αναγνωστών σας τα παρακάτω:

Η θυμική προσέγγιση της συγκεκριμένη περιπτώσεως κυμαίνεται από ιδιαίτερα σκληρή και τραγική, στην περίπτωση απώλειας των τέκνων από παθολογικά αίτια, μέχρι αποτρόπαιη και ειδεχθή στην περίπτωση εγκληματικής ενέργειας.

Υπό οποιαδήποτε οπτική αποτελεί συγκλονιστικό γεγονός ικανό να διεγείρει τους κοινωνικούς αισθητήρες και ανακλαστικά και να δημιουργήσει συνθήκες καταχρηστικής και ασφυκτική δημοσιότητος, η οποία φαίνεται όχι μόνο να προηγείται της δικαστικής διερεύνησης, αλλά να ηγείται αυτής, υποβάλλοντας τις «μονόδρομες αξιολογήσεις» και διαπιστώσεις αυθαίρετες πλην όμως επιτακτικές προς την κατεύθυνση της κατηγορίας διότι έτσι ικανοποιείται η αποτίμηση της δήθεν αντικειμενικής ενημέρωσης με αγοραίους όρους».

Στη συνέχεια ο κ. Κοραντζόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο των ΜΜΕ: «Παραγωγοί και νομείς αυτού του μορφώματος δημοσιότητας είναι τα μέσα ενημέρωσης που έχουν εξασφαλίσει ανεξόδως και αχρεωστήτως πολλές ώρες κοστοβόρου προγράμματος, διαχειριστές του δε είναι δημοσιογράφοι – παρουσιαστές, οι οποίοι ως «νεκροθάφτες» αλλά και τυμβωρύχοι που στο όνομα της τηλεθέασης και της επαγγελματικής τους επιβίωσης επιφυλάσσουν στον εαυτό τους δικαιοδοτικό ρόλο προσδιορίζοντας ποινές, χρονική διάρκεια κρατήσεως, κατηγορίες συνεργειών κλπ.. Εμφανίζονται δε ως εκφραστές τάχα του δημοσίου αισθήματος και ως κήνσορες ηθικής τη στιγμή που έχουν συνειδητά και ιδιοτελώς παραβιάσει τον σκληρό πυρήνα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν καταπατήσει δικονομικές διατάξεις και επαγγελματικές δεοντολογίες και αξιακούς κώδικες».
Ο κ. Κοραντζόπουλος, όμως, έκανε ειδική αναφορά και σε συναδέλφους του: «Στην συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί σίγουρα παραδοξολογία να εμφανίζεται δικηγόρος ως υπερασπιστής των εντολέων του επί μακρόν στα ΜΜΕ όταν δεν υπήρχε υπόθεση και στη συνέχεια να παραιτείται όταν προέκυψε ποινική εμπλοκή τους, δηλώνοντας μάλιστα πως διορίστηκε αρχικά «για να βοηθήσει τις αρχές στην διερεύνηση της υποθέσεως»… Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός των διαγωνιζομένων δικηγόρων (ή άλλως «πισπιρίγκων» – δηλαδή κατεργάρηδων) να καταλάβουν θέσεις σε τηλεοπτικά πάνελ, τοποθετούμενοι για υπόθεση χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον χειρισμό της, μετατρέποντας τις εμφανίσεις τους στην πραγματικότητα σε «λιτάνευση ομιλουσών γραβατών» και προσβάλλοντας διά των ανούσιων και μάταιων θέσεών τους την λογική και την αισθητική που για μένα προσδιορίζεται ως σύνθεση αυτοπεριοριστικών αναλογιών και μέτρου, σε μία θλιβερή προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού τους στον χώρο και επίδειξης ευτελούς κενοδοξίας».

Και στο διά ταύτα, ο κ. Κοραντζόπουλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και έθεσε ένα πολύ σοβαρό θέμα, τη…μεταφορά της υπόθεσης από την Πάτρα στην Αθήνα: «Θεωρώ ότι oι διενέργεια της προανάκρισης αλλά και της προδικασίας στο σύνολό της από αθηναϊκές διωκτικές υπηρεσίες και εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές αποτελεί μέγα θεσμικό και διαδικαστικό ατόπημα, αλλά και «λαθροχειρία», με νομιμοποιητική επικάλυψη που ερμηνεύεται δυνητικά ως απαξίωση και υποτίμηση της επιχειρησιακής και λειτουργικής ικανότητας του τοπικού αρμόδιου αστυνομικού και δικαστικού προσωπικού. Αποτελεί επίσης και διαβρωτικό στοιχείο του κύρους τους διά της δημιουργίας υπαινικτικού περιβάλλοντος περί συγκαλύψεως που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ήδη έχουν παράξει. Ο νομικός κόσμος της Πάτρας όφειλε να έχει αντιδράσει, η σιωπή μάς αδικεί».