Ζούκερμπεργκ: Το «Meta» κατασκευάζει τον πιο γρήγορο υπολογιστή στον κόσμο – ΒΙΝΤΕΟ
Πώς θα λειτουργεί αυτός ο υπολογιστής και τι θα γίνει με τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ
Ο ιδρυτής του Facebook και πλέον Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ποντάρει πάρα πολλά στο οικοδόμημα του Metaverse και τις αλλαγές που αυτό θα φέρει στις ζωές μας και το ίντερνετ όπως το ξέρουμε. Ο Ζούκερμπεργκ με ένα ποστ στο προσωπικό του μπλογκ ανακοίνωσε ότι η αυτοκρατορία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατασκευάζει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο ως μέρος των σχεδίων για την κατασκευή ενός εικονικού μετασύμπαντος.
Ο ιδρυτής του Facebook ανέφερε στην ανάρτηση ότι το metaverse, μια έννοια που συνδυάζει τον φυσικό και ψηφιακό κόσμο μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, θα απαιτήσει «τεράστια» υπολογιστική ισχύ. Ο υπερυπολογιστής AI, που ονομάστηκε AI Research SuperCluster (RSC) από την επιχείρηση Meta, είναι ήδη ο πέμπτος ταχύτερος στον κόσμο, δήλωσε η εταιρεία.
«Οι εμπειρίες που χτίζουμε για το μετασύμπαν απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ (πεντάκις εκατομμύρια λειτουργίες/δευτερόλεπτο!) και το RSC θα επιτρέψει νέα μοντέλα AI που μπορούν να μάθουν από τρισεκατομμύρια παραδείγματα, να κατανοήσουν εκατοντάδες γλώσσες και πολλά άλλα», έγραψε Ο Ζάκερμπεργκ σε ανάρτηση στο blog. Οι ερευνητές της Meta πρόσθεσαν ότι περίμεναν ότι ο RSC θα γίνει ο ταχύτερος υπολογιστής του είδους του όταν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
Καλά όλα αυτά αλλά πώς θα λειτουργεί αυτός ο υπερυπολογιστής
Όπως ανέφερε ο Guardian στην ανάλυσή του για τον υπερυπολογιστή ουσιαστικά το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσω των δυνατοτήτων AI είναι σε θέση να μιμείται σε ένα βαθμό την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, εντοπίζοντας διαφορετικά μοτίβα μέσα από τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Οι ερευνητές της Meta Inc. δήλωσαν ότι το RSC, στεγάζεται σε άγνωστη τοποθεσία και είναι κατασκευασμένο από χιλιάδες επεξεργαστές. Το σύστημα θα βοηθήσει επίσης και στον εντοπισμό επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες του. Ο ίδιος ο εμπνευστής του Metaverse ωστόσο παραδέχεται ότι το περιβάλλον του μετασύμπαντος απέχει ακόμη αρκετά χρόνια από το να θεωρείται μια ολοκληρωμένη ιδέα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ζούκερμπεργκ οι δυνατότητες του νέου RSC ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Αρχικά ο υπερυπολογιστής θα έχει την ικανότητα να μεταφράζει αμέσως συνομιλίες μεταξύ gamers από διαφορετικές χώρες.
Επιπροσθέτως οι υπάλληλοι της Meta δήλωσαν ότι θα επιτρέπει σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο να παίζουν κάποιο παιχνίδι βασισμένο στην επαυξημένη πραγματικότητα. Η τεχνολογία RSC ωστόσο ξεπερνάει τον τομέα του gaming.
Μέσω του RSC μπορούν να υλοποιηθούν εντελώς νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία για παράδειγμα, θα μπορούν να τροφοδοτήσουν φωνητικές μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων ώστε να μπορούν να συνεργάζονται πανεύκολα είτε πάνω σε κάποιο ερευνητικό έργο είτε παίζοντας απλώς κάποιο ψυχαγωγικό παιχνίδι με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας.
Τώρα όσον αφορά για τα δεδομένα των χρηστών (τα οποία είναι εκατομμύρια αν σκεφτούμε πόσοι χρησιμοποιούν τα Facebook, Instagram και WhatsApp) η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι είναι πλήρως κρυπτογραφημένα πριν ακόμη εισαχθούν στο RSC. Με άλλα λόγια περνούν αρχικά μέσα από μία διαδικασία ελέγχου απορρήτου επιβεβαιώνοντας ότι διατηρείται η ανωνυμία του εκάστοτε χρήστη. Στη συνέχεια τα δεδομένα κρυπτογραφούνται προτού χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News