Το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθούν – Στην Ελλάδα έχουμε 68.000 νέα κρούσματα ετησίως και 33.000 θανάτους

Οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Ελληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ογκολογικών ασθενών

καρκίνων

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι τo 30% των καρκίνων ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μπορούν να αποφευχθούν με την πρόληψη ενώ έχουμε περίπου 68.000 νέα κρούσματα ετησίως, 33.000 θανάτους και οι θάνατοι από καρκίνο πλησιάζουν τα δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η σημερινή μέρα, 4η Φεβρουαρίου, είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου, με στόχο να συσπειρωθεί όλη η Διεθνής Κοινότητα πάνω στο θέμα της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, το Παράρτημα Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ενημερώνει τους πολίτες για την τεράστια σημασία της σωστής ενημέρωσης και πρόληψης. Ανέλαβε την πρωτοβουλία, με την άμεση θετική ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων σήμερα και για τέσσερις ώρες, 18.00-22.00 να φωταγωγηθεί το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Κίνηση που όπως εξηγεί η διοίκηση του Παραρτήματος, «συμβολίζει τον προσωπικό αγώνα του καθενός μας στη συνεχή φροντίδα της υγείας μας καθώς και την ανάγκη της κοινωνικής συλλογικότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Η διοίκηση του τοπικού Παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας επισημαίνει:

«Δυστυχώς, με την πανδημία covid-19 που εμφανίστηκε αρχές του 2020 στον πλανήτη και συνεχίζεται, το σύστημα υγείας δέχτηκε μεγάλη πίεση, η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο ήταν προβληματική αλλά και εξετάσεις -που πολλές φορές διαγιγνώσκουν τον καρκίνο έγκαιρα- μειώθηκαν. Μείωση παρατηρείται και στους επαναληπτικούς ελέγχους των καρκινοπαθών, αφού όλοι οι πολίτες γενικά αποφεύγουν λόγω covid-19 τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης του συστήματος υγείας, που πιέζεται ασφυκτικά από τους νοσηλευόμενους με covid-19 αλλά και από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Μιλώντας για πρόληψη υπογραμμίζει τα εξής:

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρωτογενής πρόληψη δίνει ιδιαίτερη σημασία:
⦁ στην τακτική σωματική άσκηση,
⦁ στην αποφυγή παχυσαρκίας και το έντονο στρες,
⦁ στην υγιεινή διατροφή,
⦁ στην αποφυγή καπνίσματος – αλκοόλ και έκθεση στον ήλιο,
⦁ στην αποφυγή έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους -φυτοφάρμακα- χημικά απόβλητα,
⦁ συστήνει προφύλαξη από συγκεκριμένους λοιμωξιογόνους παράγοντες αφού ορισμένοι καρκίνοι οφείλονται σε ιούς που προσβάλλουν άτομα όπως η ηπατίτιδα B και C και ο ιός HPV κύριο αίτιο καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η δευτερογενής πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση σε συχνότερες μορφές καρκίνου όπως μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, προστάτη, πνεύμονα, στομάχου και οι πολίτες ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών τους πρέπει να υποβάλλονται στις ανάλογες διαγνωστικές εξετάσεις στον χρόνο που πρέπει, όπως μαστογραφία και τεστ PAP οι γυναίκες, αξονική θώρακος, κολονοσκόπηση και οι άνδρες εξέταση προστατικού αντιγόνου στο αίμα – PSA».

ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Στην Ελλάδα, για το έτος 2020, καταγράφηκαν περισσότερες από 62.000 νέες διαγνώσεις και 33.000 θάνατοι. Οι συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες είναι:
⦁ του μαστού (29%)
⦁ του παχέος εντέρου (12%)
⦁ του πνεύμονα (8%)
⦁ του ενδομητρίου (8%)
⦁ του παγκρέατος (4%)
και στους άνδρες:
⦁ του πνεύμονα (19%)
⦁ του προστάτη (18%)
⦁ της ουροδόχου κύστης (14%)
⦁ του παχέος εντέρου (13%)
⦁ και του παγκρέατος (4%)

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, 1 στα 5 άτομα θα αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους. Ομως, περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν στην πενταετία μετά την αρχική διάγνωση της νόσου χάρη στις σύγχρονες θεραπείες, στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, στη φροντίδα και στην περιποίηση μετά τη θεραπεία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών είναι από τα πιο οργανωμένα πανελλαδικά. Η επιστημονική του ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή, ;Aγγελο Κούτρα, εφαρμόζει όλες τις θεραπευτικές μεθόδους και παρέχει στον ασθενή της ευρύτερης περιφέρειας ολιστική θεραπεία.

Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας το συγκεκριμένο Τμήμα στάθηκε όρθιο αντιμετωπίζοντας σε ημερήσια βάση πλέον των 150 ασθενών, εκ των οποίων οι 45 υποβάλλονται σε ενδοφλέβιες θεραπείες.

«Προσπαθούμε υπό τις τρέχουσες συνθήκες να λειτουργεί το Τμήμα μας με ασφάλεια για τους ασθενείς μας εφαρμόζοντας πλήρως τους υγειονομικούς κανόνες. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μία πτώση της προσέλευσης των ασθενών της τάξης 15 – 20% με βάση τις ενδοφλέβιες θεραπείες» αναφέρει ο κ. Κούτρας μη κρύβοντας ότι:

«Έχω δει μεμονωμένα περιστατικά που ήρθαν όντως με καθυστερημένη διάγνωση. Οι ίδιοι αιτιολόγησαν την καθυστέρηση αναφέροντας τον φόβο προσέγγισης των δομών υγείας λόγω της πανδημίας».

Άγγελος Κούτρας

Αν και το συγκεκριμένο Τμήμα αντιμετωπίζει αυξημένο όγκο ασθενών η υποστελέχωσή του, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί μείζον πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο Τμήμα τρεις γιατροί του ΕΣΥ, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται, μία επικουρική γιατρός, δύο πανεπιστημιακοί, ο Άγγελος Κούτρας και ο Θωμάς Μακατσώρης, και ένας ειδικευόμενος ο οποίος ολοκληρώνει την ειδικότητά του και είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στο νοσοκομείο.

Μιλώντας για τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στον θεραπευτικό τομέα του καρκίνου, ο κ. Κούτρας επισημαίνει ότι «οι σημαντικότερες εξελίξεις περιλαμβάνουν την ανοσοθεραπεία, οι ενδείξεις της οποίας επεκτείνονται σε μεγάλο αριθμό συμπαγών όγκων, η μοριακή στόχευση όπως συμβαίνει στον μεταστατικό καρκίνο μαστού και η εξατομικευμένη ιατρική. Ζούμε στην εποχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης του καρκίνου. Υπάρχον ελπιδοφόρα μηνύματα και εξελίξεις που συμβάλλουν στην πρόγνωση της βελτίωσης των ασθενών ωστόσο παραμένουν ερωτήματα και προβληματισμοί που θέλουν χρόνο και έρευνα για να απαντηθούν».

ΑΘΗΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 

Καθημερινή μάχη με τον καρκίνο δίνεται και στην Ογκολογική Μονάδα του «Αγίου Ανδρέα» με υπεύθυνη τη διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας Αθηνά Χριστοπούλου. Καθημερινά 30 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες και άλλοι που πηγαίνουν για τον τακτικό τους έλεγχο, εκτίμηση κ.ά.
«Σίγουρα το αντίκτυπο της πανδημίας είναι πολύ μεγάλο» μας περιγράφει η κ. Χριστοπούλου εξηγώντας: «Αναφέρω για παράδειγμα τώρα που επικρατεί η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης “Ομικρον” σχεδόν καθημερινά ασθενείς μας βγαίνουν θετικοί με αποτέλεσμα να χάνουν τις θεραπείες τους και μπορεί να καθυστερήσουν κι ένα μήνα. Αυτό είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία τους».

Παράλληλα, η κ. Χριστοπούλου παρατηρεί ότι «έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων (μαστογραφιών, κολονοσκοπήσεων, τεστ ΠΑΠ κ.ά.). Επίσης η πανδημία οδήγησε στην αναβολή πολλά χειρουργεία ογκολογικών ασθενών. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και μάλιστα πολύ μεγάλο».

Αθηνά Χριστοπούλου

Και στη Μονάδα αυτή η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού, παραϊατρικού και γραμματειακής υποστήριξης, αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η Μονάδα στελεχώνεται μόλις από τρεις γιατρούς εκ των οποίων η μία είναι η κ. Χριστοπούλου.

«Εκείνο που έχει βελτιωθεί πολύ και δεν ταλαιπωρούνται ασθενείς και συγγενείς είναι η άυλη συνταγογράφηση. Με ένα τηλεφώνημα καλύπτεται η συγκεκριμένη ανάγκη που πριν ήθελε χρόνο. Μέσω της τεχνολογίας μπορεί επίσης να γίνει και η αποστολή των εξετάσεων και να υπάρξει εκτίμηση.

Στην περίπτωση αυτή όμως χάνεται η προσωπική επαφή γιατρού – ασθενή. Η κλινική εξέταση, η ψηλάφιση του ασθενούς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί από την τηλεϊατρική. Ο έμπειρος κλινικός γιατρός ρίχνοντας ακόμα και μια ματιά στον ασθενή μπορεί διαγνώσει κάτι».
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η κ. Χριστοπούλου επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ακόμα μεγαλύτερη πανδημία, από αυτή του κορονοϊού, που είναι η πανδημία του καρκίνου. Κι αυτή την πανδημία μόνο η πρόληψη μπορεί να τη νικήσει».