1997- 2024: 300 μεταμοσχεύσεις νεφρού στο ΠΓΝΠ – Στην «Π» ο πρώτος μεταμοσχευθείς Κ. Κατσάνος

«Οι 300 μεταμοσχεύσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση των ασθενών της Δυτικής Ελλάδας»

μεταμοσχεύσεις Ο Κ. Κατσάνος λίγες μέρες μετά τη μεταμόσχευσή του με τον Ι. Βλαχογιάννη

Η αρχή των μεταμοσχεύσεων νεφρού στην Πάτρα και ευρύτερα στην περιοχή μας έγινε το 1997 με πρωτεργάτη τον καθηγητή και τότε διευθυντή του Νεφρολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ιωάννη Βλαχογιάννη.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο έγινε μεταμόσχευση ήταν ένας 26χρονος Πατρινός και δότης ο πατέρας του. Σήμερα ο λήπτης, που είναι ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, είναι 52 ετών και ο πατέρας του Γιώργος 81 ετών. Και οι δύο υγιείς συνεχίζουν την πορεία της ζωής τους.

«Είμαι διαβητικός. Οπως ξέρετε η σιωπηλή αυτή ασθένεια τρώει τον οργανισμό μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάποια στιγμή τα νεφρά μου χάθηκαν. Στις 16 Ιανουαρίου του 1996 ξεκίνησα την περιτοναϊκή κάθαρση και από τότε μία φρικτή περιπέτεια. Μέχρι που τέθηκε το θέμα της μεταμόσχευσης και διαπιστώθηκε ότι ο πατέρας μου ήταν συμβατός» μας περιγράφει ο κ. Κατσάνος και προσθέτει:

«Ημουν τυχερός, διότι είχα γνωρίσει τον Θεόδωρο Καρατζά, χειρουργό, ο οποίος ήταν γνωστός και εργαζόταν δίπλα στον διακεκριμένο χειρουργό Ανδρέα Τζάκη. Μπήκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών επειδή ήμουν και άρρωστος με γρίπη στις 16 Μαΐου του 1997. Ο κ. Τζάκης ήταν στη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο. Εφτασε η 23η Μαΐου και όπως είχε προγραμματιστεί έγινε η μεταμόσχευση. Ολα πήγαν πολύ καλά. Ο πατέρας μου, μου χάρισε για δεύτερη φορά ζωή και όλα πάνε καλά από τότε. Είμαστε και οι δύο υγιείς…».

Οι άνθρωποι που έζησαν μαζί μου την περιπέτεια της υγείας μου είναι πλέον δικοί μου άνθρωποι. Ποτέ δεν θα ξεχάσω φυσικά τον κ. Καρατζά, ο οποίος ήταν ο βασικός παράγοντας σε όλη αυτή την περιπέτειά μου. Τον κ. Τζάκη, τον τότε διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής Ιωάννη Βλαχογιάννη, στον οποίο χρωστάω πάρα πολλά. Τον νυν διευθυντή της Κλινικής καθηγητή Δημήτριο Γούμενο που την περίοδο εκείνη είχε έρθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ποτέ δεν σταμάτησε να με φροντίζει. Τον νυν αναπληρωτή καθηγητή Ευάγγελο Παπαχρήστου, ο οποίος τότε ήταν ειδικευόμενος. Θυμάμαι πόσο πολύ με πρόσεχε και μάλιστα κάποιες φορές δεν του φερόμουν καλά, διότι πονούσα κι αυτό με βαραίνει μέχρι σήμερα…».

Ο Κώστας Κατσάνος μέσα από την περιγραφή της δικής του περιπέτειας θέλει να περάσει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων. «Εγώ κέρδισα τη ζωή μου και την απολαμβάνω σήμερα χάρη στη μεταμόσχευση. Η δωρεά οργάνων είναι πηγή ζωής και είναι η μοναδική διαδρομή για να συνεχίσουν κάποιοι άνθρωποι να αναπνέουν, να ζουν».

ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ

Από την πρώτη αυτή μεταμόσχευση η Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών συμπλήρωσε φέτος τις 300 μεταμοσχεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, παραμονή της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, το Νεφρολογικό Κέντρο και η Μονάδα Μεταμόσχευσης διοργανώνουν ώρα 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών ημερίδα.

μεταμοσχεύσεις

Δημήτρης Γούμενος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ

«Οι 300 μεταμοσχεύσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση των ασθενών της Δυτικής Ελλάδας. Τα αποτελέσματά μας από τις 300 αυτές μεταμοσχεύσεις είναι εφάμιλλα των μεγάλων Μεταμοσχευτικών Κέντρων του εξωτερικού» σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, διευθυντής Νεφρολογικού και του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του ΠΓΝΠ Δημήτριος Γούμενος, ο οποίος έδωσε μάχη για να διατηρηθεί ζωντανό το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΠ. Παρών θα είναι ο κ. Βλαχογιάννης, όπως και ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής Διονύσιος Καραβίας που επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μεταμοσχεύσεις.

μεταμοσχεύσεις

Διονύσιος Καραβίας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην πολύχρονη εμπειρία και στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ νεφρολόγων, χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών του Νεφρολογικού Κέντρου και των χειρουργείων. Η προοπτική είναι εξαιρετική, καθώς ήδη έχουμε προχωρήσει σε περισσότερες και δυσκολότερες μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες, καθώς έχουμε την τύχη να έχουμε έναν εξειδικευμένο χειρουργό, τον κ. Καρύδη και παράλληλα έχουμε αναπτύξει μία ουσιαστική συνεργασία με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον διευθυντή της καθηγητή Μιχαήλ Μήτση. Το πρόγραμμα των μεταμοσχεύσεων πρόκειται να επεκταθεί και σε μεταμοσχεύσεις παγκρέατος. Συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης για τους ασθενείς της Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουμε την εκδήλωση αυτή μαζί με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, με σκοπό την όσο το δυνατόν ευρύτερη και αναλυτικότερη ενημέρωση».

 

 

 

μεταμοσχεύσεις

Νικόλαος Καρύδης

 

Ομιλητές στην εκδήλωση εκτός από τους κυρίους Γούμενο, Καρύδη και Μήτση θα είναι ο καθηγητής και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Ιωάννης Μαρούλης, η προϊσταμένη του Τμ. Α’ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Παρακολούθησης και Συντονισμού Μεταμοσχευτικής Διαδικασίας Γιούλη Μενουδάκου, ο επιμελητής Νεφρολογίας του ΠΓΝΠ Θεόδωρος Ντρίνιας, ο επ. καθηγητής νεφρολογίας Μάριος Παπασωτηρίου και ο αν. καθηγητής νεφρολογίας του ΠΓΝΠ Ευάγγελος Παπαχρήστου.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

«Ξεκολλά» το μεγάλο έργο της παραλιακής του Ρίου – Γιατί έχουν καθυστερήσει προστασία και ανάπλαση

Έρχονται σχεδόν 14.000 εργάτες γης – Στην πρωτογενή παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας το 90%

Πώς οι ΗΠΑ θέλουν να «μπλοκάρουν» το Tik Tok – Τι ζητούν με νόμο

Κέιτ Μίντλετον: Σοκαρισμένη με την οργή για το photoshop στην φωτογραφία