1ο ΓΕΛ Αιγίου: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για 3D σχεδίαση και εκτύπωση στην αρχιτεκτονική
Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να δουν τα μαθηματικά με μια πιο ενδιαφέρουσα ματιά, μέσα από μια πρακτική εφαρμογή τους στην αρχιτεκτονική.
Το 1ο ΓΕΛ Αιγίου συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο “From construction with ruler and compasses to 3D printing, mathematics at the service of cultural heritage” για τη διετία 2021-2023, το οποίο έχει σχέση με την αξιοποίηση των μαθηματικών στην αρχιτεκτονική σχεδίαση, καθώς και την χρήση 3D σχεδίασης και 3D εκτύπωσης. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συμμετέχουν τρία σχολεία (Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Συντονιστής του προγράμματος είναι το σχολείο από τη Γαλλία.
Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να δουν τα μαθηματικά (μια παγκόσμια αφηρημένη γλώσσα) με μια πιο ενδιαφέρουσα ματιά, μέσα από μια πρακτική εφαρμογή τους στην αρχιτεκτονική. Ειδικότερα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες:
- την ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων στη δημιουργία αρχιτεκτονικών μοντέλων.
- την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον ψηφιακό τομέα μέσω 3D μοντελοποίησης και 3D εκτύπωσης.
- την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Αγγλική γλώσσα.
Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμα χρησιμοποιούν την μέθοδο «Learning by doing – μάθηση μέσα από την πράξη» αποσκοπώντας στην εμπλοκή των μαθητών στα εξής στάδια:
1. Οι μαθητές θα κάνουν μια οπτική ανάλυση των ρωμαϊκών και γοτθικών αρχιτεκτονικών στοιχείων (τόξα, θόλους).
2. Στη συνέχεια θα σχεδιάσουν αυτές τις γεωμετρικές δομές με χάρακα και διαβήτη (δισδιάστατα).
3. Θα δημιουργήσουν τα σχετικά μοτίβα με χαρτί σε 3 διαστάσεις και
4. Θα πραγματοποιήσουν την 3D μοντελοποίηση και 3D εκτύπωσή τους.
Το σχολείο μας θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην 3D μοντελοποίηση και 3D εκτύπωση, με δεδομένη την εμπειρία που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα από σχετικά Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Αιγίου η 1η συνάντηση των εταίρων από 1 μέχρι 4 Δεκεμβρίου 2021 και συμμετείχαν από το σχολείο μας οι καθηγητές Πληροφορικής Διαμαντόπουλος Νίκος και Ηλίας Σπανός. Αρχικά, το κάθε σχολείο παρουσίασε πληροφορίες για τη χώρα του, την πόλη του, τις δράσεις του, την εμπειρία του πάνω στο θέμα του προγράμματος. Ο συντονιστής του έργου παρουσίασε τους στόχους, το περιεχόμενο και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος. Έγινε συζήτηση για την συνολική διαχείριση του προγράμματος, την προώθηση του προγράμματος, την διάχυση των αποτελεσμάτων και τις αρμοδιότητες κάθε χώρας. Έγινε προετοιμασία του σχετικού προγράμματος δράσεων για την συνάντηση στην Ελλάδα με μαθητές τον Μάιο του 2022.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος συμμετείχαν σε μια σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα:
– Ξεναγήθηκαν στους χώρους της σχολικής μονάδας και συζήτησαν με καθηγητές και μαθητές.
– Παρακολούθησαν διάλεξη από τον καθηγητή Πληροφορικής Ηλία Σπανό για το πρόγραμμα 3D σχεδίασης Tinkercad, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα από τους μαθητές. Οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και το δικό τους σχέδιο.
– Παρακολούθησαν διάλεξη από τον καθηγητή Πληροφορικής Νικόλαο Διαμαντόπουλο για τις τεχνολογίες της 3D εκτύπωσης καθώς και την επίδειξη λειτουργίας των δύο 3D εκτυπωτών που διαθέτει το Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.
– Πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της πόλης και γνώρισαν την ιστορία της.
Το παρόν Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα είναι ένα αξιόλογο έργο που θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές και στους καθηγητές να προσεγγίσουν την Γεωμετρία με ένα καινοτόμο τρόπο, να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες όπως είναι η 3D σχεδίαση και η 3D εκτύπωση, να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας.
Χορηγοί του προγράμματος το οινοποιείο CAVINO, το ποτοποιείο ΚΡΙΝΟΣ, το αρτοποιείο ΜΠΟΜΠΟΤΣΙΑΡΗΣ, τα Σταφιδεργοστάσιο ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ και ΠΕΣ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News