8 Ιανουαρίου 1991: Δολοφονία Νίκου Τεμπονέρα – Η νύχτα που στοιχειώνει την Πάτρα ΦΩΤΟ
Σήμερα η συγκέντρωση και η πορεία στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα
Πριν από 34 χρόνια. 8 Ιανουαρίου του 1991. Τότε που γράφτηκε στην Πάτρα μια από τις πιο μελανές και αποκρουστικές σελίδες σε πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Μια «νύχτα» που θα στοιχειώνει για πάντα την πόλη…
«Κομάντο» της ακραίας ομάδας των Κενταύρων και των Ρέιντζερς της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, μαζί με παρακρατικούς και επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Καλαμπόκα δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον καθηγητή μαθηματικών Νίκο Τεμπονέρα, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί τον αγώνα των μαθητών του.
Ουσιαστικά, η δολοφονία έγινε το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου. Τυπικά, ο θάνατός του ανακοινώθηκε το πρωί της 9ης Ιανουαρίου.
Λίγους μήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με Βασίλη Κοντογιαννόπουλο υπουργό Παιδείας, ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο «έβαλε φωτιά» στο χώρο της εκπαίδευσης.
Πριν καν ψηφιστεί, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με καταλήψεις πολλών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και διαδηλώσεις. Στα μέσα Δεκέμβρη, τα κατειλημμένα γυμνάσια και λύκεια σ’ όλη τη χώρα ξεπερνούσαν το 70%.
Μετά τις γιορτές, κι ενώ οι καταλήψεις συνεχίζονταν, ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης έστειλαν μήνυμα παντού: πρέπει ν’ ανοίξουν τα σχολεία με κάθε τρόπο!
Η πρώτη σύρραξη ΟΝΝΕΔιτών και καθηγητών έγινε στο Πολυκλαδικό Πάτρας (τα γραφεία της ΕΛΜΕ βρίσκονται στο κτίριο του Πολυκλαδικού).
Οι ΟΝΝΕΔίτες συνέχισαν προς το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο στα Ψηλά Αλώνια, εκεί όπου πέταξαν έξω τους μαθητές και κατέλαβαν το σχολείο!
Δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς και ο δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Καράβολας, γύρω στις 11 το βράδυ πήγαν στο συγκρότημα και προσπάθησαν να ανοίξουν τις πόρτες του σχολείου.
Οι «Κένταυροι» με ρόπαλα, σιδερολοστούς, καδρόνια ανά χείρας επιτέθηκαν κατά πάντων.
Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας μέλος της ΕΛΜΕ Αχαΐας και του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου πέφτει χτυπημένος με λοστό στο κεφάλι. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Είναι κλινικά νεκρός. Ο θάνατός του ανακοινώνεται την επόμενη μέρα.
⦁ Κατηγορούμενος για τον φόνο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννης Καλαμπόκας. Η δίκη του διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
Λίγους μήνες αργότερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος…
*Ευλαβικά πιστός ο Διονύσης Τεμπονέρας στην άρνησή του να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω τοποθέτηση για την επέτειο της δολοφονίας του πατέρα του. Το τηρεί κάθε χρόνο… Ευγενικά, μας παρέπεμψε στην ανάρτησή του για την αυριανή εκδήλωση:
«Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο… Στο δρόμο του Νίκου Τεμπονέρα, ενάντια στον πόλεμο, στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά.
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, συναντιόμαστε με τις αξίες, τα ιδανικά και τη θυσία του Νίκου Τεμπονέρα στον τόπο της δολοφονίας του, από τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη ΝΔ Γιάννη Καλαμπόκα, στο ομώνυμο σχολικό συγκρότημα στην Πάτρα, την Πέμπτη στις 18.00»
ΕΛΜΕ Επίκαιρη η 9η Γενάρη
Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, εξέδωσε ανακοίνωση-επίθεση κατά της νυν κυβέρνησης: «Η δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα είχε στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σήμερα, 34 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα συνδυασμό νομοσχεδίων επιχειρεί να αλλάξει τη λειτουργία και το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, με κυρίαρχο κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα την ”αξιολόγηση”».
Η φετινή 9η Γενάρη είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και θέτει όλους και όλες μπροστά σε νέα καθήκοντα, της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης και των κατακτήσεων των εργαζομένων.
Δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης της θυσίας και τιμής στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Τεμπονέρα.
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ζει στους αγώνες για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες!
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλα τα παιδιά.
ΕΑΜ Πορεία στη μνήμη του
Το Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στα Σχολεία Τεμπονέρα συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα. Και με ανακοίνωσή του έκανε τη σύνδεση του τότε με το τώρα: Το Γενάρη του 1991 δολοφονήθηκε ο αγωνιστής δάσκαλος Νίκος Τεμπονέρας από τη συμμορία των οννεδιτών του Καλαμπόκα στην πόρτα του σχολείου. Σκοτωμένος αλλά όχι νικημένος τούς φωνάζει: «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος». Χρέος μας να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, να ορθώσουμε ένα κύμα αγώνα και αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται για τη λευτεριά τους.
Σήμερα που στη χώρα μας η κυβέρνηση της δεξιάς είναι σε συνθήκες αποδρομής με ένα πολιτικό κενό που συνεχώς μεγαλώνει.
Χρέος μας είναι να αντισταθούμε στο νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της δεξιάς.
34 χρόνια μετά, η αγωνιστική μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα αποτελεί τη σταθερή αναφορά για τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της εργασίας, της γνώσης, της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News