Δ. Ελλάδα: Ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχές – Ο Καθηγητής Α. Καζαντζίδης στην «Π»

Το πόσο θα αυξηθούν και ποια θα είναι τα ποσοστά της βροχής είναι κάτι που εξαρτάται από την ανθρώπινη δραστηριότητα

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Οι αιφνίδιες καιρικές διαταραχές θα αποτελούν πλέον τη νέα κανονικότητα στη ζωή μας

Η μετάβαση από την έντονη ζέστη των 40 βαθμών Κελσίου που κυριάρχησε το φετινό καλοκαίρι στα χθεσινά καιρικά φαινόμενα με βροχές στη Δυτική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι ένα δείγμα από τα όσα αναμένεται να ζήσουμε στη χώρα τα επόμενα χρόνια, όπου η γενική τάση είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας με λιγότερες βροχές.

Αυτή είναι η επισήμανση που μας έκανε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστήμιου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης. Αφορμή για τη συνομιλία μας με τον καθηγητή αποτέλεσε ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώσαμε τη φετινή θερινή περίοδο και από την άλλη η προειδοποίηση του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα που ήχησε χθες στα τηλέφωνα των Αχαιών και των κατοίκων άλλων περιοχών της χώρας.

Ρωτήσαμε τον καθηγητή αν τα φαινόμενα αυτά θα διαμορφώσουν πλέον τη νέα κανονικότητα στη ζωή μας. Η απάντησή του έχει ως εξής: «Τέτοιου είδους διαταραχές, την μια μέρα δηλαδή να έχει ζέστη και την άλλη μέρα να έχει βροχή, είναι συνηθισμένες ειδικά σε ορεινές περιοχές, ωστόσο βλέπουμε ότι γίνεται πλέον και σε άλλες περιοχές. Η υπερβολική ζέστη των τελευταίων ήμερων έχει θερμάνει τα νερά στις θάλασσες και όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακραία φαινόμενα, τα οποία μέσω ενός ζιγκ ζαγκ θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει ισορροπία».

Ανδρέας Καζαντζίδης

Ανδρέας Καζαντζίδης

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα, ο καθηγητής σημείωσε: «Γενικότερα η τάση που υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα είναι αυτή που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία και θα έχουμε ολοένα και λιγότερες βροχές».

Στην ερώτηση από τι θα επηρεαστεί το μέγεθος των αλλαγών των καιρικών συνθηκών των επόμενων ετών, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστήμιου Πατρών υπογράμμισε: «Το πόσο θα αυξηθούν και ποια θα είναι τα ποσοστά της βροχής είναι κάτι που εξαρτάται από την ανθρώπινη δραστηριότητα που θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει τις καιρικές συνθήκες επόμενα 10-20 χρόνια» και εξήγησε:

«Το καλό σενάριο λέει ότι αν εκπέμπουμε λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων με τα περισσότερα φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, τότε η μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη θα ανέβει περίπου 1,3 Κελσίου.

Το κακό σενάριο λέει ότι αν συνεχίσουμε να παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα με τα σημερινά δεδομένα, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε ορίζοντα 20 ετών και γενικότερα θα δούμε πολλές μεταβολές που δεν θέλουμε να τις ζήσουμε.

Ειδικά, η Μεσόγειος έχει δικές της ιδιαιτερότητες, καθώς είναι περιοχή που επηρεάζεται από ψυχρές αέριες μάζες, από την έρημο της Σαχάρα, και τον Ατλαντικό και πρόκειται για hot spot, δηλαδή όποιες μεταβολές υπάρξουν, θα είναι έντονες».

Καταλήγοντας, ο κ. Καζαντζίδης υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις».