Το βαθύ κράτος, μείγμα ολιγαρχίας, πλουτοκρατίας, εταιρικής κυριαρχίας
Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής.
Οι Αμερικανοί θα πραγματοποιήσουν τις εθνικές τους εκλογές 5 Νοεμβρίου, που είναι το κύριο πολιτικό γεγονός της χρονιάς για τον πλανήτη, διότι το μέλλον όλων εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από τα πολιτικά και όχι μόνον τεκταινόμενα εντός των ΗΠΑ. Η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και περιφερειακή σταθερότητα, σε ένοπλες συγκρούσεις, τεχνολογικές ανακαλύψεις, επιδόσεις διεθνών οργανισμών, δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.
Αξιοποιώντας μελέτες ιδρυμάτων, δηλώσεις πολιτικών και επιστημόνων ένα είναι αδιαμφισβήτητο. Η ύπαρξη ενός «βαθέως κράτους» δημιούργημα της τριάδας «Ολιγαρχία-Πλουτοκρατία-Εταιρική Κυριαρχία», που πόρρω απέχει από μεγαλόστομες διακηρύξεις και μαθήματα δημοκρατίας που κάνουν ΜΜΕ και πολιτικοί από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Woodrow Wilson είχε ευθαρσώς δηλώσει: «Μερικοί από τους πιο σπουδαίους επιχειρηματίες των ΗΠΑ φοβούνται κάποιον, κάτι. Ξέρουν ότι κάπου υπάρχει μια αδιόρατη δύναμη οργανωμένη, πανούργα, τόσο κλειστή, διαβρωτική, με τεράστια ισχύ και επικίνδυνη επιρροή, που καλύτερα όταν μιλούν μεταξύ τους να ψιθυρίζουν». Προφανώς αν ισχύει θα πρέπει να αναφερόμαστε σε ολοκληρωτική Ολιγαρχία και όχι σε Δημοκρατία.
Ο οικονομολόγος νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς σε μελέτη του απέδειξε ότι στις ΗΠΑ το 1% του πληθυσμού ελέγχει το 99% του πλούτου. Η πλειονότητα των Αμερικανών απλώς δεν επωφελείται από την οικονομική μεγέθυνση της χώρας».
Επίσης υπάρχουν εταιρείες, που έχουν γιγαντωθεί στις μέρες μας, ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για λόμπι και μια νομιμοποιημένη δωροδοκία.
Στην πραγματικότητα, η λεγόμενη αμερικανική «Δημοκρατία» είναι ένα μείγμα Ολιγαρχίας, Πλουτοκρατίας και Εταιρικής Κυριαρχίας.
Το να χαρακτηρίζουμε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι δημοκρατία» δεν αποτελεί έναν υποκειμενικό ισχυρισμό. Απεναντίας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον σε μελέτη για τη νομοθετική λειτουργία του Κογκρέσου των ΗΠΑ απέδειξε ότι:
1) Τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι οικονομικές ελίτ έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ο μέσος πολίτης έχει μικρή ή καθόλου επιρροή.
2) Εάν πολίτες Αμερικανοί τάσσονται υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες αντίκειται στα συμφέροντα των ελίτ έχουν μηδενικές πιθανότητες να νομοθετηθεί αυτό που θέλουν. Αντίθετα όταν οι ελίτ υποστηρίζουν μια πολιτική, αυτή νομοθετείται σε ποσοστό από 45% ως 90% και σε άμεσο χρόνο. Δείτε για παράδειγμα το μέγα ζήτημα της ελεύθερης οπλοχρησίας, που κατά μέσο ετήσιο όρο συμβάλλει στη δολοφονία πλέον των 10.000 ατόμων.
Συμπέρασμα: οι πλούσιοι συχνά κερδίζουν, αλλά δεν χάνουν ποτέ!
Ενα άλλο συγκλονιστικό γεγονός ανισότητας στις ΗΠΑ είναι ότι το 1% του πληθυσμού έχει περισσότερο πλούτο από ολόκληρη τη μεσαία τάξη. Η ζωή του δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός αν ανήκει στο κορυφαίο 1%!
Με δεδομένη την παντελή έλλειψη δημοκρατίας αναρωτιέμαι σε ποια ηθική βάση στηρίζονται οι ΗΠΑ για να τη διαδώσουν στο εξωτερικό; Φυσικά, και δεν το κάνουν. Αποδεδειγμένα οι ΗΠΑ εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν το 70% των δικτατόρων σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που έχουν εκλογές είναι καλές αρκεί να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους υπέρ των ΗΠΑ. Υποτελείς, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Γερμανία ελέγχονται και δεν θα αμφισβητήσουν την Αμερικανική Αυτοκρατορία.
Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται ποτέ δημοκρατικές εκλογές σε άλλες χώρες εάν το αποτέλεσμα δεν ευνοεί τις ΗΠΑ. Οι πρόσφατες εκλογές στη Βενεζουέλα είναι τρανό παράδειγμα. Ομοίως, στη Ρωσία, όσο δημοφιλής κι αν είναι ο Πούτιν, οι ΗΠΑ ενεργούν σαν να είναι δικτάτορας. Στην Ουκρανία οργάνωσαν νεοναζιστικό όχλο και ανέτρεψαν έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη το 2014. Στη Συρία, όταν ο Ασαντ αρνήθηκε να είναι υποτελής, συνωμότησαν με χώρες της περιοχής και έστειλαν 100.000 Ισλαμιστές Τζιχαντιστές και κατέστρεψαν τη χώρα.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ μισούσαν τη δημοκρατία από την αρχή. Πρώτον, η γενοκτονία των ιθαγενών και η σκλαβιά των Αφρικανών έθεσαν τα θεμέλια των ΗΠΑ–όχι ακριβώς η ενσάρκωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις πρώτες εκλογές, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον πήρε μόλις 28.000 ψήφους, αν και ο πληθυσμός ήταν 3 εκατ. Οι ιδρυτές φοβόντουσαν τον λαό και την κυριαρχία του.
Εν κατακλείδι οι ελίτ των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει την προπαγάνδα της δήθεν δημοκρατίας για να χειραγωγήσουν τον κόσμο και τον ίδιο τους τον πληθυσμό.
Είναι άραγε τυχαίο ότι μόνο το 40% των Αμερικανών έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα τους-στην κυβέρνησή τους;
Το σύστημα των ΗΠΑ έχει βαθιά δομικά προβλήματα τα οποία, αν δεν επιλυθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News