Αχαΐα: «Χαράτσι» και στα βαρκάκια, στην «Π» ο Πρόεδρος Ερασιτεχνών Αλιέων Αιγιάλειας

Ιδιοκτήτες μικρών σκαφών καλούνται να πληρώσουν φόρο πλοίων. Αντιδράσεις από τους ερασιτέχνες αλιείς.

Χαράτσι

«Χαράτσι» 100–200 ευρώ καλούνται να πληρώσουν, μέχρι τις 26/09/2024, οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, μετά από αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που πέρασε αθόρυβα πριν το καλοκαίρι.

Ολα τα μικρά και μεσαία σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά –με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά, των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους -οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται σε 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και σε 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μ. και φθάνει μέχρι τα 12 μ. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.).

Το «χαράτσι» έχει προκαλέσει την οργή των ερασιτεχνών αλιέων, καθώς αφορά στην πράξη συνταξιούχους και μισθοσυντήρητους, που για λόγους αναψυχής είναι κάτοχοι μικρών ξύλινων ή πλαστικών σκαφών μήκους μέχρι 5 μέτρων και ευτελούς αξίας, αφού τα περισσότερα κινούνται με κουπιά ή με μικρές μηχανές μέχρι 6 ίππων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αιγιάλειας Παναγιώτης Μπαρμπούνης τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι η κυβέρνηση μπροστά στην ανάγκη είσπραξης εσόδων, συμπεριφέρεται σε συνταξιούχους και μισθοσυντήρητους ανθρώπους, που έτυχε να αγαπούν τη θάλασσα και να έχουν ένα βαρκάκι, σαν να είναι κάτοχοι πολυτελών σκαφών αναψυχής, αξίας δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Μπαρμπούνης τόνισε ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών ενημερώνονται από τους λογιστές τους, για το νέο… «χαράτσι», μην πιστεύοντας αρχικά στα αφτιά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η επιβολή του τέλος αφορά ακόμα και τα πλαστικά κωπήλατα βαρκάκια που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των σκαφών για να προσεγγίζουν το αγκυροβόλιο. Συνολικά οι κάτοχοι τέτοιων μικρών σκαφών στην Ελλάδα, αριθμούν τουλάχιστον 100.000.