Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θάλασσα με το «Οceanus Lab»: Χαρτογραφούν τα λιβάδια του Κορινθιακού

Καθηγητής Παπαθεοδώρου στην «Π»: «Η Ποσειδωνία θα σώσει τον πλανήτη από την Κλιματική κρίση»

ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΟΝΙΑΣ Η Ποσειδωνία Oceanica είναι φυτό και όχι φύκι

Ο μαγικός κόσμος του βυθού κρύβει θησαυρούς για την ίδια τη ζωή. Ειδικά τα υποθαλάσσια λιβάδια που σχηματίζει η Ποσειδωνία, το γρασίδι της θάλασσας, συγκαταλέγονται στα πλέον παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Κι αυτό γιατί φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 πανίδας και χλωρίδας, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση, ελευθερώνουν πολύτιμο οξυγόνο, έχουν δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων μικροπλαστικών ινών και θραυσμάτων, λειτουργούν ως «φυσικός φράχτης», αποτρέποντας τη διάβρωση των παραλιών και σε γενικές γραμμές σε αυτά οφείλεται και η καθαρότητα των θαλασσών μας σε εποχές κλιματικής αλλαγής.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Vodafone Posidonia» που υλοποιεί το «Oceanus Lab» του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τη χορηγία της Vodafone, έχει αντικείμενο τη χαρτογράφηση των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα στον Κορινθιακό Κόλπο, συνιστά υψίστης οικολογικής σημασίας γεγονός.

Γιώργος Παπαθεοδώρου

Γιώργος Παπαθεοδώρου

Ο Σύνδεμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου – στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Πατρέων και Αιγιάλειας, από την Αχαΐα, φέρνει έναν ακόμη σύμμαχο στην τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, υδατοκαλλιέργειες, κ.ά.) που έχουν καταστροφικό αποτύπωμα στις πολύτιμες και προστατευόμενες αυτές περιοχές.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος – καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας – Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Γεώργιος Παπαθεοδώρου, μετά από πρόσκληση του ΣΠΟΑΚ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ και παρείχε σημαντικές πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ επί του θέματος. Περιγράφοντας ενδεικτικά τα μεγάλα οφέλη της «Posidonia Oceanica» και τις πιθανές επιπτώσεις από την καταστροφή της, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Η Ποσειδωνία Oceanica είναι ένα φυτό, και όχι φύκι, το οποίο έχει κατορθώσει κι έχει επιβιώσει κάτω από το νερό και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Eνωση θεωρεί ότι είναι ένα οικοσύστημα προτεραιότητας, είναι γιατί μας προσφέρει πάρα πολλές οικοσυστημικές υπηρεσίες. Απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, παράγει οξυγόνο, όπως κάθε φυτό, προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα μας και βεβαίως είναι ο «βρεφονηπιακός σταθμός» πάρα πολλών θαλάσσιων οργανισμών, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 1.400 θαλάσσια είδη διαβοιούν μέσα στα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Είναι ένας αξιόπιστος βιολογικός δείκτης για την οικολογική κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς τα λιβάδια της υποβαθμίζονται, όταν το περιβάλλον δέχεται ανθρωπογενείς πιέσεις.

Επιπρόσθετα, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία έχει εναρμονιστεί και η ελληνική, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε δράση-έργο στο θαλάσσιο παράκτιο περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει πρώτα εγκεκριμένη Περιβαλλοντική Μελέτη για αποτύπωση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, καθώς και εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου».

Ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου πρόσθεσε, μιλώντας στην «Πελοπόννησος», ότι «η Ποσειδωνία είναι μία εξαιρετικά σημαντική πηγή ζωής για τα ελληνικά αρχιπελάγη και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αρκεί να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια τα λιβάδια της, ώστε στη συνέχεια να χαράξουμε πολιτικές για την προστασία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμια ανησυχία: «Σφαγή» με 500 νεκρούς στο Λίβανο τη χειρότερη μέρα του πολέμου με το Ισραήλ, κλιμακώνεται η σύγκρουση

Καιρός: «Τροπικό» σκηνικό με άνοδο της θερμοκρασίας και σποραδικές καταιγίδες, πώς θα κυλήσει η εβδομάδα, η πρόγνωση για την Πάτρα

Εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σήμερα το debate των έξι υποψηφίων

Προαστιακός Πάτρας: Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων σήμερα

Δυο νέες απάτες στην Πάτρα – Το «δόλωμα» για να χαθούν χιλιάδες ευρώ

Ο Νίκος Μαζιώτης για τον απόστρατο Αχαιό της ΕΛΑΣ, η επιστολή στην «Π»

Γυαλιά καρφιά στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, τι συνέβη