Έρευνα για την ακρίβεια: Η αναχαίτιση της αύξησης των τιμών δεν είναι εύκολη υπόθεση

Η υψηλές τιμές επηρεάζουν περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα

έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία υπογράφει ο Πρόδρομος Προδρομίδης ερευνητής Α’ βαθμίδας στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε συνεργασία με τον Ι. Τσάμη (ασκούμενο στον ίδιο φορέα), η αύξηση των τιμών που παρατηρείται δεν είναι φαινόμενο που επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, καθώς οι παγκόσμιες κρίσεις έχουν επηρεάσει την οικονομία με διάφορους τρόπους. Εδώ είναι μερικοί βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν:

  • Η πανδημία του κορονοϊού: Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας διατάραξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού και επηρέασαν την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να στηρίξουν την οικονομία με αυξημένες δαπάνες.
  • Η κλιματική αλλαγή: Ορισμένες φυσικές καταστροφές, που συνδέονται με την κλιματική κρίση, επηρέασαν την προσφορά βασικών αγαθών, προκαλώντας αυξήσεις στις τιμές ορισμένων προϊόντων.
  • Η ενεργειακή κρίση: Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα, ιδιαίτερα μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή είχε αντίκτυπο σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες, ανεβάζοντας το κόστος της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, των τελικών αγαθών.
έρευνα

Πρόδρομος Προδρομίδης

Σύμφωνα με τον κ. Προδρομίδη, πολλοί πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών υποδηλώνει μια γενικότερη οικονομική υποχώρηση, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Παρά την άνοδο των τιμών, το πραγματικό (σε σταθερές τιμές) κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 2010-2011, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ανάπτυξη.
Ωστόσο, η ακρίβεια επηρεάζει περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Η μελέτη των Π. Προδρομίδη και Ι. Τσάμη υποστηρίζει πως η αναχαίτιση της αύξησης των τιμών δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση.

 

Οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:

  • Ενίσχυση της παραγωγής και του ανταγωνισμού. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στις τιμές των εισροών στη γεωργία-κτηνοτροφία όσο και στη βιομηχανία, ώστε να αυξηθεί η προσφορά προϊόντων.
  • Λήψη προσεκτικών αποφάσεων για τους μισθούς: Η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο πολλών εργαζομένων, αλλά απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες πληθωριστικές πιέσεις.
  • Επαναφορά των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων: Η επαναφορά των ενδιάμεσων εκπτώσεων μπορεί να δώσει μια σημαντική ανάσα στους καταναλωτές, επιτρέποντας την αγορά προϊόντων σε πιο προσιτές τιμές για κάποιες περιόδους του χρόνου.
  • Αντιμετώπιση του εισαγόμενου πληθωρισμού: Η αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων, είτε μέσω διαπραγματεύσεων (ακόμα και με κοινοτικές υπηρεσίες που με τις πρακτικές τους προκαλούν αυξήσεις τιμών των εισαγομένων) είτε μέσω πολιτικών που προωθούν τη χρήση εγχώριων προϊόντων, μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από το εξωτερικό και να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Συμπερασματικά, η μελέτη Προδρομίδη -Τσάμη αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι γεγονός, αλλά η ακρίβεια αποτελεί ένα πρόβλημα που απαιτεί συνεχή διαχείριση. Είναι σημαντικό να βρούμε την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σταθεροποίησης των τιμών, ώστε να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να διασφαλίσουμε την ευημερία όλων. Η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αύξησης της συνολικής προσφοράς, ώστε να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που χρηματοδοτείτο από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο τα ξημερώματα, τραυματίας βρέθηκε δεκάδες μέτρα! ΦΩΤΟ

Ανόμοιοι οι θάνατοι των παιδιών, 3 με απαντήσεις, νέα στοιχεία της «Π» για το «θρίλερ» σε Αχαΐα – Ηλεία

Πάτρα: Καταγγελία για bullying μαθητή στο 56ο Δημοτικό σχολείο, «δεν βρίσκω άκρη» λέει μητέρα στην «Π»

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για ανακωχή υπό όρους

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα – Δεκάδες δείγματα στο εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών

28η Οκτωβρίου: Δεν φεύγετε για τριήμερο; Δείτε τρεις ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερη εκδρομή ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: «Ομηροι» στην Ομήρου, «ο δρόμος και έχει αποσχισθεί από τις πολυκατοικίες», αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ