Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων «στήνει» στην Πάτρα το πρώτο δίκτυο 6G στην Ευρώπη
Η ερευνητική ομάδα SMARTECH πρωτοστατεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών 6G και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.
Η έκτη γενιά τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών (6G) υπόσχεται να «ξεκλειδώσει» μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και ψηφιακών εμπειριών σε τομείς όπως η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και το εμπόριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ερευνητική ομάδα SMARTECH του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Χρήστου Βερυκούκη, ηγείται του κορυφαίου έργου SUNRISE-6G στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Smart Networks Systems-Joint Undertaking.
Στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής υποδομής για ασύρματα δίκτυα 6ης γενιάς, συνενώνοντας 14 δοκιμαστικές πλατφόρμες από διάφορες ερευνητικές ομάδες στην Ευρώπη για την ανάπτυξη μελλοντικών κάθετων εφαρμογών. Το έργο SUNRISE-6G αποτελεί κοινοπραξία 28 εταίρων από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ. Το ΙΝΒΙΣ θα δημιουργήσει την κεντρική πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε μοναδικές τεχνολογικές λύσεις.
Το Ινστιτούτο έχει συγκεντρώσει τους 7 πιο σημαντικούς φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος δικτύων 6ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, της INTRACOM, του ελληνικού τμήματος της JUNIPER, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και των μικρομεσαίων εταιρειών FOGUS και INFOLYSIS, ενδυναμώνοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ασύρματων δικτύων.
Η ερευνητική ομάδα SMARTECH πρωτοστατεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών 6G και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα συγκεκριμένα έργα, θα μετατρέψουν το ΙΝΒΙΣ και την Πάτρα σε πανευρωπαϊκό κέντρο για τις τεχνολογίες 6G, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους, ο συντονισμός και συνεργασία με μεγάλους βιομηχανικούς φορείς, φορείς τηλεπικοινωνιών και υπολογιστικού νέφους, ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας και αναγνωρισμένα Ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια.
Ο Καθηγητής Βερυκούκης ηγείται πολλών έργων, συντονίζοντας κοινοπραξίες με παγκόσμιες βιομηχανίες κολοσσούς όπως η Ericsson, η NOKIA, η SIEMENS, η AIRBUS και η IBM. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη συνεργασία με ελληνικούς βιομηχανικούς εταίρους, όπως ο ΟΤΕ, η INTRACOM, η SPACE-HELLAS, η NOVA και η SATWAYS, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου «οικοσυστήματος».
Το ΙΝΒΙΣ ως κορυφαίο Ινστιτούτο Αριστείας Έρευνας & Ανάπτυξης διεξάγει βασική έρευνα σχετικά με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Από την ίδρυσή του, το ΙΝ.ΒΙ.Σ. έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε περισσότερα από 100 εθνικά, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης:
Ανατίναξη ΑΤΜ στα Σελιανίτικα: «Κύριοι» πήγαν «κύριοι» έφυγαν με… 200.000 ευρώ ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Αμπελόκηποι: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης
205 νεκροί στη Βαλένθια: Drone, ελικόπτερα και στρατός αναζητούν επιζώντες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Αχαΐα: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα εμπορίας αλλοδαπών, τους «εβαζαν» από Αλβανία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News