Κικίλιας για μεταναστευτικό: «Η Ευρώπη για πολύ καιρό κώφευε, και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανεπαρκείς πολιτικές της»

«Η πραγματική “μάχη” δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά στην αναθεώρηση συνολικά της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό θέμα» δήλωσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

παιδαγωγός

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real» και στο δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο, ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες από τις μέχρι τώρα ανεπαρκείς πολιτικές της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Υπογράμμισε πως η «μάχη» για μια ουσιαστική αλλαγή δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά μέσα από μια συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πρώην πρωθυπουργούς και τη στάση τους στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι στη Νέα Δημοκρατία, ως πραγματικά δημοκρατικό κόμμα, οι πρώην Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί έχουν πάντα το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Θεωρεί πως όσα ακούγονται για επικρίσεις είναι υπερβολικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ανησυχίες και ο προβληματισμός που εκφράζονται είναι αναμενόμενοι στις φάσεις επανέναρξης συνομιλιών με την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε πως κάθε βήμα στις συζητήσεις με τη γειτονική χώρα καθοδηγείται αποκλειστικά από το εθνικό συμφέρον.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως, κατά την άποψή του, ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτελεί σταθερό θεσμό στο δημοκρατικό σύστημα και όχι εργαλείο τακτικών επιλογών. Ακόμα και αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές, θεωρεί πως ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι σταθερός και να αλλάζει μόνο με ευρεία συμφωνία.

Αναφερόμενος στις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια, ο υπουργός χαρακτήρισε το γεγονός ως μια ανθρώπινη τραγωδία, που υπογραμμίζει την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Επεσήμανε ότι η συχνότητα και ένταση των πλημμυρών συνδυάζεται με αντιπλημμυρικά έργα από προηγούμενες δεκαετίες, δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες κακοκαιρίες στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Ευρώπη και τώρα στην Ισπανία. Αναγνώρισε ότι τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης και επικοινωνίας με τους πολίτες δεν λειτούργησαν επαρκώς, σημειώνοντας όμως την αξία του 112 ως εργαλείο προειδοποίησης και προστασίας των πολιτών.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι, παρά τις επικρίσεις, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το 112, σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τις αρμόδιες αρχές, για την προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις κινδύνου. Εξήγησε ότι η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί με νομοθεσία που εισάγει προληπτικά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, τη δυνατότητα τηλεργασίας και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε επικίνδυνες περιοχές, κατόπιν εισηγήσεων της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Συνοψίζοντας, ο υπουργός ανέφερε πως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας διαθέτει πλέον ένα σύνολο ευέλικτων μέτρων που του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αποστολή του, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και τον συντονισμό των φορέων όταν αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα.