Βουλή: Ομιλία Μητσοτάκη για τον Προσωπικό Γιατρό και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για Προσωπικό Γιατρό, που επιδιώκει την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Βουλή

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στις 11:00.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών δεν επιλέγει τη συμμετοχή στον θεσμό λόγω χαμηλών οικονομικών κινήτρων σε σχέση με τις εναλλακτικές τους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, καθώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού παραμένει ανεφάρμοστος για περίπου το 55% των πολιτών.

Οι κύριες ρυθμίσεις που προτείνονται για τον προσωπικό γιατρό περιλαμβάνουν:

  • Υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό.
  • Λειτουργία του προσωπικού γιατρού ως κεντρική είσοδος στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, με δυνατότητα παραπομπής από άλλους ειδικούς γιατρούς.
  • Διατήρηση του ορίου εγγραφής σε έναν προσωπικό γιατρό, με δυνατότητα αλλαγής έως δύο φορές ετησίως.
  • Διατήρηση ανώτατων ορίων ασθενών (2.000 για προσωπικό γιατρό και 1.500 για παιδίατρο).
  • Κατάργηση της δυνατότητας άλλων ειδικοτήτων να λειτουργούν ως προσωπικοί γιατροί, πέραν της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας.
  • Ενσωμάτωση ιδιωτών γιατρών, υπαίθριων ιατρών και αποφοίτων ιατρικής που επιθυμούν ειδικότητα στην Ελλάδα.
  • Θέσπιση κινήτρου 40.000 ευρώ για προσέλκυση νέων ειδικευομένων σε γενική/οικογενειακή ιατρική και εσωτερική παθολογία.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, συνδεδεμένα με τμήματα ιατρικής των δημόσιων πανεπιστημίων, για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε όλη τη χώρα. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων, όπως η τηλεϊατρική, για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη» το καταψήφισαν, ενώ τα ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση στην ολομέλεια.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: «Κάπου εδώ τελειώσαμε», σοκάρουν οι αναρτήσεις του ασύλληπτου πρώην συντρόφου της 43χρονης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 Νεκρά παιδιά Αχαΐα – Ηλεία: Γιατί ο φάκελος περνά στο Ανθρωποκτονιών, ποιοι θα καταθέσουν ΒΙΝΤΕΟ

Σε τεντωμένο σκοινί ο ΣΥΡΙΖΑ: Ντόμινο εξελίξεων μετά το επεισοδιακό συνέδριο, παραίτηση Τζάκρη υπό προϋποθέσεις

Τίποτα οριστικό για το αιολικό Πατραϊκού – Παρέμβαση Υπ. Ενέργειας και ΕΔΕΥΕΠ για τις αντιδράσεις φορέων

Γιάννης Μπουτάρης: Την Τρίτη η κηδεία του, σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιοι θα λάβουν αυξημένη ενίσχυση