Αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας με σταθερό σχεδιασμό

Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ.

Η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό, ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους μας ισότιμα με ποιότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της Επιστήμης και της Ιατρικής, αλλά και οι κρίσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, μας φέρνουν μπροστά σε νέες προκλήσεις και τάσεις, στις οποίες ανταποκρίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στόχος είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας σε κάθε πολίτη. Για αυτό και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εφαρμόσει και συνεχίζει να προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που φέρνουν τομές, όπως και μέτρα που ενισχύουν την καθημερινή πρόσβαση όλων σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Αυτές τις ημέρες συζητήθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού-Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας», όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε καίρια σημεία των πολιτικών της κυβέρνησης στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας, σημεία που μας αφορούν άμεσα και στην Αχαΐα.

Αποτελεί μέρος μίας σταθερής διαδρομής, που αναβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία, υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης ΝΔ: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Παράλληλα, οι δημόσιες Δομές Υγείας ενισχύονται με νέους διορισμούς και σημαντικά κίνητρα για ενθάρρυνση ιατρών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεταρρύθμιση για τον «Προσωπικό Γιατρό», ως σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς, που εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας κάθε πολίτη. Συγκεκριμένα, δεν είναι αυτός ο οποίος θα γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Είναι εκείνος, που θα συμβουλεύσει για εξετάσεις, έκτακτες καταστάσεις και θα παρέχει συνεχή ενημέρωση, με παρακολούθηση του ιστορικού κάθε ασθενούς, μέσα από ψηφιακό φάκελο, που σύντομα θα έχουμε όλοι.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ΝΔ έχει ξεκινήσει Πρόγραμμα Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας, όπου μέσω μηνυμάτων παρέχονται δωρεάν εξετάσεις για πολύ κρίσιμες ασθένειες, που μπορεί να προληφθούν με απλό έλεγχο, όπως το «Φώφη Γεννηματά» για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και το πρόσφατο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε αυτόν τον άξονα, σύντομα ανακοινώνεται Πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που θα αφορά περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες με αιματολογικό τσεκάπ και επισκέψεις σε γιατρό.

Πέρα από την πρόληψη, στη θεραπεία, που είναι δύσκολος χώρος, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες Δομές Υγείας, με ενίσχυση του προσωπικού. Συνολικά, την τελευταία πενταετία έχουν προσληφθεί 30.000 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη και προβλέπονται 10.000 επιπλέον διορισμοί έως το 2027.

Τέλος, προωθείται ολική αναδιάταξη των απογευματινών χειρουργείων, θεσμός που προβλέφθηκε το 2017, αλλά δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ, καθώς δεν προέβλεπε τίποτα για τους καταλόγους αναμονής, ανά νοσοκομείο. Σήμερα, έχει δημιουργηθεί ενιαία λίστα, ώστε να παρακολουθείται από την Πολιτεία όσο και από τους ασθενείς, μέσω ειδικής ιστοσελίδας. Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν χειρουργεία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ΕΣΥ είναι περισσότερο από αναγκαίο. Αναμφίβολα, προβλήματα υπήρχαν, όμως, γίνονται πολλά βήματα και χρειάζονται χρόνο για να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες.

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που οδηγεί στο σύστημα υγείας που αξίζει σε όλους μας.