Όργιο διαφθοράς στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μαζικές συλλήψεις: Στη φυλακή και συνεργάτες του ολιγάρχη Τσουμπάις

Τελευταίος στην αλυσίδα διασπάθισης χρήματος ο Σεργκέι Μπολγκάρεφ που προωθούσε έναντι αμοιβής, στρατιωτικό εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρείας

Πουτίν - τηλέφωνο

Σε μπαράζ συλλήψεων πολιτικών αλλά και πολιτικών στελεχών έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές αρχές, σε μία προσπάθεια του Κρεμλίνου να εκκαθαρίσει εστίες διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί στον κρατικό μηχανισμό αλλά και στο στράτευμα.

Χθες, Παρασκευή, δικαστήριο της Μόσχας διέταξε να συλληφθεί ο Σεργκέι Μπολγκάρεφ, επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρουν οι Moscow Times, ο Μπολγκάρεφ έλαβε δωροδοκίες από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Impulse για την αποδοχή στρατιωτικών προϊόντων που κατασκευάζει η επιχείρηση, καθώς και για την υποστήριξή της κατά την εκτέλεση κρατικών εντολών άμυνας.

Αυτά ανακοινώθηκαν από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εφόσον κριθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η μέχρι τώρα δικαστική έρευνα λέει ότι μεταξύ 2017 και 2023, ο Μπολγκάρεφ διαχειρίστηκε στρατιωτικές συμβάσεις αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου ρουβλιών (περίπου, 5 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών για μονάδες μάχης.

Φέρεται επίσης να δωροδοκήθηκε με 14 εκατομμύρια ρούβλια από τον Σεργκέι Κουζμένκο, διευθυντή της Impulse. Σε αντάλλαγμα, ο Μπολγκάρεφ ενέκρινε προϊόντα χαμηλής ποιότητας και έδωσε ειδική μεταχείριση στην εταιρεία.
Ο Μπολγκάρεφ είναι απλώς ο τελευταίος σε έναν αυξανόμενο κατάλογο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας που συνελήφθησαν για διαφθορά.

Άλλες σημαντικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν τους:

Yevgeny Gorbachev (Οκτώβριος 2024): Καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια για κλοπή 232 εκατομμυρίων ρουβλιών που προορίζονταν για στρατιωτικά έργα στην Αρκτική.

Ντμίτρι Κουρακίν (Νοέμβριος 2024): Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Konstantin Ogienko: Πρώην διοικητής του 1ου Στρατού Αεράμυνας Ειδικού Σκοπού, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για δωροδοκία.

Μετά την αποπομπή Σοϊγκού, έφτασαν τους 36 οι συλληφθέντες απο το υπουργείο Άμυνας για διαφθορά, από Αναπληρωτές υπουργούς μέχρι στρατηγούς.

Στη φυλακή, συνεργάτες του ολιγάρχη Ανατόλι Τσουμπάις

Μαζικές συλλήψεις, επίσης για διαφθορά, ανακοινώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον της ομάδας του ολιγάρχη Ανατόλι Τσουμπάις, πρώην πανίσχυρου «τσάρου της οικονομίας» επί Γιέλτσιν ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της ιδιωτικοποίησης της Σοβιετικής ιδιοκτησίας στο όνομα των εκτεταμένων «αποκρατικοποιήσεων» που έγιναν τη δεκαετία του 1990.

Η δίωξη αφορά σκάνδαλο από ζημιές που δήλωσε από τις δραστηριότητές της, η εταιρεία νανοτεχνολογίας Rusnano, επικεφαλής της οποίας μέχρι το 2022 ήταν ο Τσουμπάις, η οποία εκτιμήθηκε σε 200 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 2 δισ. δολλάρια).

Το ποσό των ζημιών σχετίζεται με την εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό με το πρόσχημα της αγοράς αμφίβολων τεχνολογιών.

Οι κατηγορούμενοι είναι πρώην εργαζόμενοι, εταίροι, διευθυντικά στελέχη και εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, ορισμένοι από τους οποίους καταζητούνται διεθνώς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πρώην βουλευτές, στενούς συνεργάτες του Ανατόλι Τσουμπάις στο πλαίσιο της υπόθεσης κατάχρησης.

Ανάμεσά τους, όπως ανέφεραν οι ρωσικές Αρχές στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, και τέσσερις πρώην κορυφαίοι διευθυντές της Rusnano όπως ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Μπόρις Ποντόλσκι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος οικονομικών Αρτούρ Γκαλστιάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η αστυνομία ερευνά ακόμα αρκετά πρώην ανώτατα στελέχη της Rusnano για πιθανή υπεξαίρεση 45 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (457,7 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Τσουμπάις σήμερα ζει μόνιμα στο Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022. Ο Τσουμπάις, από το 2000, απολάμβανε κάποιου είδους ασυλία, μαζί με την οικογένεια Γιέλτσιν στο πλαίσιο παρασκηνιακών συμφωνιών για την παράδοση της εξουσίας στον Πούτιν και την πρώην KGB.