Πάτρα: Δάσκαλος από το Μπαλί δίδαξε χορό στο ΔΗΠΕΘΕ

Χρησιμοποιώντας την κίνηση, το λόγο και ένα σύνθετο κοστούμι και μακιγιάζ παρουσίασε τη σκηνή του βασιλιά διανύοντας την πορεία από την τελετουργική δράση στην έντεχνη επιτέλεση.

Δάσκαλος

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο Μπαλινέζικο τελετουργικό χοροθέατρο, καθώς και στην εκπαίδευση σ’ αυτό, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το κοινό της πόλης και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στον Απόλλωνα (1/11/2021) και στην αίθουσα Χορού του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας (2/11/2021). Ο μεγάλος δάσκαλος Ι Wayan Bawa μας μύησε στο μπαλινέζικο χοροθέατρο με τον χορό GAMBUH που είναι το αρχαιότερο είδος (15ος αιώνας).

Χρησιμοποιώντας την κίνηση, το λόγο και ένα σύνθετο κοστούμι και μακιγιάζ παρουσίασε τη σκηνή του βασιλιά διανύοντας την πορεία από την τελετουργική δράση στην έντεχνη επιτέλεση. Στη συνέχεια έκανε μια εισαγωγή στην προσωπική του ιστορία σε αυτό το χώρο και στις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει το είδος. Το γνωστό σε όλους Μπαλινέζικο Χοροθέατρο με μάσκες είναι το TOPENG, στο οποίο αφιέρωσε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα, εξηγώντας τις σωματικές κινήσεις, την παρουσία της μουσικής και τη σημασία των διαφορετικών προσωπείων: το σιωπηλό, το κωμικό, του γέρου, το θεϊκό.

Δάσκαλος

Ο δάσκαλος Ι Wayan Bawa  εκτός από διεθνής ερμηνευτής του παραδοσιακού Μπαλινέζικου Χοροθεάτρου, μόνιμος συνεργάτης της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA)  και μέλος του Theatrum Mundi Ensemble, συνεργάζεται σταθερά πάνω στην εκπαίδευση του ηθοποιού με τον Εουτζένιο Μπάρμπα. Με αυτή την ιδιότητα υλοποίησε την επομένη και το εργαστήριο για τους φοιτητές και το κοινό της πόλης. Το «Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ξεκινήσει μια σταθερή συνεργασία με τον Ε. Μπάρμπα και την ISTA, μέσα από ανταλλαγές, εργαστήρια και την φιλοξενία στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου οπτικού υλικού και αρχείων σε ψηφιακή μορφή. Το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε φοιτητές και ερευνητές για την εμβάθυνση σε αυτές τις τέχνες.

Για την υλοποίηση και την επιτυχία του διημέρου αυτού συνέβαλαν οι φορείς: Πανεπιστήμιο Πατρών , Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας  «Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου» του Τ.Θ.Σ., φοιτητική επιστημονική ομάδα «Φρύνιχος».