Πάτρα: 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;»
Η τέχνη των σκιών γιορτάζει στην Πάτρα με πρωτοποριακές δράσεις και μια ιστορική τελετή λήξης.

Το φεστιβάλ που έχει αναδειχθεί σε εθνικό πολιτιστικό αξιοθέατο, «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;», επέστρεψε για τρίτη χρονιά, φέρνοντας μια ανατρεπτική προσέγγιση της τέχνης του θεάτρου σκιών.
Στις 9/05/2025, ώρα 19:30, το θέατρο «Η Αγορά» (Καραϊσκάκη 149) θα φιλοξενήσει την επίσημη τελετή λήξης, η οποία θα συνδυάσει παραδοσιακές αφηγήσεις, σύγχρονες θεατρικές παρεμβάσεις και ζωντανή μουσική, σε μια γιορτή αφιερωμένη στον ελληνικό Καραγκιόζη και την παγκόσμια κληρονομιά των σκιών.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανελλήνιου Σωματείου θεάτρου σκιών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τους εορτασμούς των 100 του χρόνων.
Ο τιμώμενος καραγκιοζοπαίκτης, Κώστας Μακρής
Το Φεστιβάλ σε Αριθμούς
-70+ καλλιτέχνες (με 39 γυναίκες στη συμμετοχή – ένα ρεκόρ για το είδος)
-100+ πρωτότυπα έργα στην έκθεση «Καραγκιόζης Reloaded»
-40 ημέρες έκθεσης και δημιουργικών εκδηλώσεων
-1 ιστορική παρουσίαση: Σκηνές από το έργο «Μέγας Αλέξανδρος» σε θεατρική μορφή σκιών, συνοδεία της “Μπάντας του Μίμαρου”, η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά, τιμώντας το κοινό του Φεστιβάλ.
Κεντρικές Στιγμές
1. Έκθεση «Καραγκιόζης Reloaded» – Μια Σύγχρονη Ανατροπή με 100 Πρόσωπα
Η Cube Gallery μετατράπηκε σε χώρο δημιουργικού διαλόγου από 28 Απριλίου έως 3 Μαΐου, με έργα που αμφισβητούν τα όρια της τέχνης των σκιών.
Οι καλλιτέχνιδες/ες εμπνεύστηκαν από την παράδοση, αλλά χρησιμοποίησαν ψηφιακές τεχνικές, υβριδικά υλικά και κοινωνικά μηνύματα, αποδεικνύοντας ότι ο Καραγκιόζης μπορεί να είναι και φορέας σύγχρονης προβολής.
Απέδωσαν με πάθος, χιούμορ και συγκίνηση τη δική τους εκδοχή για το τι σημαίνει Καραγκιόζης σήμερα με την εξαιρετική επιμέλεια της Λιάνας Ζωζά, και του Γιάννη Σπανούδη.
2. Τιμή στον “Μύθο των Σκιών της Πάτρας”, Κώστα Μακρή
Η βραδιά της 9ης Μαΐου θα κλείσει με μια συγκινητική αναδρομή στο έργο του Κώστα Μακρή, του σημαντικότερου εν ενεργεία Πατρινού καραγκιοζοπαίκτη. Οι ομιλητές θα αναδείξουν την ιστορική και πολιτιστική σύνδεση της Πάτρας με το θέατρο σκιών, με έμφαση στη διαφύλαξη της πατρινής καταγωγής του Καραγκιόζη και στις μοναδικές παραστάσεις του ζωντανού θρύλου, Κώστα Μακρή.
Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο πάθος του Μακρή για τη συλλογή και διατήρηση στοιχείων που συνδέουν την Πάτρα με την ιστορία του θεάτρου σκιών, δημιουργώντας ένα συνεχώς εμπλουτιζόμενο πολύτιμο αρχείο.
• Ιωάννα Παπαγεωργίου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών)
• Μαρίνα Καψαμπέλη (Διδάκτορας Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια του Καραγκιόζη)
• Άρης Μηλιώνης (Σύμβουλος Ιστορίας Καραγκιόζη και Ρεμπέτικου)
• Νικόλας Τζιβελέκης (Γενικός Γραμματέας & Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών)
3. Πρεμιέρα: «Μέγας Αλέξανδρος» – Όταν η Ιστορία Συναντά τις Σκιές
Το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας παρουσιάζει μια ασύλληπτη θεατρική απόδοση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ζωντανή ηχητική ατμόσφαιρα από τη Μπάντα του Μίμαρου, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό! Σημαίνοντα μέλη της μπάντας, η οποία πλαισιώνεται από πλειάδα μουσικών, είναι:
• Άκης Χατζημικές (κρουστά)
• Σταύρος Ξιούρας (κλαρίνο)
• Σωτήρης Πούτος (κιθάρα/τραγούδι)
• Ντίνος Καναβός (τούμπα)
• Σωτήρης Παπαπαύλος (κρουστά)
Η παράσταση συνδυάζει:
• Σκιές από δερμάτινες φιγούρες φτιαγμένες ειδικά για το έργο
• Πειραματική μουσική με στοιχεία ρεμπέτικου και βαλκανικών ρυθμών
4. Εκπαιδευτικό υλικό: Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, διανέμεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό
Η ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών για το θέατρο σκιών.
Το πρωτότυπο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο αντλεί την έμπνευση του από τα εικαστικά έργα της έκθεσης, έχει σχεδιαστεί με μεγάλη φροντίδα για να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη μάθηση μέσα από την τέχνη.
Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και η διανομή του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιείται δωρεάν σε όλα τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να τα ενθαρρύνουμε να ανακαλύψουν τη χαρά της μάθησης μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη.
Γιατί η Πάτρα; – Η Ιστορία Πίσω από το Φεστιβάλ
Τα τελευταία χρόνια, ο πολιτιστικός οργανισμός KROMA διοργανώνει μια δράση που έγινε θεσμός. Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών, είναι μια δράση που το κοινό όχι μόνο περιμένει με ανυπομονησία, αλλά και η ίδια η κοινότητα του Θεάτρου Σκιών έχει αγκαλιάσει. Οι σκιοπαίκτες, καθώς και ο επίσημος φορέας τους, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, οι θεματοφύλακες ενός από τα σπουδαιότερα κομμάτια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τονίζουν τη σημασία της ύπαρξης τέτοιων δράσεων και συμμετέχουν ενεργά παρουσιάζοντας το έργο τους. Με αυτόν τον τρόπο, ως μία ευρύτερη κοινότητα, συμβάλλουμε στην διατήρηση και ανάδειξη του Θεάτρου Σκιών.
Η επιλογή μας για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα, προκύπτει από την ιστορική σημασία της ίδιας της πόλης στον χώρο του θεάτρου Σκιών και αποδίδει έναν ειδικό πνευματικό φόρο τιμής στην παράδοση του Καραγκιόζη και το μέρος που πρωτοέγινε γνωστός στον Ελλαδικό χώρο.
Ιστορικά οι πρώτοι καραγκιοζοπαίκτες προέρχονται από την Πάτρα. Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ιστορικού και πολιτιστικού βάρους της πόλης, καθιστώντας την ακόμα πιο κατάλληλη για την φιλοξενία ενός τέτοιου φεστιβάλ. Άλλωστε ο Πατρινός πρωτοπόρος της ελληνικής θεατρικής παράδοσης, Δημήτριος Σαρδούνης ή Μίμαρος όπως ήταν γνωστός, αποτελεί τον κορυφαίο δημιουργό του ελληνικού θεατρικού κόσμου.
Το γεγονός αυτό καθιστά την Πάτρα ως την ιδανική επιλογή για να παρουσιαστεί το φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών που είναι τόσο διαδεδομένο και αγαπητό ιδιαίτερα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Πληροφορίες για το Κοινό
• Είσοδος: 10€ – Συνιστάται να φτάσετε νωρίς.
• Διάρκεια: 2 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης).
Φορείς Διοργάνωσης
• Οργάνωση: KROMA (Πολιτιστικός Οργανισμός), Μαύρο Θέατρο της Πάτρας
• Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού, Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών
• Φιλοξενία: Θέατρο «Αγορά»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News