Η μετάλλαξη του λιμανιού της Πάτρας σε κόμβο στρατηγικής σημασίας και για το ΝΑΤΟ
Σε πολυλειτουργικό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται το λιμάνι της Πάτρας. Εντάχθηκε και στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T), ως σημείο αναφοράς του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ταχεία στρατιωτική κινητικότητα του ΝΑΤΟ

Στην αφετηρία μιας θεαματικής μεταμόρφωσης βρίσκεται το λιμάνι της Πάτρας, το οποίο μετασχηματίζεται σταδιακά σε έναν πολυλειτουργικό κόμβο με ρόλο-κλειδί στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για τις υποδομές, την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια. Οπως ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ, Παναγιώτης Αναστασόπουλος, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Πάτρα δεν φιλοδοξεί απλώς να εξυπηρετεί την επιβατική και εμπορευματική κίνηση, αλλά να αναλάβει ρόλους αιχμής σε ευρωπαϊκά δίκτυα υψηλής σημασίας.
Η συμπερίληψη του λιμανιού στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T) προβλέπει πλέον διττή χρήση των υποδομών για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με την περιβόητη «Εκθεση Ντράγκι», καθιστώντας την Πάτρα κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ταχεία στρατιωτική κινητικότητα.
Ο κ. Αναστασόπουλος μιλώντας με την ιδρύτρια και διευθύντρια της εταιρείας Face-to-Face Consultants, Εφη Μπόνη, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), είπε μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι της Πάτρας ως ευρωπαϊκό λιμάνι θέλει να ακολουθήσει την αρχή των τριών «D», δηλαδή Digitalization (Ψηφιοποίηση), Decarbonization (Απανθρακοποίηση) και Defense (Αμυνα). Αναφέρθηκε αναλυτικά μόνο στα δύο πρώτα D, γιατί το κομμάτι της Αμυνας προφανώς καλύπτεται από όρους εμπιστευτικότητας. Ομως, ανατρέχοντας κανείς στην περίφημη έκθεση του πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαπιστώνει ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά, διατυπώνεται ρητά η σχέση μεταξύ της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα μετατρέψει τεχνικά έργα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, σε υποδομές για ευρωάμυνα. Μάλιστα, στο επίκεντρο βρίσκονται 500 υποδομές στις οποίες θα κατευθυνθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 200 δισ. ευρώ έως το 2030, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της στρατιωτικής κινητικότητας: της ταχείας και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και μέσων εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συγκεκριμένες υποδομές (λιμάνια, οδικοί άξονες, σήραγγες κ.ά.) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T), μέρος του οποίου αποτελεί και το λιμάνι της Πάτρας. Αυτές οι υποδομές θα έχουν διπλή χρήση, αφού κυρίως χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, αλλά θα μπορούν να εξυπηρετούν και στρατιωτικούς σκοπούς, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή άμυνα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του λιμανιού της Πάτρας ως βάση υποστήριξης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου και της Κρήτης. Αποκάλυψε ότι το λιμάνι της Πάτρας θα αποτελέσει βάση της εφοδιαστικής αλυσίδας όλων των θαλάσσιων εξορύξεων που προετοιμάζονται στα νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, καθώς έχει ήδη προβλεφθεί η εγκατάσταση υποδομών που θα εξυπηρετούν τον ανεφοδιασμό των ερευνητικών σκαφών. Η σχετική πρόβλεψη έχει συμπεριληφθεί και στο προσφάτως εγκεκριμένο master plan.
ΝΕΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Η στρατηγική εξωστρέφεια του λιμανιού αποτυπώνεται στη σταθερή σύνδεσή του με ιταλικά λιμάνια, καθώς και με τρία λιμάνια στην Τουρκία. Επιπλέον, σύντομα έρχεται και η σύνδεση με ένα τέταρτο στη γειτονική χώρα, είπε ο κ. Αναστασόπουλος και εξήγγειλε συνδέσεις και με το λιμάνι Σετ της Γαλλίας και Νταμιέτα της Αιγύπτου.
Σε συνδυασμό με την επικείμενη αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης με τον Πύργο και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη για άμεση σιδηροδρομική ένωση με τα logistic centers της Αττικής, το λιμάνι εντάσσεται πλέον σε ένα δίκτυο με πραγματική ευρωπαϊκή εμβέλεια.
Οπως σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, «το λιμάνι της Πάτρας δεν είναι απλώς μια πύλη. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μετασχηματίζεται με σεβασμό στην πόλη, τους ανθρώπους και το περιβάλλον – με το βλέμμα όμως στραμμένο στον γεωστρατηγικό χάρτη της Ευρώπης».
Παράλληλα, το λιμάνι αποκτά πολυλειτουργικό χαρακτήρα, ενσωματώνοντας και υπηρεσίες τουρισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας με την δημιουργία της μαρίνας «Patradise Yacht Marina» της κρουαζιέρας και των υδροπλάνων, προσδοκώντας έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική οικονομία, με τον Δήμο Πατρέων να επωφελείται σημαντικά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News