Έκρηξη bullying μετά την πανδημία: Πάνω από 200% η αύξηση στα περιστατικά εκφοβισμού στους εφήβους

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία μεγάλης ελληνικής έρευνας που καταγράφει κατακόρυφη αύξηση του bullying και του cyberbullying στους εφήβους μετά την πανδημία. Τα συμπεράσματα δείχνουν βαθύ αποτύπωμα στην ψυχική υγεία των νέων και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

Έκρηξη bullying μετά την πανδημία: Πάνω από 200% η αύξηση στα περιστατικά εκφοβισμού στους εφήβους

Ραγδαία άνοδος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά παραδοσιακού και διαδικτυακού εκφοβισμού μεταξύ εφήβων στην Ελλάδα, με την πανδημία της COVID-19 να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση των φαινομένων αυτών. Ειδική έρευνα με ελληνική υπογραφή καταγράφει αύξηση 209% στα περιστατικά θυματοποίησης από σχολικό εκφοβισμό, ενώ και τα περιστατικά cyberbullying παρουσιάζουν αύξηση κατά 112%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Iatropedia.gr, βασίζεται σε δεδομένα από δύο διατομεακές έρευνες σε μαθητές 12-16 ετών: η πρώτη το 2016 και η δεύτερη το 2023, μετά την πανδημία, με συνολικό δείγμα άνω των 11.000 μαθητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονίζει 5χρονος να εκλιπαρεί μαθητές που τον κακοποιούν να μην του κάνουν κακό!

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά:

Τα θύματα παραδοσιακού εκφοβισμού αυξήθηκαν από 12,4% το 2016 σε 21,7% το 2023.

Οι δράστες εκφοβισμού από 6,4% σε 11,4%.

Τα άτομα που δήλωσαν και θύματα και δράστες, από 7,3% σε 14,4%.

Οι θυματοποιήσεις στον κυβερνοχώρο από 4% σε 11,6%, ενώ οι δράστες από 3,2% σε 8,4%.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα από το Ερωτηματολόγιο Δυνάμεων και Δυσκολιών (SDQ) κατέγραψαν σημαντική αύξηση στις συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες των εφήβων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εμπλοκή τους σε περιστατικά εκφοβισμού, είτε ως θύματα είτε ως δράστες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αγόρια, έφηβοι που ζουν σε πόλεις και όσοι προέρχονται από μη παραδοσιακές οικογενειακές δομές είναι περισσότερο ευάλωτοι. Οι μακροχρόνιες συνέπειες αφορούν όχι μόνο την ψυχική τους ευημερία, αλλά και την ακαδημαϊκή τους πορεία και τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Η περίοδος της πανδημίας επηρέασε σημαντικά το αναπτυξιακό στάδιο των εφήβων. Η απομόνωση, η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας και η απουσία ζωντανών αλληλεπιδράσεων δημιούργησαν νέες ευκαιρίες και πεδία για την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, ιδίως στον ψηφιακό χώρο.

Ο παραδοσιακός εκφοβισμός, που συνήθως εκδηλώνεται σε φυσικά περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος είναι πιο διακριτικός, ανώνυμος και ανεξέλεγκτος, αποκτούν πλέον κοινά χαρακτηριστικά: στοχοποίηση, εξουσιαστικές συμπεριφορές και μακροπρόθεσμα ψυχικά τραύματα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως ο εκφοβισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με συνέπειες που επηρεάζουν ολόκληρη την πορεία ζωής ενός παιδιού ή εφήβου. Τονίζουν την ανάγκη για συστηματικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, κοινωνική εγρήγορση και αναθεώρηση των στρατηγικών πρόληψης, σε ένα τοπίο που μεταβάλλεται ραγδαία.