Guardian: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβα 230 κιλών σε καφετέρια στη Γάζα

Άρθρο του Guardian για  την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε πολυσύχναστη παραλιακή καφετέρια στη Λωρίδα της Γάζας

Guardian: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβα 230 κιλών σε καφετέρια στη Γάζα

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε πολυσύχναστη παραλιακή καφετέρια στη Λωρίδα της Γάζας έρχονται στο φως από το βρετανικό μέσο Guardian, που μεταδίδει ότι στη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή χρησιμοποιήθηκε αμερικανικής κατασκευής βόμβα MK-82 βάρους 500 λιβρών (230 κιλών).

Η ισχυρή αυτή βόμβα προκάλεσε τεράστια καταστροφή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί μόλις τεσσάρων ετών. Εκτός από τους νεκρούς, δεκάδες ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας 12 και 14 ετών.

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκφράζουν έντονη ανησυχία, τονίζοντας ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται αμάχοι μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου. Το MK-82, που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολεμικές επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες, προκαλεί ισχυρό ωστικό κύμα και διασκορπίζει θραύσματα σε μεγάλη ακτίνα, γεγονός που καθιστά την παρουσία αμάχων στο πεδίο της έκρηξης εξαιρετικά επικίνδυνη.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα ερείπια της καφετέριας αλ-Μπάκα αποδεικνύουν την ύπαρξη θραυσμάτων της συγκεκριμένης βόμβας, ενώ ο μεγάλος κρατήρας που άφησε η έκρηξη επιβεβαιώνει τη χρήση μεγάλου και ισχυρού πυρομαχικού.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν πως η επίθεση βρίσκεται υπό εξέταση και υποστήριξαν ότι πριν από το πλήγμα λήφθηκαν μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων στους αμάχους, μέσω εναέριας παρακολούθησης.

Η καφετέρια βρισκόταν σε μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, ήταν διώροφη με ανοιχτή βεράντα και μεγάλα παράθυρα που έβλεπαν στην παραλία, γεγονός που την καθιστούσε ορατή από αέρος.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, απαγορεύονται επιθέσεις που προκαλούν παράπλευρες απώλειες αμάχων, οι οποίες είναι υπερβολικές ή δυσανάλογες σε σχέση με το στρατιωτικό όφελος που προσδοκάται.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν ειδικοί, οι ερμηνείες για το τι θεωρείται «αποδεκτό» διαφέρουν, αλλά μόνο σε περίπτωση που ο στόχος έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία μπορεί να δικαιολογηθεί ο θάνατος δεκάδων αμάχων.