Δεν καταργείται, δεν υποβαθμίζεται: Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης εξηγεί τι συμβαίνει με το Λύκειο Ερυμάνθειας

Πέντε κρίσιμα σημεία που απαντούν σε πολλά – Δεν υποβαθμίζεται, εξακολουθεί να λειτουργεί με τρεις τάξεις Γενικής Παιδείας όπως μέχρι σήμερα

Δεν καταργείται, δεν υποβαθμίζεται: Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης εξηγεί τι συμβαίνει με το Λύκειο Ερυμάνθειας Από το σχολικό έτος 2025-2026, το Γυμνάσιο Ερυμάνθειας με Λυκειακές Τάξεις θα αποτελέσει ένα αυτόνομο σχολείο με πολυπληθέστερο Σύλλογο Διδασκόντων /ουσών

Απαντήσεις και διευκρινίσεις στα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί μέχρι σήμερα με αφορμή τις διαμαρτυρίες για την απόφαση μετατροπής του Λυκείου Ερυμάνθειας σε λυκειακές τάξεις προσαρτημένες στο ημερήσιο Γυμνάσιο Ερυμάνθειας δίνονται μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Η «Π» όπως και το σύνολο των τοπικών ΜΜΕ έχει φιλοξενήσει και φιλοξενεί δεκάδες διαμαρτυρίες από γονείς, εκπαιδευτικούς, πολίτες, πολιτικούς, φορείς και ενώσεις συλλόγων της περιοχής μας μέσω των οποίων εκφράζουν την «… έντονη διαμαρτυρία τους…», και την «… κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας για την κατάργηση του Λυκείου Ερυμάνθειας…» κάνοντας λόγο για «…αρνητικές επιπτώσεις …» που επιφέρει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας στην κοινωνία του Δήμου Ερυμάνθου.

Τι πραγματικά όμως συμβαίνει στο Λύκειο Ερυμάνθειας; Η διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας εξηγεί:

1. Το Γενικό Λύκειο Ερυμάνθειας δεν καταργείται, μετατρέπεται σε λυκειακές τάξεις που προσαρτώνται στο Γυμνάσιο Ερυμάνθειας.

2. Δεν υποβαθμίζεται, εξακολουθεί να λειτουργεί με τρεις τάξεις Γενικής Παιδείας όπως μέχρι σήμερα.

3. Παρέχει την ίδια ποιότητα εκπαίδευσης και χορηγεί απολυτήριο τίτλο Γενικού Λυκείου όπως μέχρι σήμερα.

4. Δημιουργεί στη Β΄ τάξη όσες και όποιες ομάδες προσανατολισμού οι μαθητές/τριες επιλέξουν να ακολουθήσουν, όπως μέχρι σήμερα.

5. Συνεχίζει να στεγάζεται στο ίδιο κτίριο και στον ίδιο χώρο και οι μαθητές/τριες θα συνεχίσουν να μεταφέρονται σε αυτό με δημόσια μεταφορά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως γινόταν μέχρι σήμερα χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Επιπλέον προσθέτει ότι: «Από το σχολικό έτος 2025-2026 το Γυμνάσιο Ερυμάνθειας με λυκειακές τάξεις θα αποτελέσει ένα αυτόνομο σχολείο με πολυπληθέστερο Σύλλογο Διδασκόντων /ουσών γεγονός που θα διευκολύνει τη λειτουργία του καθημερινά σε διοικητικές και παιδαγωγικές διαδικασίες, εφημερίες, παιδαγωγικές συνεδριάσεις, υπευθύνους εργαστηρίων, σύμβουλο σχολικής ζωής κ.ά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σύμφωνα με τα ΠΔ 50/1996 και 100/1997, καμία οργανική θέση δεν καταργείται».

Καταλήγοντας εκτιμά ότι:

«Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν έναν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν… εντυπώσεις και αποπροσανατολίζουν την άποψη της τοπικής κοινωνίας που όπως είναι φυσικό επικεντρώνεται σε όσα ακούγονται χωρίς όμως να εμβαθύνει στην ουσιαστική σημασία της απόφασης αυτής».