Επιδρομές σε Κίεβο και Σούμι: Πέντε τραυματίες και τρεις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις

Επιδρομές σε Κίεβο και Σούμι: Πέντε τραυματίες και τρεις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις

 

Σοβαρές απώλειες σε αμάχους προκάλεσαν νέες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (28 Ιουλίου 2025), με το Κίεβο και την περιφέρεια της Σούμι να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός διοικητής της ουκρανικής πρωτεύουσας, Τιμούρ Τκατσένκο, μέσω Telegram, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Μια πολυκατοικία υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τα χτυπήματα.

Τρεις νεκροί στη Σούμι από ρωσικό drone

Παράλληλα, στην περιφέρεια της Σούμι, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ρωσικό drone έπληξε λεωφορείο μεταφοράς πολιτών. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν το περιστατικό και μιλούν για «στοχευμένη επίθεση σε μη στρατιωτικό στόχο».

Νυχτερινές επιδρομές 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους με drones και πυραύλους σχεδόν καθημερινά, χτυπώντας κυρίως αστικά κέντρα και κρίσιμες υποδομές. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες θανάτους αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πόλεμος φαίνεται να μετατοπίζεται ξανά μακριά από το μέτωπο.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις αντιποίνων στο ρωσικό έδαφος. Στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης, ένας άνδρας σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε από συντρίμμια ουκρανικού drone, σύμφωνα με τον τοπικό περιφερειάρχη Αλεξάντρ Ντραζντένκα.

Απορρίπτει το Κρεμλίνο πρόταση διαλόγου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να αναζητηθεί πολιτική λύση πριν το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φέρεται να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά από έναν κοινό τόπο. Η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά τις ρωσικές αξιώσεις για αναγνώριση των προσαρτημένων εδαφών – τεσσάρων περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας – ενώ κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει στις διαπραγματεύσεις αντιπροσώπους χωρίς πολιτική βαρύτητα, καθιστώντας τις συνομιλίες προσχηματικές.

Από την πλευρά της, η Ρωσία συνεχίζει να απαιτεί παραχωρήσεις εδαφών ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις, επιμένοντας στη ρητορική ότι τα προσαρτημένα εδάφη αποτελούν πλέον “ρωσικό έδαφος”.

Μπροστά στο αδιέξοδο, το Κίεβο ζητά επίμονα περαιτέρω ενίσχυση από τους δυτικούς συμμάχους, ιδίως σε εξοπλισμό αεράμυνας και αντιαεροπορικά συστήματα, προκειμένου να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό από τις ολοένα και πιο συχνές επιθέσεις στις πόλεις.