Αχαΐα -Τουρισμός: «Θα βρούμε φέτος τη δουλειά μας;»

Την αγωνία της επιβίωσης και του αγνώστου για την επόμενη μέρα, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού, που βρίσκονται έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, χωρίς εργασία ή στην καλύτερη περίπτωση είναι υποαπασχολούμενοι.

Χθες το πρωί τα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, μαγείρων και σερβιτόρων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου, τηρώντας τα πρωτόκολλα προστασίας.

Τόνισαν με εμφατικό τρόπο, ότι οι εργαζόμενοι αυτών των τριών κλάδων, που είναι κατά κάποιο τρόπο ομοειδείς, βρίσκονται για έναν χρόνο χωρίς δουλειά και τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν.

Οι εργαζόμενοι των τριών ειδικοτήτων που είναι σε αναστολή ή σε ταμείο ανεργίας αναγκάζονται να ζήσουν με 400 και 500 ευρώ το μήνα, ενώ χιλιάδες άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς καν αυτά τα χρήματα, για διάφορους λόγους και συγκυρίες.

Στην «καλύτερη» περίπτωση, υπάρχουν συνάδελφοί τους, που αναγκάζονται να δουλεύουν ενώ είναι σε αναστολή, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται κάποιοι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει, ούτε ένα μεροκάματο εδώ και μήνες.

Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός και η εστίαση ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν από τα μέσα Μαΐου, αλλά, οι επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζόμενων βρίσκονται ακόμα στον αέρα και η τήρηση των κλαδικών συμβάσεων είναι «σενάριο ταινίας».

Το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης δεν θα πρέπει να θεωρείται απλώς μία ημερομηνία. Θα πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και κυρίως με τον μαζικό εμβολιασμό τους, τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο που επαναρυθμίζει το εργασιακό με κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων, εξωθώντας την πλειοψηφία των υπαλλήλων να κάνουν υπερωρίες χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Κώστας Κοντόπουλος: Γνωρίζω συναδέλφους που πραγματικά πεινούν

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας Κώστας Κοντόπουλος, εξέφρασε την μεγάλη αγωνία των συναδέλφων του. «Φοβόμαστε ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν και φέτος. Δεν ξέρουμε αν θα πάμε για δουλειά, πότε και για πόσο καιρό θα μας απασχολήσουν. Επίσης, στον τουρισμό υπογράψαμε μια συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεν τηρείται παντού και θέλουμε ένα σχέδιο εμβολιασμού. Θα ανοίξουν επιχειρήσεις και θα υπάρχει φόβος μεγάλος για την υγεία μας.  Δεν μπορούμε να ζούμε για πάντα με αυτό το καθεστώς».

Στο ερώτημα, πως ζει μια οικογένεια ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο κ. Κοντόπουλος είπε: «Το 2020 δουλέψαμε 2 μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Τι θα γίνει με αυτούς που τελείωσε το ταμείο ανεργίας; Γνωρίζω ανθρώπους που πραγματικά πεινούν. Μαζεύουμε χρήματα από το υστέρημά μας, για κάποιες οικογένειες που δεν έχουν να φάνε. Εχουμε δει ανθρώπους να μην έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Είναι δραματική η κατάσταση. Και δυστυχώς ακούμε ότι ανοίγει ο τουρισμός, αλλά, χωρίς να έχουν γίνει προετοιμασίες.

Βανέσσα Αλιχού: Ενα καλοκαίρι με αβεβαιότητα και χωρίς εμβολιασμούς

«Ο κλάδος μας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και όχι μόνο λόγω της πανδημίας. Από το 2007, έχουμε βιώσει δύο κρισεις. Μια οικονομική και μια υγειονομική. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, ειδικά τώρα, με το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά» είπε στην «Π» η Βανέσσα Αλιχού, μέλος του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος Σωματείου Μαγείρων Αχαΐας. «Εμείς έχουμε βάλει πλάτη πολλές φορές στις επιχειρήσεις. Εχουμε δουλέψει υπερωρίες απλήτωτοι, έχουμε δουλέψει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Πλέον με το νομοσχέδιο αυτό, δεν θα μπορούμε ούτε να διεκδικούμε τα αυτονόητα» πρόσθεσε η κυρία Αλιχού.

Οσον αφορά στη θερινή σεζόν, τόνισε πως υπάρχουν μάγειροι που ζουν με κάποιο επίδομα και άλλοι που δεν έχουν πάρει ούτε αυτά τα χρήματα. «Χιλιάδες θα μείνουν και φέτος άνεργοι, ενώ δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Δεν έχει σταλεί ούτε εγκύκλιος για επαναπροσλήψεις και δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση. Οπότε, πηγαίνουμε σε ένα καλοκαίρι με αβεβαιότητα και χωρίς εμβολιασμούς» είπε η Βανέσα Αλιχού.

Χρήστος Παπαδημητρίου: Ακόμα είναι όλα στον αέρα στον κλάδο της εστίασης

«Είναι δύσκολοι οι καιροί που έρχονται. Η οικονομία είναι σε κακά χάλια και έχουμε μεγάλο άγχος για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να μας εξασφαλίζει πώς θα δουλεψουμε, ούτε πώς θα εμβολιαστούμε» πρόσθεσε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του σωματείου σερβιτόρων. «Ακόμα είναι όλα στον αέρα ενώ ο κλάδος της εστίασης ετοιμάζεται να ξανανοίξει και εμείς δεν ξέρουμε πότε θα εμβολιαστούμε. Δεν μπορεί να σερβίρουμε σε ανοικτά καταστήματα και να μην έχουμε μπει στο σχεδιασμό για εμβολιασμό του κλάδου. Φανταστείτε ένας εργαζόμενος που δεν έχει δουλέψει ένα χρόνο, να επιστρέψει και αμέσως να κολλήσει κορονοϊό», είπε ο κ. Παπαδημητρίου. Παράλληλα, τόνισε πως η αγορά της εστίασης έχει φτάσει στα όριά της, ενώ αρκετοί σερβιτόροι έμειναν εκτός της επιδοματικής πολιτικής, γιατί δεν εργάζονταν σε κάποιο κατάστημα όταν ξέσπασε η πανδημία και δεν είχαν σύμβαση απασχόλησης. «Ολοι αυτοί φυτοζωούν περιμένοντας το καλοκαίρι να πάρουν κάποιο εισόδημα, ενώ δεν βλέπουν ακόμα κάποιο σοβαρό σχέδιο επαναλειτουργίας», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr