Πάτρα – Κακοκαιρία, η επόμενη μέρα: Τέσσερις κοινοτάρχες απαντούν στην «Π» για τις αιτίες των καταστροφών

Εργα… χθες ζητούν οι κοινοτάρχες τεσσάρων περιοχών που δέχθηκαν καίρια πλήγματα από την κακοκαιρία για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους. Ολοι θέτουν ξανά το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών και περιμένουν άμεσα εξελίξεις.

 

Πάτρα

Η επόμενη μέρα μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε όλες τις παραλιακές περιοχές του Δήμου Πατρέων ξεκίνησε γεμάτη απογοήτευση και αποτιμήσεις των ζημιών που έχουν υποστεί επιχειρήσεις, σπίτια αλλά και δρόμοι.

Η κακοκαιρία άφησε στο πέρασμά της συντρίμμια και καταστροφές που παραπέμπουν σε εικόνες που έχουμε δει μόνο σε πολεμικές ταινίες. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες η «Π» από όλο το παραλιακό μέτωπο αποτυπώνουν μόνο ένα μέρος των ζημιών.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Σήμερα, η «Π» παρουσιάζει τις απόψεις τεσσάρων προέδρων κοινοτήτων που βίωσαν με άσχημο τρόπο τη δύναμη της φύσης. Ολοι περιμένουν να γίνουν έργα… από χθες. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις του Ρίου και του Ακταίου, οι ζημιές δεν έχουν προηγούμενο. Η πρόεδρος της κοινότητας Νικολίτσα Μπετιχαβά ζητούσε τα τελευταία χρόνια έργα σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία σήμερα έχουν αλλάξει μορφή μετά την κακοκαιρία. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε, το καλοκαίρι είχε πραγματοποιήσει συνάντηση στον ΟΛΠΑ για να γίνουν εργασίες επιδιόρθωσης στην προβλήτα, οι οποίες παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έγιναν. Παράλληλα, για μία ακόμα φορά επαναφέρει το αίτημα «να ρίξει η Κτηματική την προβλήτα στο Porto Rio».

Την ίδια στιγμή, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ροϊτίκων και Βραχνεΐκων, Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος και Γιάννης Παπαχρονόπουλος, επαναφέρουν το θέμα της μελέτης έργων για τη διάβρωση των ακτών, το οποίο για χρόνια έχει «παγώσει» και εκτιμούν πως αν είχαν γίνει ενέργειες από τις αρχές τις περασμένης δεκαετίας, δεν θα παρατηρούνταν σήμερα τέτοιες καταστροφές.

Πάτρα

ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ

Με παρέμβασή του στην «Π», ο Τάσος Μητρούλιας, κάτοχος Master στις Επιστήμες Περιβάλλοντος, μιλά με αγανάκτηση για όσα έχουν αντικρίσει οι κάτοικοι των Αραχωβιτίκων. Το παραθαλάσσιο χωριό της βόρειας πλευράς της Πάτρας έμεινε χωρίς δρόμο, καθώς η θάλασσα «έφαγε» μεγάλο μέρος του οδοστρώματος φτάνοντας μέχρι τα πρώτα σπίτια.

«Το μεγάλο ερώτημα που βγαίνει με αγανάκτηση από τους κατοίκους της παραλιακής οδού Ελευθερίας και ευρύτερα των Αραχωβιτίκων είναι πότε θα κατανοήσουν επιτέλους οι ιθύνοντες την αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων προστασίας, ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφάλεια και να μπορούν να προσεγγίζουν την κατοικία τους χωρίς κινδύνους, εμπόδια και αποκλεισμούς;» τονίζει ο κ. Μητρούλιας απευθύνοντας το ερώτημα προς την Περιφέρεια. Ενώ καταλήγει ζητώντας από τους εκπροσώπους της κοινωνίας και τους αρμόδιους φορείς απαντήσεις και ριζικές λύσεις.

 

ΡΙΟ
«Δηλαδή έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα;»

Πάτρα

Νικολίτσα Μπετιχαβά

«Η αγανάκτηση είναι μεγάλη. Μόνο για τον καθαρισμό θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα. Οι ζημιές είναι τεράστιες και ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους δρόμους ως προς το πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν. Ο Χ. Μπονάνος με ενημέρωσε πως θα αποζημιώσει η Περιφέρεια τα μαγαζιά. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσους έχουν καταστροφές να καταθέτουν αιτήσεις στο πρώην Δημαρχείο Ρίου. Επιτέλους πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Ο ΟΛΠΑ να διορθώσει τη δυτική προβλήτα. Η Κτηματική Υπηρεσία να ρίξει την προβλήτα του Porto Rio. Και τέλος να σταματήσουν οι αρμόδιοι φορείς να πετάνε τις ευθύνες από πάνω τους. Ολοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο ΟΛΠΑ, η Κτηματική και το υπουργείο Εσωτερικών για τα χρήματα. Δηλαδή έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα;».

 

 

 

 

Πάτρα

Δημήτρης Καραΐσκος

ΑΚΤΑΙΟ
«Χρειαζόμαστε τους πάντες να σταθούν στο πλευρό μας»

«Παλεύουμε όλη μέρα με καθαριότητες. Σήμερα έχουμε ραντεβού στην Περιφέρεια για να μεταφέρουμε την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η παραλιακή οδός. Ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουμε χρήματα από αλλού, πρέπει έστω και προσωρινά να αναστηλωθεί ο δρόμος. Δεν θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να δούμε τόσο μεγάλα έργα στην περιοχή μας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα φέρει πόρους και χρειαζόμαστε τους βουλευτές και τους πάντες να κινητοποιηθούν στο πλευρό μας. Τα έργα αποκατάστασης που είχαν ανακοινωθεί από την περσινή κακοκαιρία χρειαστούν αρκετό χρόνο για να γίνουν, όμως μετά τις προχθεσινές καταστροφές χρειαζόμαστε έργα χθες. Ο παραλιακός δρόμος είναι μεγάλης κυκλοφορίας και εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες κατοίκους».

 

 

 

 

ΡΟΪΤΙΚΑ
«Αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει»

Πάτρα

Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος

 

«Πλέον είμαστε καλύτερα από την ώρα των καταστροφών. Είχαμε ζημιές σε σπίτια και πλημμύρες από τη θάλασσα, αλλά και τρία αυτοκίνητα ακινητοποιημένα από νερά και φερτά υλικά. Σε ένα σημείο έχει υποστεί σημαντική ζημιά το οδόστρωμα και τοποθετήσαμε σήμανση.

Επιπλέον, σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το παραλιακό πεζοδρόμιο, αλλά και η προβλήτα μπροστά στο Lido όπου σχεδόν έχει ξηλωθεί. Περιμένουμε πως και πως να κηρυχθούμε σε έκτακτη ανάγκη. Χάλασε η εικόνα όλης της περιοχής. Εκτιμώ πως αν δεν γίνουν έργα και δεν λυθεί το θέμα με τη διάβρωση των ακτών, δεν θα ηρεμήσουμε ποτέ. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Κάθε χειμώνα βγαίνουν στο δρόμο πέτρες, αλλά αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει».

 

 

 

ΒΡΑΧΝΕΪΚΑ
«Είμαι 71 και δεν έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα»

Πάτρα

Γιάννης Παπαχρονόπουλος

 

«Μεγάλη καταστροφή. Σαν να μας καταριέται ο καιρός. Αν είχαν ξεκινήσει τα έργα που αναφέρονται στη μελέτη που είχε γίνει από το 2007 για τη διάβρωση των ακτών, δεν θα είχαμε τέτοιες καταστροφές. Υπάρχει μελέτη έτοιμη και κοστολογημένη. Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της. Η φύση δυστυχώς μας εκδικείται. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε και περνούσε από το χέρι μας. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει ήδη να φτιάχνει όσα μπορεί, όμως ειλικρινά αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Είμαι 71 ετών και τις τελευταίες ημέρες είδα πρωτοφανείς εικόνες για την περιοχή μας. Χρειάζεται να συνασπιστούμε όλοι οι πρόεδροι των παραλιακών κοινοτήτων για να καταθέσουμε μαζικά τα αιτήματά μας».