EMA: Στο μικροσκόπιο φάρμακο της Merck κατά του κορονοϊού
Οι συστάσεις που εκδόθηκαν από τον EMA τον Νοέμβριο του 2021 βασίστηκαν σε αξιολόγηση των ενδιάμεσων δεδομένων που ήταν διαθέσιμα.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της COVID19, το οποίο αναπτύσσεται από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.
«Μετά τις ενδιάμεσες συστάσεις του EMA για την υποστήριξη των εθνικών αρχών που ενδέχεται να αποφασίσουν για την πρώιμη χρήση του Lagevrio (μολνουπιραβίρη) πριν από την άδεια κυκλοφορίας, ο Οργανισμός θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα από την κύρια μελέτη του Lagevrio», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι συστάσεις που εκδόθηκαν από τον EMA τον Νοέμβριο του 2021 βασίστηκαν σε αξιολόγηση των ενδιάμεσων δεδομένων που ήταν διαθέσιμα. Αυτά τα δεδομένα, με βάση 762 άτομα, έδειξαν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 14,1% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (εικονική θεραπεία) σε 7,3% στην ομάδα του Lagevrio. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
Τα ενημερωμένα αποτελέσματα, με βάση 1.408 άτομα, δείχνουν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 9,7% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 6,8% στην ομάδα του Lagevrio. Ο EMA θα αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης αίτησης άδειας κυκλοφορίας.
Οι προηγούμενες συστάσεις παραμένουν αμετάβλητες. Ο EMA θα ενημερώσει περαιτέρω σχετικά με το αποτέλεσμα της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας που βρίσκεται υπό εξέταση.
Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψαν σήμερα το πρωί οι New York Times και το Natura, Αμερικανοί επιστήμονες έχουν αντικρουόμενες απόψεις για το κατά πόσο η συγκεκριμένη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο DNA και ενδεχομένως να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, τα γενετικά κύτταρα ή και τα παιδιά.
Τα ίδια δημοσιεύματα αποδίδουν σε αυτή τη διχογνωμία των επιστημόνων το γεγονός ότι αν και η επιτροπή ειδικών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψήφισε στις 30 Νοεμβρίου με μικρή πλειοψηφία (13-10) υπέρ της επείγουσας έγκρισης του νέου φαρμάκου, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει επίσημα την απόφασή της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News