Δυτική Αχαΐα: Κάθε μέρα είναι «μέρα αποκάλυψης»

«Καθαρίζουμε και ξαναπέφτουν χώματα, αφού είναι μαλακά ακόμα και κόβονται», περιγράφει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός.

Δυτική

Δεν έχουν τέλος οι ζημιές και καταστροφές στη Δυτική Αχαΐα, αφού οι πρώτες που φάνηκαν και καταγράφηκαν, μετά τα δύο απανωτά ακραία καιρικά φαινόμενα, τελικά ήσαν «λίγα» σε σχέση μ’ αυτά που καθημερινά αναδύονται από τους τόνους βρόχινου νερού και λάσπης, οι οποίοι καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους.

Στα πλημμυρισμένα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, στα 200 περίπου σπίτια με νωπά τα σημάδια της κακοκαιρίας και τους «τσαλακωμένους» αγροτόδρομους», τώρα προστίθεται μία μακρά λίστα από «απόνερα» της νεροποντής.

 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η εφημερίδα «Πελοπόννησος»:
> Στα Ζησιμαίικα και την Ανω Αχαΐα, το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται σε δύο ποτάμια, που έχουν φράξει στο πάνω μέρος τους και δείχνουν σαν μπαζωμένα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για φερτά υλικά που έχουν φτάσει εκεί, υπερχειλίζοντας και πλημμυρίζοντας χωράφια, «ξηλώνοντας» ό,τι καλλιεργείτο σ’ αυτά. Η αρμοδιότητα καθαρισμού τους ανήκει στην Περιφέρεια, συνεργεία της οποίας όμως έχουν επικεντρωθεί στον μεγάλο «βραχνά», που δεν είναι άλλος από τον ποταμό Λάρισσο, στο Λάππα.
> Στο Φλόκα, ο μοναδικός δρόμος από Ζησιμαίικα προς το χωριό και τον ΧΥΤΑ, έχει στενέψει από μεγάλη κατολίσθηση και τελικά -Δήμος και Περιφέρεια- θα τον διανοίξουν παραπλεύρως και θα χτιστεί τσιμεντένιο τοιχίο για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
> Στις Πόρτες, ακριβώς στα σύνορα Αχαΐας – Ηλείας, γιοφύρι έχει κοπεί κι έχει διακοπεί, από χθες, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων. Αντιθέτως, από σήμερα, ανοίγει η γέφυρα Λάππα – Αράξου, η οποία είχε επίσης κοπεί, είχε μείνει στον αέρα η άσφαλτος και χρειάστηκε άμεση επαναστήλωση.

 

ΠΟΤΑΜΙΑ – ΓΕΦΥΡΙΔΙΑ

«Βρίσκουμε, κάθε μέρα, πολλά μπαζωμένα φρεάτια και λαγκάδια και δουλεύουν συνεχώς ιδιώτες εργολάβοι, όπως σε Χαραυγή, Μαζαράκι, Σουδενέικα. Καθαρίζουμε και ξαναπέφτουν χώματα, αφού είναι μαλακά ακόμα και κόβονται», περιγράφει στην «Π» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στα δεκάδες γεφυρίδια, τα οποία χρειάζονται ανακατασκευή, αφού κατέστησαν προβληματικά, μετά από 20 – 30 χρόνια ζωής.
> Στην Καλογριά, βρίσκονται μηχανήματα για αναγκαίες διανοίξεις, αν και πολύ δύσκολα η περιοχή θα επανέλθει στην κανονικότητα.
> Στο Μετόχι, το μισό χωριό είναι ακόμα με πλημμυρισμένα σπίτια και οικόπεδα, αφού το νερό ήταν πολύ και ακόμα η γη, όχι μόνο δεν έχει μπορέσει να το απορροφήσει, αλλά ούτε καν η στάθμη δεν έχει πέσει ακόμα.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

«Ανοιχτά» θέματα έχουν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως στη Λακκόπετρα, όπου έχουν προκύψει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, των οποίων επελήφθη, από χθες, επίσης ο Δήμος.