Πάτρα: Φωταγωγείται απόψε το Δημοτικό Θέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου
Μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας παράρτημα Πάτρας που βρήκε τη θετική ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων.
Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου και με αυτήν την αφορμή, το Παράρτημα της Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ενημερώνει με ανακοίνωση του τους πολίτες για την τεράστια σημασία της σωστής ενημέρωσης και πρόληψης.
Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την πρωτοβουλία, με την άμεση θετική ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων να φωταγωγηθεί το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στην πλ. Γεωργίου, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 για τέσσερεις ώρες, από τις 18.00 έως τις 22.00.
Είναι μία κίνηση που συμβολίζει τον προσωπικό αγώνα του καθενός μας στην συνεχή φροντίδα της υγείας μας καθώς και την ανάγκη της κοινωνικής συλλογικότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας παράρτημα Πάτρας.
Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την Διεθνή Ένωση κατά του καρκίνου σαν Παγκόσμια Ημέρα Δράσεων, με στόχο να συσπειρωθεί όλη η Διεθνής Κοινότητα πάνω στο θέμα της Πρόληψης. Είναι ακόμη μία ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την μάστιγα αυτή της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο παγκοσμίως.
Σταθερά ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας. Εκτιμάται ότι τo 30% των καρκίνων ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με την πρόληψη ενώ έχουμε περίπου 68.000 νέα κρούσματα ετησίως, 33.000 θανάτους και οι θάνατοι από καρκίνο πλησιάζουν τα δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως.
Δυστυχώς, με την πανδημία covid-19 που εμφανίστηκε αρχές του 2020 στον πλανήτη και συνεχίζεται, το σύστημα υγείας δέχτηκε μεγάλη πίεση, η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο ήταν προβληματική αλλά και εξετάσεις -που πολλές φορές διαγιγνώσκουν τον καρκίνο έγκαιρα- μειώθηκαν. Μείωση παρατηρείται και στους επαναληπτικούς ελέγχους των καρκινοπαθών, αφού όλοι οι πολίτες γενικά αποφεύγουν λόγω covid-19 τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.
Ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης του συστήματος υγείας, που πιέζεται ασφυκτικά από τους νοσηλευόμενους με covid-19 ασθενείς, αλλά και από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου τονίζει ότι οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής φροντίδας, αφού με την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, εξασφαλίζεται η επιβίωση αλλά και η ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας των ασθενών και με την έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνεται η εξάπλωση της νόσου.
Ακόμη και στον εμβολιασμό για προφύλαξη από τον covid-19, που κρίνεται απαραίτητος και είναι ασφαλής, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα στον ογκολογικό ασθενή.
Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, 1 στα 5 άτομα θα αναπτύξουν καρκίνο κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες θα χάσουν την ζωή τους. Όμως, περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν στην πενταετία μετά την αρχική διάγνωση της νόσου χάρις στις σύγχρονες θεραπείες, στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, στην φροντίδα και στην περιποίηση μετά την θεραπεία.
Η πρωτογενής πρόληψη δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτική σωματική άσκηση, την αποφυγή παχυσαρκίας και το έντονο στρες, την υγιεινή διατροφή την αποφυγή καπνίσματος- αλκοόλ και έκθεση στον ήλιο, την αποφυγή έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους -φυτοφάρμακα- χημικά απόβλητα, συστήνει προφύλαξη από συγκεκριμένους λοιμωξιογόνους παράγοντες αφού ορισμένοι καρκίνοι οφείλονται σε ιούς που προσβάλλουν άτομα όπως η ηπατίτιδα B και C και ο ιός HPV κύριο αίτιο καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Η δευτερογενής πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση σε συχνότερες μορφές καρκίνου όπως μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, προστάτου, πνεύμονα, στομάχου και οι πολίτες ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών τους πρέπει να υποβάλλονται στις ανάλογες διαγνωστικές εξετάσεις στον χρόνο που πρέπει , όπως μαστογραφία και τεστ PAP οι γυναίκες, αξονική θώρακος, κολονοσκόπηση και οι άνδρες εξέταση προστατικού αντιγόνου στο αίμα – PSA-.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται όλες οι προληπτικές- διαγνωστικές εξετάσεις δωρεάν και η πολιτεία να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Πρόληψη.
Αν ένας καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, η θεραπευτική του αντιμετώπιση θα είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής.
Εξ ίσου σημαντικό είναι η ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς να γίνεται με διακριτικότητα και προσοχή, σε αξιοπρεπές περιβάλλον με όλους τους κανόνες ασφάλειας και φροντίδας.
Σεβασμός στον ογκολογικό ασθενή -σεβασμός στον άνθρωπο -καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο και το οικείο του περιβάλλον, γιατί μία πολυπαραγοντική – πολυμορφική -πολύχρονη νόσος σαν τον καρκίνο, επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα αλλά και το οικείο περιβάλλον του, ανατρέπει ισορροπίες στην οικογένεια και ταλανίζει όλους του εμπλεκόμενους με το πρόβλημα γενικότερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό.
Μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί αν επιλέγουμε υγιεινές συνήθειες διαβίωσης, αν κάνουμε τα ετήσια τεστ μας, αν ενημερωνόμαστε υπεύθυνα πάνω στο θέμα.
Μεγάλο ποσοστό των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Τέλος το μήνυμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι το εξής: Η πρόληψη σώζει ζωές. Ενημερώνομαι έγκαιρα και έγκυρα. Θέλω να ζήσω…και θα ζήσω».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News