Ουκρανική κρίση: Ερχεται νέο κύμα ακρίβειας – Παράγοντες της αγοράς αναλύουν στην «Π»

Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα πυροδοτούν νέο κύμα ακρίβειας

κύμα

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές, εξαιτίας της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης που αναζωπυρώνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει το μέτρο της επιβολής πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, στα καύσιμα και στα σιτηρά.

Η εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο σε χρηματιστηριακά εμπορεύματα μεγάλης διατροφικής αξίας όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας.

Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, εκατοντάδες βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 30%. Τιμές βασικών προϊόντων, αλλάζουν ακόμα και σε καθημερινή βάση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καύσιμα.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

κύμα

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου, σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Στην πόλη της Πάτρας και στα περίχωρα, η τιμή της βενζίνης αλλάζει από μέρα σε μέρα και στην πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων, η απλή βενζίνη 95 οκτανίων έχει «σπάσει» το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο. Σε πολλά πρατήρια των περιχώρων έφτανε χθες τα 2,089 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης πρατηρίων καυσίμων Χρήστος Κολοκυθάς δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι αυτό που συμβαίνει στην αγορά καυσίμων είναι απίστευτο.

κύμα

«Σκεφτόμαστε να βάλουμε ένα άτομο για να διαχειρίζεται τους πυλώνες με τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά, για να δείξει πόσο ευμετάβλητο είναι πλέον το τοπίο στις τιμές των καυσίμων. Τόνισε ότι αδυνατεί να προβλέψει που μπορεί να οδηγηθεί αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα ο επόμενος μήνας, θα είναι πολύ προβληματικός και δύσκολος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Σημείωσε ακόμα ότι αυτή η αύξηση στα καύσιμα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις μεταφορές και στις τιμές των αγαθών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στην ενέργεια, η χθεσινή ημέρα ήταν πραγματικά εφιαλτική. Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε ένα πραγματικό άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα καταφθάσουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Γιάννης Σπυρόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι η επόμενη μέρα βρίσκει τις επιχειρήσεις του κλάδου σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας.

κύμα

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Αχαΐας Γιάννης Σπυρόπουλος

«Τώρα βλέπουμε μπροστά μας τον Γολγοθά που έχουμε να ανεβούμε» είπε, αναφερόμενος στους δυσθεώρητα μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Μέλημα του κλάδου είναι να συγκρατήσει τις τιμές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, για να μπορέσει να έχει πελάτες. Αν ο κόσμος δεν μπορεί να βγει λόγω της ακρίβειας δεν θα μπορέσουμε και εμείς να επιβιώσουμε οικονομικά» τόνισε ο Γιάννης Σπυρόπουλος.

Επιστρατεύουν τους λιγνίτες

Επιστρατεύτηκαν οι λιγνίτες εξαιτίας της απειλητικής μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ. Η συμμετοχή των λιγνιτών στο Σύστημα έφθασε στο τριήμερο της Αποκριάς ως και 30% από 10% που είχε πέσει τον προηγούμενο μήνα.

Η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική στα τιμολόγια του ρεύματος, λένε οι ίδιες πηγές, εάν η χώρα δεν βιαζόταν να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση «σβήνοντας» λιγνιτικές μονάδες. Τώρα θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει όπως κάνουν άλλες χώρες, μέχρι και η Γερμανία, ώστε να ισορροπεί τις δυσθεώρητες τιμές του ρεύματος, εξαιτίας του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Τρόμος από τις τιμές στα σιτηρά – Ερχονται μεγάλες ανατιμήσεις στα άλευρα

Εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών στα σιτηρά, η οποία φτάνει ακόμη και το 100% σε σχέση με πέρυσι, αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε ψωμί και αρτοσκευάσματα, σε ποσοστό που θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία εκτίναξε την τιμή του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε όλο τον κόσμο. Το συμβόλαιο του Παρισιού σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας την Κ. Δευτέρα στα 396,50 ευρώ ο τόνος.

Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ψωμί μέχρι ζυμαρικά και ζωοτροφές.

κύμα

Οπως είπε στην «Π» ο Β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Αρης Τηλιγάδης, ο κλάδος της αρτοποιίας βρίσκεται σε αναμονή. «Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές, πολύ πιθανό να δούμε νέες αυξήσεις στη λιανική πολύ σύντομα. Προς το παρόν, οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες αναζητούν εναλλακτικές αγορές και κάνουν κρούσεις σε Γαλλία και Γερμανία, για να υπερκελίσουν τα προβλήματα στις εξαγωγές από την εμπόλεμη Ουκρανία».

Ενδεικτικά, οι Μύλοι Κεπενού που είναι μια από τις μεγάλες αλευροβιομηχανίες της χώρας, προμηθεύτηκαν το 2021 το 33% της συνολικής αξίας των σιτηρών τους από την Ουκρανία και την Ρωσία. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών.

Κάποτε οι εξαγωγές σκληρού και μαλακού σιταριού από την Ελλάδα έφταναν τα 6 δις. ευρώ. Πλέον, η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσόστητες, κυρίως μαλακού σιταριού που μετατρέπεται σε λευκό αλεύρι και χρησιμεύει στην παραγωγή ψωμιού πολυτελείας και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.

Λιανεμπόριο: Ακρίβεια και στο ράφι

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και γενικός διευθυντής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χάρης Ανδρικόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, οπότε εκτιμά πως θα υπάρξουν και παρενέργειες στην αγορά, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.

κύμα

«Η εξάρτηση της Ευρώπης στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αναγκαστικά θα επηρεάσει και την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος, χωρίς όμως να είναι σε θέση να υπολογίσει τι συνέπειες θα έχει αυτή η νέα πραγματικότηρα στις τιμές στο ράφι.
Τουλάχιστον ελλείψεις προϊόντων δεν υπάρχουν στην εγχώρια αγορά, είπε, καθώς οι μεγάλες εταιρίες έχουν και άλλες εναλλακτικές τροφοδοσίας σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Σίγουρα όμως, το ενεργειακό κόστος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος και πρόσθεσε ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου προσπαθεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν τις ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές, συστήνοντας ψυχραιμία στους καταναλωτές.