Πάτρα: Έγιναν… άνω-κάτω τα Αραχωβίτικα!

Η ξαφνική «απενεργοποίηση» της προσωρινής διάβασης-ράμπας έχει ξεσηκώσει ένα κομμάτι του οικισμού και η ΕΡΓΟΣΕ καλείται να δώσει τη λύση

Αραχωβίτικα

Μίνι επανάσταση στα Αραχωβίτικα από ένα μεγάλο, για τα δεδομένα του οικισμού, κομμάτι κατοίκων, που ξαφνικά είδαν ν’ αποκόβεται η εύκολη και γρήγορη πρόσβασή τους από το πάνω στο κάτω μέρος του χωριού και το αντίστροφο.

Η ΕΡΓΟΣΕ, για λόγους ασφαλείας και για ν’ αποφευχθούν τυχόν σοβαροί κίνδυνοι από τη διέλευση κατοίκων μέσω μιας προσωρινής πεζοδιάβασης-ράμπας που λειτουργούσε από το 2018, έθεσε τη διάβαση εκτός λειτουργίας. Οι κάτοικοι έχουν επαναστατήσει που ξαφνικά ξηλώθηκε η προσωρινή ράμπα που τόσο χρόνια τους εξυπηρετούσε.

Εκαναν παράσταση στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Γιώργο Τελώνη, ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα. Γνώστης είναι και η πρόεδρος της ΤΚ Αραχωβιτίκων Σοφία Μητρούλια. Οι πληροφορίες της «Π» λένε ότι το θέμα, μετά τις παρεμβάσεις του κ. Τελώνη, έχει φτάσει στα υψηλά κλιμάκια της ΕΡΓΟΣΕ…

Η ιστορία ξεκινάει από το 2017, όταν ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Τα Ανω Αραχωβίτικα αποξενώθηκαν από τα Κάτω και σε ένα κομμάτι κατοίκων της Κοινότητας προέκυψαν προβλήματα λειτουργίας. Επρεπε να κόβουν δρόμο ενός χιλιομέτρου για να προσεγγίσουν, γύρω-γύρω, τα Κάτω Αραχωβίτικα ή αντίστροφα και αποκόπηκε η επαφή τους με το άλλο μισό της Κοινότητας.

Οσοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο προς Πάτρα, έπρεπε να κάνουν έναν τεράστιο κύκλο για να προσεγγίσουν την στάση. Μετά από σύσκεψη που συγκλήθηκε τότε, παρουσία στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και της Κοινότητας, αποφασίστηκε και κατασκευάστηκε μια προσωρινή διάβαση για τους πεζούς.

Ωσπου ξαφνικά, πριν από δύο μήνες περίπου, η ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε να «απενεργοποιήσει» τη διάβαση, θέτοντάς την εκτός λειτουργίας, επειδή δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας που θα ‘πρεπε.

Οι κάτοικοι ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η προσωρινή διάβαση που ένωνε τα δύο κομμάτια της Κοινότητας. Προβάλουν, μάλιστα, ως επιχείρημα, πέρα απ’ το ότι η διάβαση είναι απαραίτητη γιατί εξυπηρετεί τις μετακινήσεις τους, και το ότι υπάρχει στη νέα μελέτη σαφής πρόβλεψη για κατασκευή ανισόπεδης διάβασης-ράμπας, κάτι που γι’ αυτούς αποδεικνύει το απαραίτητο της ύπαρξης διάβασης και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

Αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις που μιλούν για ολοκλήρωση του έργου το 2025, ίσως και αργότερα, οι κάτοικοι τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα ότι θα μείνουν για 3 και 4 χρόνια ακόμα χωρίς διάβαση!

Η «ΠτΚ» μίλησε με μία κάτοικο της επίμαχης περιοχής, τη Βάσω Σπανού, που στ’ Αραχωβίτικα της έχουν κολλήσει το προσωνύμιο «η δήμαρχος». Είναι μητέρα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής, του Πατραϊκού και του Αρη, Κώστα Σπανού. Μίλησε εκπροσωπώντας, άτυπα, κι άλλους. Τον Τάκη Βρυώνη, τον Κώστα Λανδρίτση, τον κ. Χρήστο Τερζάκη. Είναι πάνω από 100 άνθρωποι…

«Εδώ και τρεις μήνες μάς έκοψαν την προσωρινή διάβαση, απροειδοποίητα. Πήγαμε να περάσουμε και είχαν κόψει τα σκαλάκια. Μας είπαν ότι πλημμύρισαν από κάτω τα σπίτια. Αλλά δεν φταίει η διάβαση για τις πλημμύρες. Πρόφαση ήταν. Αφού δεν καθάριζαν ποτέ τα πεζοδρόμια…
Από το 2018 μας είχαν φτιάξει την προσωρινή διάβαση… Και τότε μας είπαν ότι ακριβώς δίπλα είχαν προγραμματίσει να φτιαχτεί μια πλατεία με ειδικές ανισόπεδες πεζογέφυρες. Η τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, μετά από επιτόπια συγκέντρωση, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να διχοτομήσει ένα ολόκληρο χωριό και γι’ αυτό μας έφτιαξαν την προσωρινή πεζογέφυρα και δεσμεύτηκαν και για μόνιμη. Δυστυχώς, το έργο έχει κολλήσει εδώ και τρία χρόνια. Και ξαφνικά, ήρθε τώρα η κυρία Πλακιά και μας λέει ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρχει η προσωρινή διάβαση. Πέντε χρόνια τώρα και δεν έγινε τίποτα, πώς τώρα ξαφνικά προέκυψε η ασφάλεια; Κι εμείς τραβάμε γολγοθά. Είμαστε πάνω από 100-150 άνθρωποι. Για να πάρουμε το λεωφορείο για Πάτρα, πρέπει να κάνουμε μισό χιλιόμετρο, ενώ με την προσωρινή διάβαση ήταν 30 μέτρα… Κι αν το έργο κάνει δύο ή τρία χρόνια ακόμα να τελειώσει, εμείς τι θα κάνουμε;

Ο μόνος που μας άκουσε και κατανόησε το πρόβλημα μας είναι ο κ. Τελώνης, ο συμπαραστάτης του Πολίτη. Δεν τον ήξερα καν τον άνθρωπο, αλλά ήρθε αμέσως, είδε το πρόβλημά μας και κατάλαβε. Ηθελα να πιαστώ από κάπου και ο θεός τον έστειλε τον δρόμο μας. Είχαμε απευθυνθεί και στην κ. Μητρούλια, την πρόεδρο της Κοινότητας, αλλά δεν έκανε κάτι…».

Η «ΠτΚ» ζήτησε την άποψη και της Σοφίας Μητρούλια, προέδρου της ΤΚ Αραχωβιτίκων:

«Οταν είδαμε τα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ και διαπιστώσαμε ότι το χωριό θα διχοτομείτο, ζητήσαμε να φτιαχτούν δύο πεζογέφυρες. Δεν ήταν στα αρχικά σχέδια αλλά μας είπαν ότι θα βρουν τρόπο να το τακτοποιήσουν. Οι τότε εργοδηγοί έφτιαξαν πριν χρόνια μια προσωρινή διάβαση, αλλά που δεν τηρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ενα πρόσκαιρο μονοπάτι ήταν… Η κ. Πλακιά, η μηχανικός της ΕΡΓΟΣΕ, μου είπε πως κακώς είχε φτιαχτεί το 2018 η προσωρινή διάβαση, γιατί εγκυμονούσε κινδύνους. Αναστατώθηκαν τώρα οι κάτοικοι, δικαιολογημένα φωνάζουν, κυρίως μια συγκεκριμένη γειτονιά, αλλά δεν ήταν ασφαλής η διάβαση. Δεσμεύτηκε, όμως, η κ. Πλακιά ότι θα λάβει υπόψη της τα παράπονα των κατοίκων.
Η Κοινότητα έχει ζητήσει από την ΕΡΓΟΣΕ να γίνουν δύο τουλάχιστον πεζοδιαβάσεις στα Αραχωβίτικα, για να μην αποκοπούν το Ανω με το Κάτω χωριό. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να ζητήσουμε ημίμετρα, που δεν είναι κιόλας ασφαλή. Ζητάμε κάτι μόνιμο και ασφαλές».