Ανέφικτος ο Κλιματικός νόμος – Οι υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου

Σοβαρές και κοστοβόρες μετατροπές στα νέα κτίρια κατοικιών και βιομηχανίας με αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ενέργειας φέρνει ο κλιματικός νόμος. Στους λειτουργούντες καυστήρες, από την 1η Ιανουαρίου του 2030, θα επιτρέπεται μόνο η πώληση πετρελαίου θέρμανσης με βιοκαύσιμα που είναι πιο ακριβά.

Ανέφικτος ο Κλιματικός νόμος - Οι υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου

Στη Βουλή κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα ο νέος κλιματικός νόμος ο οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα κτίρια. Μια από αυτές, προβλέπει την απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και μετά.

Μάλιστα, σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης θα επιβάλλονται τριπλάσιο πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα.

Οσον αφορά στους λειτουργούντες καυστήρες, από την 1η Ιανουαρίου του 2030, θα επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα πρέπει να είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.

 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Την ίδια ώρα, σε μεγάλα κτίρια (βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κ.ά.) με κάλυψη πάνω από 500 τ.μ. για τα οποία υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 οικοδομικές άδειες ανέγερσης νέων κτιρίων ή προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια (εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών), καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα, σε ποσοστό 30% της κάλυψης.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ

Προβλέπεται επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας (γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς) θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

 

ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΠΡΩΙΜΟ

Ανέφικτος ο Κλιματικός νόμος - Οι υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου

Αρης Γκατζόγιας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρης Γκατζόγιας, δήλωσε στην «Π» ότι σε βάθος χρόνου, οι παραπάνω υποχρεώσεις είναι καλές και θεμιτές, αλλά τώρα κρίνονται ως τουλάχιστον ανέφικτες, αν δεν υπάρξουν σοβαρές επιδοτήσεις.

«Περιβαλλοντικά και ενεργειακά, αυτά τα μέτρα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά, θα έλεγα ότι βρίσκονται εντελώς εκτός του ισχύοντος κοινωνικοοικονομικού πλαισίου. Το να ανοίγει η κυβέρνηση μια συζήτηση με τόσο δεσμευτικούς χρόνους, γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί με την ύφεση στην οικονομία και με την ενεργειακή κρίση, θεωρώ ότι θα επιβαρύνει την οικοδομή και τη βιομηχανία με πρόσθετες υποχρεώσεις, κάτι που πιστεύω ότι είναι πρόχειρο. Καλό, αλλά όχι τώρα. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συζήτηση και να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής, κάτι που θεωρώ ότι τελικά θα γίνει», είπε ο Αρης Γκατζόγιας.

Ανέφερε ως παράδειγμα την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, μια διαδικασία καθαρά γραφειοκρατική, που για να υλοποιηθεί χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια με παρατάσεις. «Φανταστείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εφαρμοστούν όλα αυτά που προβλέπει ο κλιματικός νόμος, τα οποία προϋποθέτουν μεγάλο οικονομικό κόστος. Εκτός κι αν υπάρξουν τόσο ελκυστικές επιδοτήσεις, που θα διευκολύνουν ή θα επιταχύνουν μια τέτοια μετάβαση, είπε ο πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών της Αχαΐας.

 

 

Πρώτα βήματα στην ενεργειακή μετάβαση

Ανέφικτος ο Κλιματικός νόμος - Οι υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου

Ανδρέα Κότσιφα

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κότσιφα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Eco Progress, «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης γενικότερα, πρωτοστατούν στη ενεργειακή μετάβαση, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και να απελευθερώσουμε την οικονομία μας από τα αέρια του θερμοκηπίου έως το 2050. Ο νέος κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, πριν μερικές ημέρες, θέτει τα πρώτα βήματα για τον σκοπό αυτό. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στους τομείς της παραγωγής, μεταφορών αλλά και των κτιρίων, θα δημιουργήσει στα αστικά κέντρα, καθαρότερο αστικό περιβάλλον, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στο περιβάλλον γενικότερα, αποδοτικότερη και φιλική διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά και αποκατάσταση.

Θα είναι μια μακρά διαδικασία, που και λόγω των διεθνών συνθηκών, θα πρέπει τακτικά να επαναξιολογείται, ώστε τελικά να πετύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, αλλά και για το περιβάλλον».

 

 

Βασίλης Αϊβαλής: Χρειάζεται μεγαλύτερη ελαστικότητα στις απαγορεύσεις

Ανέφικτος ο Κλιματικός νόμος - Οι υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου

Βασίλης Αϊβαλής

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, τόνισε στην «Π» ότι ο κλιματικός νόμος είναι μια νομοθετική παρέμβαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, διότι ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στην προσέγγιση που έχουμε ως χώρα, για το ανθρακικό αποτύπωμα και τον περιορισμό της κλιματικής  αλλαγής.

Ωστόσο, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις σε σχέση με τους καυστήρες θέρμανσης  και την υποχρεωτική χρήση μικτών καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης και βιοκαύσιμα), σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στους προβλεπόμενους χρόνους, στο σημερινό δύσκολο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον.

Επιπλέον, ανέδειξε μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία αφορά στους καυστήρες που θα υποστούν μη επισκευάσιμη βλάβη μετά την 1η Ιανουαρίου 2025, που θα απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση νέων. Δηλαδή, με έμμεσο τρόπο, αυτοί οι ιδιοκτήτες θα οδηγούνται υποχρεωτικά σε αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης;

«Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια άλλη προσέγγιση, για την ικανοποίηση των όρων θερμικής άνεσης στο σπίτι μας» τόνισε ο Βασίλης Αϊβαλής, γιατί ο τρόπος αλλαγής του συστήματος θέρμανσης σε μια κατοικία από καυστήρα πετρελαίου σε αντλία θερμότητας, είναι αρκετά δαπανηρή υπόθεση σε όρους αρχικής επένδυσης.

Π.χ. ένας καυστήρας πετρελαίου θέρμανσης κοστίζει περίπου 800 ευρώ, ενώ μια αντλία θερμότητας αντίστοιχης απόδοσης, κοστίζει 2.500 – 3.000 ευρώ, δηλ. τουλάχιστον τρεις φορές πιο πάνω, χωρίς τις παρεμβάσεις εντός της οικίας.

Προφανώς το κόστος χρήσης μιας αντλίας θερμότητας είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με έναν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης, όμως, με αυτή την ενεργειακή κρίση και τα περιορισμένα οικονομικά των νοικοκυριών, το αρχικό κόστος επένδυσης, είναι μεγάλο τόνισε ο κ. Αϊβαλής.

Για τους λόγους αυτούς, το Υπ. Ενέργειας θα πρέπει να επεκτείνει αυτούς τους χρόνους και σίγουρα να «τρέξει» και άλλα προγράμματος «εξοικονομώ», τόσο για τις κατοικίες οσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και να αυξήσει τους προϋπολογισμούς σε μερικές περιοχές που αδικήθηκαν, όπως η Δυτική Ελλάδα.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ