Αφγανιστάν: Πλημμύρες και κατολισθήσεις μετά τον φονικό σεισμό

Αβοήθητοι οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν περιμένουν σε κατεστραμμένα χωριά τους χωρίς καμία ελπίδα μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Αφγανιστάν

Οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν, μετά τον σεισμό, περιμένουν έξω από κατεστραμμένα σπίτια, χωρίς τροφή ή νερό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο σεισμός των 6,1 βαθμών που έπληξε την Τετάρτη αυτή τη φτωχή και απομονωμένη περιοχή του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, τον τραυματισμό 3.000, ενώ άφησε χιλιάδες χωρίς στέγη.

Τα σαθρά σπίτια με τοίχους από πλίνθους δεν άντεξαν τον σεισμό και οι επιζώντες έχασαν τα πάντα. Έχουν ανάγκη από κατάλυμα, για να προστατευθούν από τη βροχή και το ασυνήθιστο για την εποχή κρύο, αλλά και τρόφιμα, νερό και είδη πρώτων βοηθειών.

“Δεν υπάρχουν κουβέρτες, δεν υπάρχουν σκηνές, δεν υπάρχουν καταλύματα (…) Έχουμε ανάγκη τρόφιμα και νερό. Όλο το σύστημα υδροδότησης έχει καταστραφεί. Όλα έχουν καταστραφεί, τα σπίτια έχουν καταρρεύσει. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανασύρουν τους νεκρούς (από τα ερείπια) και να τους θάψουν”, εξήγησε ο Ζαϊτουλάχ Γουρζιγουάλ, ένα κάτοικος της περιφέρειας Μπερμάλ στην επαρχία Πακτίκα που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονται καθώς η επαρχία αυτή είναι απομακρυσμένη αλλά λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις οι οποίες καθυστερούν την παροχή βοήθειας, ενώ κατέστρεψαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Ο σεισμός αυτός αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν πέρυσι τον Αύγουστο.

Η διεθνής βοήθεια, που κρατούσε όρθια τη χώρα επί δύο δεκαετίες, διακόπηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα και πλέον φτάνει με το σταγονόμετρο. Η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

“Διαφανής” διανομή βοήθειας
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αναφέρει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες και ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι ο οργανισμός έχει “κινητοποιηθεί πλήρως” για να βοηθήσει το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το γραφείο του, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διένειμε σκηνές, κουβέρτες και πλαστικά δοχεία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προσέφερε τρόφιμα σε περίπου 14.000 ανθρώπους στην Πακτίτα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 10 τόνους ιατρικό υλικό αρκετό για την πραγματοποίηση 5.400 χειρουργικών επεμβάσεων.

Η ΕΕ εκτιμά ότι 270.000 άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές θα έχουν ανάγκη βοήθεια και αποδέσμευσε μια πρώτη, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το Πακιστάν, το Ιράν και το Κατάρ επίσης προσέφεραν βοήθεια στους πληγέντες. Οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι εργάζονται με τους εταίρους τους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών για την αποστολή ιατρικών ομάδων.

Κάποιες χώρες διστάζουν να στείλουν βοήθεια απευθείας στους Ταλιμπάν, φοβούμενες ότι θα την υπεξαιρέσουν.

“Η διανομή βοήθειας θα είναι διαφανής”, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Μπιλάλ Καρίμι. “Πολλές χώρες μας έχουν στηρίξει και βρέθηκαν στο πλευρό μας”.

“Ούτε ένα φτυάρι”
Στην περιφέρεια Μπερμάλ καταστράφηκαν ολόκληρα χωριά, παρατήρησε ομάδα του AFP. Οι αρχές εκτιμούν ότι συνολικά σχεδόν 10.000 σπίτια, στα οποία συχνά ζουν έως και 20 άνθρωποι, έχουν υποστεί ζημιές.

Στο χωριό του Ζαϊτουλάχ οι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν παραιτηθεί, έχουν χάσει τα πάντα. “Δεν είχαμε ούτε ένα φτυάρι για να ανοίξουμε τάφους, κανέναν εξοπλισμό, οπότε χρησιμοποιήσαμε ένα τρακτέρ”, δήλωσε.

Οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες για τους πιο ευάλωτους: τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Η Save the Children εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι περισσότερα από 118.000 παιδιά έχουν πληγεί από την καταστροφή. “Πολλά παιδιά είναι πολύ πιθανό πλέον να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τροφή και ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν”, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σεισμική δραστηριότητα υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της νότιας Ασίας, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική, και οι σεισμοί είναι συχνοί στο Αφγανιστάν.

Το 2015 σεισμός σε απομακρυσμένες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα αυτή και σε κοντινές περιοχές στο βόρειο Πακιστάν.

Ο πιο φονικός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας (5.000 νεκροί) είχε σημειωθεί τον Μάιο του 1998 στις επαρχίες Τάχαρ και Μπανταχσάν.