Δυτ. Αχαΐα: “Κόφτης” στο νερό του φράγματος
Οι περιοχές στην Δυτική Αχαΐα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση νερού. Ο κόφτης έχει μπει και θα τηρηθεί
Μπορεί να περίμεναν πως και πως το νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου στην Δυτική Αχαΐα και ήδη να ‘χει πάει σε πολλές περιοχές, ωστόσο αυτό που νόμιζαν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η υδροδότηση της Κάτω Αχαΐας και των χωριών, ναι μεν είναι άφθονη, σε σχέση μ’ αυτό που είχαν από γεωτρήσεις, αλλά όπως τώρα προκύπτει αυτή δεν μπορεί να είναι και απεριόριστη.
Στη ΔΕΥΑ Δυμαίων υπάρχει μια γενικότερη «αναστάτωση», αφού θα πρέπει, καθεμία περιοχή να περιοριστεί στα κυβικά κατανάλωσης, που είναι συνάρτηση του πληθυσμού της κι αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, αφού η «εξίσωση» καθίσταται δύσκολη με βάση τη νοοτροπία των δημοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι υπερεκαταναλωτικοί, πολύ δε περισσότερο τώρα που ξέρουν ότι το φράγμα είναι…ατελείωτο.
Ο κόφτης όμως έχει μπει και πρέπει να τηρηθεί. Η Αχαγιά, ως έδρα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, χρειάζεται 300 κυβικά την ώρα, δηλαδή 7.000 κυβικά την ημέρα και το φράγμα παρέχει στην πόλη 193 κυβικά ωριαίως. Αυτό σημαίνει, ότι τα υπόλοιπα απαιτούμενα θα πρέπει η ΔΕΥΑΔ να τα καλύψει μέσω μιας εκ των τριών γεωτρήσεων που διαθέτει, κάτι που αναγκαστικά θα ρυθμιστεί.
Κατ’ αναλογίαν το ίδιο προβλέπεται και στις κοινότητες, κάτι που συνεπάγεται ότι τη ΔΕΥΑΔ βαραίνει το έργο του περιορισμού.
«Ο υπολογισμός ανά κατοικημένη περιοχή είναι ορθός από τους υπευθύνους του φράγματος. Ωστόσο, όταν κάποια νοικοκυριά έχουν και χωράφια, που κάποιοι πρόεδροι και δήμαρχοι εξάπλωναν τα δίκτυα και από ύδρευσης τα έκαναν άρδευσης, τώρα δεν φτάνει το νερό, οπότε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση του φράγματος», δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Θανάσης Πουλίδας.
Χωρητικότητα, αποθήκευση, υπερχείλιση
Υπάρχει κι ένα επιπλέον πρόβλημα με την ύδρευση από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Στα χωριά δίδεται μια παροχή νερού για την ημερήσια κατανάλωση, αλλά αν δεν διαθέτει δεξαμενή ευρείας χωρητικότητας ή κάνει υπερχείλιση, αυτό το νερό που υπολείπεται το χάνει λόγω περιορισμένης αποθήκευσης δεκάδων επιπλέον κυβικών. Αλλού, για να πιαστεί όλο το διαθέσιμο νερό του φράγματος, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη δεξαμενή κι αυτό είναι πολύ κοστοβόρο, οπότε απαιτούνται λύσεις, με πιθανότερες τη ενεργοποίηση των υπαρχουσών γεωτρήσεων.
Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News