Γιώτα Κωνσταντοπούλου: Σήμερα η κηδεία της γυναίκας – σύμβολο των Καλαβρύτων
Ο φακός της «Π» την είχε αποθανατίσει στο σπίτι της κατά την ξενάγηση στα ιστορικά κειμήλια της οικογένειά της
Η Αχαΐα αποχαιρετά σήμερα μία γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία των Καλαβρύτων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς, την Γιώτα Κολλιοπούλου – Κωνσταντοπούλου.
Μία γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της και μέσα από τον αδιάλειπτο αγώνα της συνέβαλε στη διάσωση της ιστορικής μνήμης του τόπου. Εργάστηκε με πάθος και αφοσίωση για τη δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ηταν ένα γεγονός που έζησε η ίδια με τον πιο τραγικό τρόπο. Από τα παιδικά της μάτια ποτέ δεν έσβησαν οι σκηνές που έζησε.
Βαρύ το πένθος: Χάθηκε η γυναίκα – ιστορία των Καλαβρύτων – Η τελευταία συνέντευξη στην «Π»
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ
«Ημουν 12 ετών, όταν είδα τον αδελφό μου τον Τάκη σκοτωμένο. Ηταν τότε 15 χρονών παλικάρι, τον είδα με τα χέρια ανοιχτά, σαν να με αγκάλιαζε. Είχε μια μεγάλη σκιά αίμα στο πρόσωπο από τη χαριστική βολή που δέχθηκε στο κεφάλι, κάθισα του έπλυνα τα χέρια, ενώ το αίμα συνέχιζε να τρέχει πίσω από το αφτί όπου του είχε περάσει η σφαίρα. Τότε του το υποσχέθηκα: Εγώ θα βρω την αιτία της σφαγής!» Είναι η περιγραφή που είχε κάνει η ίδια σε συνέντευξή της στην «Π».
Δεν έχασε όμως μόνο τον αδελφό της, Τάκη, αλλά και τον πατέρα της Κωνσταντίνο ηλικίας 60 ετών και τον άλλο της αδελφό Σπήλιο 18 ετών. Τους εντόπισαν νεκρούς μαζί με τη μητέρα της Ελένη Κολλιοπούλου – Λερούνη.
Το γεγονός αυτό σημάδεψε όλη της τη ζωής. Αγωνίστηκε με κάθε τρόπο και μέσο να κρατήσει ζωντανή αυτή την ιστορία και να την παραδώσει στις επόμενες γενιές. Παράλληλα υπήρξε εξαιρετική σύζυγος, μητέρα, μαία, πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Καλαβρύτων, πρωτεργάτρια της ίδρυσης του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ιδρύτρια και πρόεδρος επί είκοσι συνεχή χρόνια της Ενωσης Καλαβρυτινών Πάτρας, πρωτεργάτρια της ίδρυσης του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
«Καλαβρυτινή Αρχόντισσα» την είχε χαρακτηρίσει ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια στα Καλάβρυτα με σκοπό να της αποδώσουν τις δέουσες τιμές για την προσφορά της στην ιστορία της περιοχής. Στην ίδια εκδήλωση ο τότε πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρυτινών Πάτρας, Νίκος Μαντάς, την είχε χαρακτηρίσει ως τον άνθρωπο που οδηγεί όλους τους άλλους να οραματίζονται τα περισσότερα και τα καλύτερα, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί το έργο ζωής της τιμώμενης σε μία και μόνο ομιλία.
ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Η δράση της Γιώτας Κωνσταντοπούλου δεν περιορίζονταν μόνον στη διάσωση της ιστορίας των Καλαβρύτων. Είχε έντονη κοινωνική δράση στην πόλη των Πατρών και με τη συμμετοχή της βοηθούσε κάθε προσπάθεια που γίνονταν για τη βελτίωση της πόλης και της κοινωνίας. Διέθετε μία ευγενική παρουσία και ήταν άνθρωπος της προσφοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήταν ανάμεσα στην ομάδα με επικεφαλής την αείμνηστη, Μαρία Μασσαρά, που ξεκίνησε την προσπάθεια για τη δημιουργία του Ογκολογικού ξενώνα «Ελπίδα».
Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου είχε αποσπάσει πολλά βραβεία και την εύφημο μνεία οργανώσεων και φορέων για το έργο της όσον αφορά στην ανάδειξη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Αφησε πίσω της στα παιδιά της Βάλια και Νικόλαο Παρασκευόπουλο και Γιώργο Κωνσταντόπουλο, στα εγγόνια της αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, μία πολύ σπουδαία προίκα.
Η ΚΗΔΕΙΑ
Η κηδεία της θα τελεστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στον τόπο που λάτρεψε, στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News