Αρσάκειο Λύκειο Πατρών: Οι μαθητές γίνονται διπλωμάτες- Επιμορφωτικό σεμινάριο

Οι μαθητές συζητούν εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα θέματα συζητούνται στις διάφορες επιτροπές του ΟΗΕ.

Αρσάκειο

Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών σε συνεργασία με τον ΣΕΕ (Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου) της Αγγλικής Γλώσσας κύριο Γρηγόριο Σκιαδά από το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «MUN (Μοντέλα προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών) Οι μαθητές σε ρόλο “διπλωμάτη”».

Οι προσομοιώσεις των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υλοποιούνται σε εθνικά και διεθνή μαθητικά συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες των Επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. Εκπαιδευτικός σκοπός των Συνεδρίων είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα τους κανόνες του MUN, οι μαθητές συζητούν εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα θέματα συζητούνται στις διάφορες επιτροπές του ΟΗΕ. Οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες και καλούνται να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω τού διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising).

Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Έτσι οι μαθητές ενημερώνονται για σημαντικά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και παράλληλα βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, μαθαίνουν να σέβονται τον συνομιλητή και αποδέχονται τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίνει η δεκαετής συμμετοχή σε τέτοιου τύπου συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η πολυετής εμπειρία από τη διοργάνωση του δικού τους συνεδρίου, πιστοποιημένο από το συμβούλιο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Χάγη, το ATSMUN, (φέτος διοργανώνεται για 8η φορά), ενημερώνουν σε ένα δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο τους εκπαιδευτικούς της Αγγλικής γλώσσας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις λεπτομέρειες συμμετοχής των μαθητών σε τέτοιου τύπου συνέδρια καθώς και για τον τρόπο προετοιμασίας τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση όπου οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να θέσουν σχετικά ερωτήματα.

Ο σύνδεσμος της συνάντησης θα σταλεί στα mail συμμετεχόντων μία ημέρα πριν το Webinar.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://forms.gle/SdfTyCbuJGho4cHK9