Η μοίρα των θνητών…

«Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει…». Η μοίρα όλων των θνητών, ακόμη κι εκείνων που στις φλέβες τους ρέει γαλάζιο αίμα. Τι είναι, λοιπόν, το πιο σημαντικό, τι έχει περισσότερη αξία στο πέρασμα όλων μας από αυτήν τη ζωή; Συνοψίζεται, ίσως, στα εξής σοφά λόγια από την προς Τιμόθεον επιστολή: «Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισµαι, τὸν δρόµον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα…».

Ναι, η Ελισάβετ περνάει στην αιωνιότητα έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή της ως ηγέτιδα του λαού της. Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, ότι η παρουσία της στον Βρετανικό θρόνο – με τα όποια μείον ένας θνητός μπορεί να έχει – αποτελούσε εγγύηση για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Ακόµη και στις εποχές που «οι Βασιλείς βασιλεύουν, αλλά οι κυβερνήσεις κυβερνούν», η «Λίλιμπετ», ως τέκνο του θριαμβευτή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βασιλέα Γεωργίου ΣΤ΄ «ήξερε πώς να κάνει τη δουλειά». Και παραμένοντας μια αναλογική ηρωίδα σε μια ψηφιακή εποχή, οδήγησε τον λαό της στο μέλλον.

Η… διεθνίστρια Ελισάβετ, καθώς «υποχρέωσε» όλους τους φίλους και εχθρούς σε όλη την οικουμένη να σκύψουν ευλαβικά το κεφάλι στη μνήμη της.

Οι Βρετανοί ξέρουν καλύτερα από εμάς γιατί την αγαπούσαν. Ισως επειδή «διαβάζουν» προσεκτικότερα ακόμη κι από εμάς τον Ομηρο, που έλεγε: «Ουκ αγαθόν πολυκοιρανίη. Είς κοίρανος έστω, είς βασιλεύς».

Και τώρα; «Η Βασίλισσα απέθανε! Ζήτω ο Βασιλεύς». Ετσι δεν λένε στο νησί;