Δυτική Αχαΐα – ΙΝ Αγίου Ιωάννου Προδρόμου: Με 50.000 ευρώ Θεία Λειτουργία τα Χριστούγεννα!
Πόσα και ποια κομμάτια του «παζλ» λείπουν για να λειτουργήσει ο υπόγειος νέος ΙΝ Τιμίου Προδρόμου
Μ’ ένα τηλεφώνημα στον εφημέριο του ναού, πατέρα Απόστολο Δημητρόπουλο, και με τρία-τέσσερα τηλεφωνήματα σε άλλες πηγές, με εξαιρετική πληροφόρηση, και βγήκαν φρέσκες ειδήσεις. Και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Θέμα, με αφορμή, προχθές, την εορτή του Πολιούχου της Κάτω Αχαϊας, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο υπό κατασκευή νέος Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου στην Κάτω Αχαϊα. Ενας ναός που όταν ολοκληρωθεί (ένας Θεός ξέρει πότε…) θα είναι, όπως λένε αυτοί που ξέρουν καλά τα εκκλησιαστικά, ο πιο περίτεχνος ναός σ’ όλη την Πελοπόννησο και από τους πιο περίτεχνους στην Ελλάδα! Θα είναι ένα αληθινό Μνημείο για την Κάτω Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή που θ’ αποτελεί σημείο αναφοράς και σήμα κατατεθέν για την πόλη, για τον νομό, για την Περιφέρεια.
Ο παλιός ναός δεν υπάρχει. Τον…γκρέμισε, ουσιαστικά, ο μεγάλος σεισμός του 2008. Εδώ και χρόνια, είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανέγερση του νέου. Πάμε τώρα στα ουσιώδη.
-Το υπόγειο μέρος του νέου ναού, το οποίο θα είναι ένας κανονικός ναός, και για τα επόμενα χρόνια θα λειτουργεί ως κύριος ναός, θα είναι έτοιμο, πιθανότατα, ως τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι η επιδίωξη, η ευχή του πατέρα Απόστολου Δημητρόπουλου, που είναι και αρχιερατικός επίτροπος Δύμης. Το 23 Νοεμβρίου, που γράφτηκε χθες στην «Π», ως ημερομηνία στην οποία προγραμματίζεται τελετή εγκαινίων του νέου ναού, του υπόγειου μέρους, διέρρευσε προφανώς από λάθος. Δεν ισχύει.
Ο πάτερ-Απόστολος το είπε ευθέως: «Η επιδίωξή μου, αυτό εύχομαι και προσεύχομαι, είναι να γίνει η πρώτη επίσημη Θεία Λειτουργία στον ναό τα Χριστούγεννα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μας».
-Ξέρετε πόσα χρήματα λείπουν για να ετοιμαστεί πλήρως ο ναός και να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα; Περίπου 50.000 ευρώ.
Και πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Από δωρεές πιστών. Μόνο αυτή είναι η πηγή. Καμία άλλη… Πρέπει, δηλαδή, να βρεθούν πιστοί-δωρητές που θα προσφέρουν στον ναό άλλος τα φωτιστικά, άλλος την ψευδοροφή, άλλος τα βαψίματα. Ακριβώς όπως το διαβάζετε.
-Θέλετε να μάθετε πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί ως τώρα για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο, ένα βήμα, πριν την ολοκλήρωσή του ο «υπόγειος» ναός; Περίπου 700.000 ευρώ.
Τις 150.000 ευρώ τις πήρε από την Πολιτεία μέσω του ΤΑΣ, ως σεισμόπληκτος. Μόνο η μελέτη, όμως, για τα στατικά, τα αρχιτεκτονικά και τα ηλεκτρολογικά-μηχανολογικά όλου του νέου ναού κόστισε 80.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού από τις 700.000 ευρώ που στοίχισε ως τώρα το έργο, αφορά μπετά και σίδερα, δηλαδή τη στατική θωράκιση και επάρκεια του υπό ανέγερση ναού. Μιλάμε για «θηριώδη» ναό, όχι για έναν απλό ναό…
-Από αυτές τις 700.000 ευρώ που έχουν δαπανηθεί ως τώρα, το μεγάλο κομμάτι προέρχεται από δωρεές. Υπάρχουν πιστοί που προσέφεραν ένας 100.000, ένας 50.000, και βεβαίως πολλοί έδωσαν μικροποσά.
-Και ξέρετε πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί ο κυρίως ναός, ο ισόγειος; Περίπου 700.000 ευρώ ακόμα! Κι εδώ υπάρχει εξήγηση: το υψηλό κόστος για το β’ μέρος των εργασιών, που αφορούν τον κυρίως ναό, έχει να κάνει με το καλλιτεχνικό κομμάτι. Απαιτείται πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, πολλά μεροκάματα και πολυ ιδιαίτερη δουλειά, ακριβώς γιατί ο ναός θα είναι πολύ ιδιαίτερος. Ο σχεδιασμός είναι ένας κεντρικός τρούλος, 4 περιμετρικά τρουλίσκους και καμπαναριό. Συνολικά μιλάμε για τρούλους, με στοιχεία ροτόντας, με Περιστύλια, δυτικά, βόρεια και νότια, με πολύ ξεχωριστά στοιχεία. Στο β’ μέρος, δηλαδή, πληρώνεται η τέχνη.
Γι’ αυτό όσο στοίχισαν τα θεμέλια όλου του ναού και ο υπόγειος ναός, θα στοιχίσουν τα ίδια μόνο η αποπεράτωση του κυρίως ναού. Γιατί το α’ μέρος είχε κατά 90% «οικοδομική» δουλειά, ενώ το β’ μέρος θα έχει κατά το ίδιο ποσοστό καλλιτεχνική δουλειά.
-Μαθαίνοντας αυτές τις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, δεν γινόταν να μη ρωτήσω τον πατέρα Απόστολο Δημητρόπουλο το προφανές:
Και γιατί, πάτερ, επιλέγατε να πάτε σ’ ένα τόσο μεγάλο και ακριβό «μοντέλο»; Γιατί δεν πάτε σε κάτι πιο απλό, πιο ήπιο, που θα στοίχιζε και τα μισά λεφτά;
Η απάντησή του ήταν άμεση: «Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω κάτι που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος. Ο προηγούμενος ναός ήταν 480 τμ και ο νέος θα είναι 606 τμ. Αρα, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Δεν θα είναι τεράστιος ο νέος ναός. Είναι παραπλανητική η εικόνα. Θα είναι ένας ναός απολύτως συμβατός, σε έκταση, με την πόλη της Κάτω Αχαϊας. Οσον αφορά το άλλο ερώτημά σας, το πιο σημαντικό, περί κόστους. Θα σας απαντήσω ειλικρινώς και ευθέως: Ναι, θέλουμε να κάνουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Ας κάνουμε μια φορά και κάτι τόσο ποιοτικό, κάτι που να διαφέρει, να ξεχωρίζει. Ολοι οι άλλοι ναοί είναι σχεδόν ίδιοι, ίδιο σχέδιο. Αυτός θα είναι μοναδικός. Θα είναι επιφανής από την ομορφιά του κι όχι από το μέγεθός του. Θα είναι επιφανής και πολύ ξεχωριστός, και εξωτερικά και εσωτερικά. Ας φτιάξουμε κάτι ιδιαίτερο και όμορφο, να μείνει ως κληρονομιά στην πόλη, στην κοινωνία μας, στην επόμενη γενιά. Στην Κάτω Αχαϊα έχουμε αρκετούς απλούς ναούς. Είπαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε έναν ναό με ιδιαιτερότητα, με ομορφιά, με μοναδικότητα. Να μείνει στους επιγόνους μας ως κληρονομιά».
Η επόμενη απορία αφορά τον χρόνο: από την στιγμή που για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν περίπου 700.000 ευρώ ακόμα, πόσος χρόνος θ’ απαιτηθεί, άραγε;
Ο πάτερ Απόστολος απαντά: «Ο στόχος μου είναι, πρώτα ο Θεός, να ολοκληρωθεί ο κυρίως ναός μέσα στην επόμενη 5ετία μάξιμουμ. Αυτό θα επιδιώξω, όπως και όλοι μας. Δεν μπορώ να δεσμευτώ, το κατανοείτε, αλλά ο στόχος μου είναι η 5ετία».
Το μεγάλο αγκάθι, όπως ήταν και με τον υπόγειο ναό, είναι η χρηματοδότηση. Τα 700 χιλιάρικα που χρειάζονται, πρέπει να μαζευτούν από δωρεές και εράνους. Δεν είναι κι εύκολο τέτοιες εποχές. Εκτός κι αν γίνει το θαύμα και εμφανιστεί κάποιος μεγαλο-ευεργέτης και προσφέρει ένα μεγάλο ποσό, εξαψήφιο τουλάχιστον, οπότε θα τρέξει πιο γρήγορα το έργο.
Ο πάτερ Απόστολος έχει να λέει για το πόσο πολύ και πόσο καθοριστικά βοηθάει ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος. «Είναι πολύ κοντά μας, η προσφορά του, η αγάπη του, είναι ανεκτίμητη, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα…».
⦁ Ο «υπόγειος» ναός έχει έκταση 700 τμ και η χωρητικότητά του θα είναι, υπό φυσιολογικές και όχι υπό…κόβιντ συνθήκες, 1000 άτομα. Ηδη έχουν μπει ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ψύξη, θέρμανση, εξαερισμός, σοβατίσματα. Λείπουν ψευδοροφή και πλακάκια και βαψίματα.
⦁ Οσον αφορά τον κυρίως ναό, έχει ήδη τελειώσει η α’ φάση. Απομένει η β’ φάση, η επέκταση από τα 3 μέτρα μέχρι τα 6 μέτρα στον γυναικωνίτη, και μετά η γ’ φάση, η πιο περίπλοκη, που είναι οι τρούλοι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News