Πάτρα: Το Πανεπιστήμιο απέκτησε 15 σταθμούς αυτόματης εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που έχει αποκτήσει τους συγκεκριμένους σταθμούς, μετά από δωρεά του συλλόγου «Φλόγα».

Πάτρα

Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, τον Αντιπρύτανη Παναγιώτη Δημόπουλο, τον Καθηγητή και Διευθυντή της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδη, οι 15 σταθμοί αυτόματης εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών που εγκαταστάθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά από πρωτοβουλία του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ΚΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή.

Πάτρα

Πάτρα

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που έχει αποκτήσει τους συγκεκριμένους σταθμούς, μετά από συνεργασία του ΚΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή και του συλλόγου «Φλόγα» που κάλυψε το οικονομικό κόστος.

Στόχος είναι να εγγραφούν στην Εθνική και Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών οι χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο με τη συνδρομή «Φλόγας» πρωτοπορεί σε αυτό το κομμάτι και στέλνει μηνύματα καθώς η ζωή των πασχόντων με καρκίνο του αίματος στηρίζεται στους εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Πάτρα

Τι είναι ο εθελοντής μυελού των οστών

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Εάν είσαι μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

Πάτρα

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.

Γιατί να γίνω δότης;

Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν την καθημερινή αγωνία μέχρι να βρουν τον συμβατό τους δότη που θα τους σώσει την ζωή, και ειδικά τα μικρά παιδιά;

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γίνετε δότες άπλα δίνοντας λίγο σάλιο;

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή απλά δίνοντας αίμα;

Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν. Εμείς μπορούμε.

Κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος.

Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.

Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών

3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένεια τους…

Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς.