Δημήτρης Σίμος: «Με τον αστυνόμο ήρωά μου μοιάζουμε στον αυτοσαρκασμό»
Με την πρώτη του εμφάνιση στην αστυνομική λογοτεχνία, «Τα βατράχια» (2016), έλαβε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος «Ασημένια Σελίδα», εγκαινιάζοντας έτσι τη σειρά «Σκοτεινά νερά». Πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» τόσο το συγκεκριμένο βραβευμένο του βιβλίο όσο και το δεύτερο της σειράς «Τυφλά Ψάρια». Στο πρώτο, μια 14χρονη μαθήτρια ανασύρεται νεκρή από τα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού και η υπόθεση αυτή συνδέεται με ένα άλλο ένοχο -παλιότερο- μυστικό, ενώ στο δεύτερο, το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου, και η εξιχνίαση του φόνου θα φέρει στην επιφάνεια ένα στοιχειωμένο παρελθόν. Ηρωας και στα δύο, ο αστυνόμος Χρήστος Καπετάνος, τον οποίο συναντάμε και στο τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα «Ο θάνατος του Οδυσσέα» (επίσης από το «Μεταίχμιο»). Σκοτεινή ατμόσφαιρα, κινηματογραφική γραφή, απανωτές ανατροπές τα χαρακτηριστικά των ιστοριών, που υφαίνει ο Δημήτρης Σίμος, ο οποίος όπως είπε, μιλώντας στην «ΠτΚ», θέλει κάθε του βιβλίο να είναι για τον αναγνώστη «ένα παιχνίδι παζλ». Σήμερα, μάς ξεναγεί στο συγγραφικό του εργαστήρι.
Πώς πέσατε στα «δίχτυα» της αστυνομικής λογοτεχνίας;
Η έλξη μου προς μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, καθώς και η μεγάλη μου αγάπη να ασχολούμαι με γρίφους. Η αστυνομική λογοτεχνία είναι το ιδανικό πλαίσιο για να φτιάξεις τον γρίφο σου και με τη βοήθεια του αστυνόμου να τον λύσεις. Οσο πιο καλός γραφιάς είσαι τόσο πιο πολυεπίπεδοι είναι αυτοί οι γρίφοι, τόσο από άποψη δραματουργικής πλοκής όσο και από κοινωνικού σχολιασμού-κριτικής.
Αμφότερα της σειράς «Σκοτεινά νερά» εκτυλίσσονται στην Εύβοια. Την επιλέξατε ως σκηνικό, επειδή…
Η Εύβοια εμπεριέχει όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια. Την αθωότητα ανέμελων χρόνων και τη γνωριμία προσώπων που καθόρισαν τη ζωή μου. Η Εύβοια αποτελεί μια ιδανική σκηνογραφία συνδυάζοντας τα τερτίπια μια μικρής κοινωνίας και την ίδια στιγμή τα χαρακτηριστικά των μητροπολιτικών κέντρων. Τόσο ίδια με ό,τι γνωρίζει ο αναγνώστης μιας μεγάλης πόλης και τόσο διαφορετικά.
Hρωας σε τέσσερα βιβλία σας ο αστυνόμος Καπετάνος. Από ποια υλικά τον δημιουργήσατε και σε τι, ενδεχομενως, μοιάζετε;
Ο Χρήστος Καπετάνος είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας, θα μπορούσε να είναι η μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της, ο εργάτης που πασχίζει για ένα μεροκάματο, ο ηλικιωμένος που στέκεται με θάρρος μπροστά στους ληστές, ο νέος που αγαπά με όλο του το είναι. Ενας ήρωας σαν τόσους άλλους, που ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα. Ευφυής, ντόμπρος, με σκοτεινά μυστικά και μια μόνιμη μάχη με τα όρια της νομικής ηθικής. Μοιραζόμαστε το κοινό στοιχείο του αυτοσαρκασμού.
Του κάνατε μια απιστία, ωστόσο, δημιουργώντας για τις ανάγκες του ψυχολογικού σας θριλερ «Σώσε με» την αστυνόμο Λουκίδη. Τι σας ιντρίγκαρε στο «πλάσιμο» ενός γυναικείου χαρακτήρα;
Για μένα είναι πολύ εύκολο να γράψω αστυνομικές ιστορίες του Καπετάνου, γιατί πια αυτός ο ήρωας είναι αληθινός. Μιλάμε μαζί, παρατηρεί ο ένας τον άλλον. Το δύσκολο ήταν να δημιουργήσω έναν νέο κόσμο και αυτό επιχείρησα με το «Σώσε με». Δεν είναι τυχαία η επιλογή τόσων γυναικείων χαρακτήρων, ενώ γνωρίζεις πως ο κόσμος του Καπετάνου είναι ένα ανδροκρατούμενο μέρος. Ηθελα να δω, να μάθω και εγώ ο ίδιος αν είμαι ένας καλός γραφιάς ή απλά ένας καλός αφηγητής των «Σκοτεινών Νερών». Νομίζω πως η αγάπη του κοινού και οι κριτικές φώτισαν ένα δικό μου μονοπάτι θετικής ματαιοδοξίας.
Από πού αντλείτε συνήθως τις ιστορίες σας;
Από μικρό παιδί έτρεχα πίσω από κινηματογραφικές προβολές με μια πιο νουάρ διάθεση, έχω δει και συνεχίζω να βλέπω πολλές αστυνομικές ταινίες, σειρές και διάβασα/διαβάζω συνεχώς βιβλία του είδους. Ετσι ένιωσα κάποια στιγμή πως μπορούσα κάποια πράγματα να τα δημιουργήσω και εγώ από τη δική μου οπτική γωνία. Και το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί η αστυνομική σειρά «Σκοτεινά Νερά» με τα δύο πρώτα βιβλία της, «Τα βατράχια» και τα «Τυφλά ψάρια».
Αν σχεδιάζετε τις απανωτές ανατροπές, σε τι διαδικασία θέλετε να βάλετε τον αναγνώστη;
Σε ένα παιχνίδι παζλ, να διασκεδάσει, να περάσει καλά, να προβληματιστεί με τη λύση.
Το «Σώσε με» θα το δούμε και στην τηλεόραση, οσονούπω. Θα μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες για την τηλεοπτική του διασκευή;
Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Πιέρρος Ανδρακάκος, ενώ το σενάριο υπογράφουν εκτός από εμένα, ο Πιέρρος Ανδρακάκος και ο Βαγγέλης Νάσης. Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου 2,5 μήνες και μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Η σειρά «Σώσε με» αποτελείται από 8 επεισόδια περίπου 50 λεπτών το καθένα και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στη νέα streaming πλατφόρμα ΑΝΤ1+ τον φετινό Δεκέμβριο. Πρωταγωνιστούν οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Μαρία Γεωργιάδου, Σύρμω Κεκέ, Εκτορας Λιάτσος, Αννα Μάσχα, Λίλα Μπακλέση, Κώστας Μπιμπής, Παύλος Ορκόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Συριόπουλος.
Νέα περιπέτεια του Καπετάνου να περιμένουμε;
Φυσικά! Να περιμένετε και την τηλεοπτική μεταφορά των «Σκοτεινών Νερών».
Υποθετικά μιλώντας, βρίσκεστε τετ-α-τετ με τον Καπετάνο. Πώς θα το φανταζόσασταν;
Σε μια ωραία ψαροταβέρνα, να τρώμε μαζί ψητές σαρδέλες με χοντρό αλάτι.
Λίαν προσφάτως γίνατε μπαμπάς. Τι ελπίζετε να αλλάξει για να γίνει ο κόσμος καλύτερος για τα παιδιά;
Η κοινωνία να είναι συμμετοχική και όχι απούσα από τα κακώς κείμενα, να σπάσουν τα σκοτεινά μυστικά για να είναι ορατοί οι κίνδυνοι και η αλήθεια να είναι η μοναδική επιλογή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News