Αλβανικό δημοσίευμα: Η Ελλάδα κάνει γεωτρήσεις στην αλβανική θάλασσα και ο Ράμα σιωπά
Γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων της Αλβανίας πραγματοποιεί η Ελλάδα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα ότι σιωπά.
Η Ελλάδα έχει εντείνει τις μελέτες και έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος, σημειώνεται σε άρθρο της αλβανικής ιστοσελίδας Syri.net, με την ένδειξη «Ekskluzive» (αποκλειστικό).
«Στην αλβανική θάλασσα»
Στις φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε (επάνω και κάτω), γράφει η αλβανική ιστοσελίδα, διακρίνονται καθαρά με κόκκινο οι περιοχές όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις στην αλβανική θάλασσα.
Το υπό νορβηγική σημαία σεισμικό ερευνητικό σκάφος Ramform Hypreion πραγματοποιεί έρευνες στο Ιόνιο σε έκταση περίπου 18 χιλιάδων km2.
Από το 2012 η νορβηγική εταιρεία έχει κάνει συμφωνία με την Ελλάδα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Εντός των αλβανικών χωρικών υδάτων
Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι οι περιοχές, στο βόρειο τμήμα όπου γίνονται αυτές οι έρευνες, βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Αλβανίας.
Ο πρωθυπουργός Ράμα επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός, διαπράττοντας έτσι εθνική προδοσία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται γι’ αυτό το θέμα. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εντι Ράμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι επέλεξε να ξεπουλήσει τα θαλάσσια σύνορα, τονίζεται στο αλβανικό δημοσίευμα.
Ελληνική επέκταση στα 12 μίλια
Και προστίθεται ότι στο επίκεντρο των κατηγοριών έχει βρεθεί ο Εντι Ράμα μετά τη δήλωση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο.
Η επέκταση της Ελλάδας σημαίνει υφαρπαγή της αλβανικής θαλάσσιας επικράτειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η κυβέρνηση των Τιράνων δίνει στην Ελλάδα ένα πολύτιμο δώρο.
«Μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό»
Η περιοχή όπου η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις θεωρείται ότι έχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό υδρογονανθράκων.
Ακριβώς η επιμονή της Αθήνας ν’ αρπάξει τη θάλασσα από την Αλβανία σχετίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη που έχει ορίσει η Ελλάδα στα ύδατα του Ιονίου, εισχωρώντας σημαντικά στην αλβανική θαλάσσια επικράτεια.
Ακόμη και η προσφυγή για την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θεωρείται κίνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα για να χρεώσει τη διαίρεση της θάλασσας σε διεθνή αρχή προκειμένου ν’ αποφύγει το πολιτικό κόστος.
Αυτό όμως που δεν σώζει πολιτικά τον Εντι Ράμα είναι η παραχώρηση που κάνει στην Ελλάδα για συμφέροντα που μόνο αυτός γνωρίζει, καταλήγει η αλβανική ιστοσελίδα, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Πηγή: syri.net, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News