Φυσικό αέριο – Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δυτ. Ελλάδας στην «Π» για τις έρευνες: «Καθυστερήσαμε 10 χρόνια, αυτή τη φορά να προχωρήσουμε»

Με θετικό μάτι βλέπουν τις εξελίξεις στις έρευνες οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας

φυσικό άεριο

Μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια, δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα βραχώδης, αλλά, αν τα δεδομένα δείξουν ότι το κοίτασμα είναι σημαντικό, μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος με ορίζοντα για παραγωγή φυσικού αερίου από το 2026.

Τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο εξαρτώνται από τη σύμβαση με κάθε παραχωρησιούχο. Το ποσοστό κυμαίνεται από 40%-60% έως 50%-50%, αφού οι εταιρείες προχωρήσουν σε παραγωγή, αποσβέσουν το κόστος της αρχικής επένδυσης τόσο των δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών όσο και της ερευνητικής γεώτρησης.

φυσικό άεριο

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Το μεγάλο στοίχημα είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου. Η παραχώρηση στην Κρήτη είναι η πιο υποσχόμενη περιοχή, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι η πρόσκτηση 6.500 km δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Οι έρευνες της Exxon Mobil με το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift έχουν ήδη ξεκινήσει.

Από τις αρχές του 2024, όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων, προβλέπεται να ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει αν υπάρχει κοίτασμα και ποιο είναι το μέγεθός του. Αν οι εταιρείες προχωρήσουν (η εκμετάλλευση ανήκει κατά 75% στην Energean και κατά 25% στη HelleniQ), από τις αρχές του 2026 αναμένεται να είναι εφικτή η αξιοποίηση του κοιτάσματος.

ΙΟΝΙΟ

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας (Περιοχή ή Block 2) έχουν ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που προβλέπεται να διαρκέσουν έως το τέλος του 2023. Θα χρειαστεί ένα διάστημα 9-12 μηνών για την αξιολόγηση των ευρημάτων και την ερμηνεία των ερευνών όταν και θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική γεώτρηση.

Στη λεγόμενη «Περιοχή 10» από τα νότια της Κέρκυρας μέχρι τα δυτικά της Λευκάδας, είναι σε πλήρη εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και μέσα στο 2023 αναμένεται η έναρξη τρισδιάστατων ερευνών. Ο χρόνος για επιβεβαιωτική ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στις αρχές του 2024. Αν όλα πάνε καλά, από το 2026 αναμένεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Στην Περιοχή 10 στο Κατάκολο, όπου το 100% των δικαιωμάτων για έρευνες κατέχει η Energean, θεωρείται αυτή την ώρα ότι υπάρχει το μοναδικό διαπιστωμένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Μεγάλη απόσταση από τις έρευνες μέχρι την απόδοση

φυσικό άεριο

Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, δήλωσε στην «Π»: «Θέλω να είµαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά, οι έρευνες θα προχωρήσουν, γιατί από όσα ακούµε από τους ειδικούς, ο στόχος νοτίως της Πελοποννήσου, µπορεί να αποτελεί το µεγαλύτερο κοίτασµα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για ένα µεγάλο στοίχηµα όπου αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα µας θα µπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου. Αυτή τη φορά θέλω να είµαι αισιόδοξος, ότι η χώρα µας, δεν θα σταµατήσει την πορεία που έχει χαράξει»

φυσικό άεριο

Ο Κώστας Νικολούτσος

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, είπε στην «Π»: «Εµείς είµαστε υπέρ της αξιοποίησης των κοιτασµάτων φυσικού αερίου, γιατί θα δώσουν ώθηση στην εθνική και στην τοπική οικονοµία. Αλλά, µας ενδιαφέρει πρωτίστως να τηρηθούν στο 100% οι περιβαλλοντικές συνθήκες και όροι, για να αποφύγουµε την πιθανότητα κάποιας διαρροής που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισµό της περιοχής, που ξέρουµε πόσο σηµαντικός είναι για εµάς. Το κοίτασµα του Κατακόλου, όπως ξέρετε είναι το µόνο επιβεβαιωµένο σε όλη την Ελλάδα, αλλά µε µικρό απόθεµα. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίησή του εντός των πλαισίων που έθεσα, θα έστελνε ένα αισιόδοξο µήνυµα».

φυσικό άεριο

Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, σηµείωσε στην «Π»: «Καθυστερήσαµε 10 χρόνια. Χάσαµε πολύτιµο χρόνο, γιατί όπως ξέρουµε, από το στάδιο των ερευνών, µέχρι την εκµετάλλευση και την απόδοση ενός κοιτάσµατος, χρειάζονται πολλά χρόνια. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά ας ελπίζουµε ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν. Οι πληροφορίες και οι ειδικοί µεταφέρουν ένα κλίµα αισιοδοξίας, αλλά αυτό µένει να αποδειχθεί. Υπάρχει µια σχετική αισιοδοξία, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι χάθηκαν δέκα χρόνια.