Λίμνη Βεγορίτιδα: Μία από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας – ΦΩΤΟ
Ατμοσφαιρικές εικόνες στην υδάτινη αγκαλιά της λίμνης Βεγορίτιδας
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν το κοινό και κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ανάμεσά τους και η Λίμνη Βεγορίτιδα, μία από τις βαθύτερες λίμνες στην Ελλάδα με ατμοσφαιρικές εικόνες με πρωταγωνίστρια την υδάτινη αγκαλιά της να δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής.
Πρόκειται, μάλιστα, για την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ο επισκέπτης της περιοχής εντυπωσιάζεται και με το παραπάνω από τις εικόνες που αντικρίζει, μπροστά, μάλιστα, στο μεγαλείο της φύσης που κάθε εποχή του χρόνου προσφέρει στην περιοχή και μια ξεχωριστή «προσωπικότητα».
Καταφύγιο αμέτρητων σπάνιων πουλιών και υδρόβιων
Το γεγονός ότι η Λίμνη Βεγορίτιδα δεν παγώνει κατά την διάρκεια του χειμώνα -σε αντίθεση με άλλες λίμνες της χώρας -την έχει καταστήσει σε καταφύγιο χιλιάδων υδρόβιων και σπάνιων πουλιών, την ώρα που οι απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις που την περιβάλλουν αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως η αετογερακίνα και ο χρυσαετός. Μάλιστα, η λίμνη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000.
Αυτό, ωστόσο, που χαρακτηρίζει ως επί το πλείστον τη λίμνη είναι ο υπερτοπικός της χαρακτήρας καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας (στους Δήμους Έδεσσας και Αμυνταίου), ενώ περιβάλλεται και από τρία όρη: το Βέρνο, το Βόρα και το Βέρμιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών.
Με τις συγκεκριμένες λίμνες, μάλιστα, πιστεύεται ότι η Βεγορίτιδα συνδέεται και υδρολογικά, καθώς τροφοδοτείται με νερό μέσα από ένα σύστημα καναλιών και διωρύγων, ενώ όλες μαζί συνθέτουν, κατά κάποιον τρόπο, τα υπολείμματα της παλιάς μεγάλης λίμνης Εορδαίας, η έκταση της οποίας άγγιζε ακόμη και το 1 εκατομμύριο στρέμματα, με το βάθος της να υπολογίζεται στα 250 μέτρα. Σήμερα, η Λίμνη Βεγορίτιδα απλώνεται σε μια έκταση 44.300 στρεμμάτων -παλαιότερα έφτανε ακόμη και τα 68.000-, ενώ το βάθος της υπολογίζεται περίπου στα 50 μέτρα.
Τα χωριά στις όχθες της λίμνης
Στις όχθες της λίμνης συναντώνται δύο οικισμοί, η κοινότητα της Άρνισσας και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συναντώνται και άλλα αξιόλογα χωριά όπως το Φαράγγι, η Δροσιά, η το Μανιάκι, η Βέγορα, η Περαία, η Ξανθόγεια και ο Άγιος Αθανάσιος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News