«Καλαβρυτοχώρια, όπως Ζαγοροχώρια»: Η πρόταση για τουριστική αναβάθμιση των ορεινών της Αχαΐας

Ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Σωτήρης Δουκλιάς ρίχνει, μέσω της «Π», πρόταση για τουριστική αναβάθμιση όλης της περιοχής.

Καλαβρυτοχώρια

Πρόταση-βόμβα, μέσω της «Π», από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Καλαβρύτων Σωτήρη Δουκλιά, με στόχο τη θεαματική αναβάθμιση και σταδιακή απογείωση, από τουριστικής πλευράς, όλων των κοντινών στα Καλάβρυτα χωριών.

«Να αρχίσουμε να μιλάμε και να διαφημίζουμε τα Καλαβρυτοχώρια. Ακριβώς όπως τα Ζαγοροχώρια. Να μην περιοριζόμαστε στα Καλάβρυτα. Να απλωθούμε σε όλα τα Καλαβρυτοχώρια, να αξιοποιήσουμε ολόκληρη την περιοχή», είναι η πρόταση που καταθέτει ο κ. Δουκλιάς, με αποδέκτες τον Δήμο Καλαβρύτων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους τουριστικούς φορείς της περιοχής!
Η κουβέντα με τον κ. Δουκλιά, που κατάγεται από την Κέρτεζη και διαμένει στην Κλειτορία, ξεκίνησε από το πόσο καλά πάει η κίνηση, ενόψει Πρωτοχρονιάς, στην Κλειτορία και στην ευρύτερη περιοχή.

«Μια χαρά πάμε… Θα μπορούσαμε και ακόμα καλύτερα, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, μια χαρά. Μην παραπονιόμαστε. Μπορεί να μην έχουμε χιόνι, αλλά είναι τόσο καλός ο καιρός, που αποτελεί δέλεαρ. Ειδικά στα Καλάβρυτα υπάρχει σχεδόν 90% πληρότητα. Και μάλιστα όλες τις μέρες των εορτών. Απλώς στη μέσα χώρα, στα γύρω χωριά, δεν υπάρχει ακριβώς η ίδια πληρότητα. Ο κόσμος επιλέγει, κυρίως, τα πιο ηχηρά ονόματα-προορισμούς, Καλάβρυτα, Βυτίνα, Δημητσάνα… Εμείς, εδώ στην Κλειτορία, κάνουμε εδώ και καιρό μια μεγάλη προσπάθεια, έχουμε με αλλάξει την εικόνα του χωριού, έχει γίνει πραγματικά ένα πανέμορφο χωριό που τα έχει όλα…», είπε στον πρόλογό του.

Ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Σωτήρης Δουκλιάς, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», προχώρησε και στο κυρίως πιάτο: «Θέλουμε ακόμα δουλειά όμως. Να καταλάβει ο πολύς κόσμος ότι κι εμείς είμαστε προάστια των Καλαβρύτων, δεν είμαστε άλλο μέρος., Πρέπει, λοιπόν, να καθιερωθεί η ονομασία Καλαβρυτοχώρια. Οπως λέμε Ζαγοροχώρια, να λέμε Καλαβρυτοχώρια. Θα μας κάνει τεράστιο καλό αυτό. Και όχι μόνο αυτό: Θα δώσουμε στον επισκέπτη περισσότερες και πιο ελκυστικές διεξόδους. Να μη μιλάμε πλέον μόνο για Καλάβρυτα. Υπάρχει και η Κλειτορία, το Σκεπαστό, η Κέρτεζη. Γι’ αυτό λέω Καλαβρυτοχώρια. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα διήμερα και τριήμερα για μεγάλα διαστήματα και στον χειμώνα, πρέπει να προσφέρουμε στον επισκέπτη και περισσότερες εναλλακτικές. Να μένει, πχ. στα Καλάβρυτα αλλά να κάνει την εξόρμησή του στην Κλειτορία, για φαγητό, για το Σπήλαιο των Λιμνών, για το Κέντρο Τεκμηρίωσης που ετοιμάζεται, το νέο Μουσείο μας, να κάνει μια βόλτα στο καγιάκ, και να γυρίζει. Ή Να μένει στην Κλειτορία ως βάση και τη μια μέρα να πάει Καλάβρυτα, την άλλη Βυτίνα, που είναι σκάρτη μισή ώρα δρόμο. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα σ’ αυτό το κομμάτι, της ορεινής Πελοποννήσου., Να το δέσουμε πιο καλά. Να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή, Μην αρκεστούμε στα μονοήμερα. Σημειωτέον, και η πρόσβαση από Αθήνα στην Κλειτορία έχει γίνει πολύ πιο εύκολη και σύντομη. Οπως υπάρχει και η άλλη πλευρά της Πελοποννήσου, που ανεβαίνει στα Καλαβρυτοχώρια από την Κλειτορία. Και πρέπει να τον κρατήσουμε κι αυτό τον τουρισμό, να μην τον αφήσουμε…».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: «Σύμμαχος ο καιρός και η διάθεση του κόσμου»

Η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας, Μαρία Σταυροπούλου, μετέφερε στην «Πελοπόννησο» τα παρακάτω:
«Οπως λένε οι πληροφορίες μου, από πρώτο χέρι, όλη η περιοχή της ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας θα έχει μεγάλη κίνηση το τριήμερο, ή γι’ άλλους διήμερο, της Πρωτοχρονιάς. Κυρίως στη Ζαρούχλα, αλλά όχι μόνο. Και στην Περιστέρα και στο Μεσορούγκι και στο Συνευρό υπάρχει πραγματικά πολλή κίνηση, κάτι που συνέβη και στα αντίστοιχα τριήμερα και διήμερα των Χριστουγέννων. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί που κάνουν μονοήμερες εξορμήσεις σ’ αυτά τα χωριά. Ειδικά την Πρωτοχρονιά. Πολύ κόσμο, πάντως, αυτό το διάστημα είχε και θα έχει και η Αιγείρα». Εχει, άραγε, κάποια εξήγηση γι’ αυτή την θεαματική άνοδο στην κίνηση της περιοχής η κ. Σταυροπούλου; Εχει, και μάλιστα τριπλή:
«Κατ’ αρχάς, ο κόσμος θέλει να βγει, να ξεσκάσει, να ξεδώσει, να ανασάνει. Βοηθάει πολύ ο καιρός, που είναι ανοιξιάτικος και διευκολύνει τέτοιες εκδρομές. Και φυσικά, έπαιξε ρόλο και η αποκατάσταση του δρόμου προς τη Ζαρούχλα, που έκανε τη μετάβαση πιο γρήγορη και πιο ασφαλή».